Zóny pre každého študenta

Spracovanie hudby

Spracovanie hudby

Hudba je súčasťou nášho každodenného života. Je všade okolo nás. Počúvame ju v rádiu, v mp3 prehrávači, znie ako hudobný podklad každého filmu, je súčasťou mnohých počítačových hier.

Hudby v počítači môže byť uložená v množstve formátov. Najznámejšie hudobné formáty sú mp3, wma, ogg, wav. Prvé tri sú ponúkajú komprimovanú hudbu, posledný nekomprimovanú. Rozdiel medzi nimi je pomerne veľký. Ak si kúpite originálne hudobné CD, je na ňom možno 15 pesničiek, ktoré zaberajú kapacitu celého CD, teda 650 – 700 MB. Ten istý album však môžete mať aj v podobe mp3 súborov s veľkosťou približne 60 MB. Ako je to možné? Formát MP3 „oseká“ približne 90% „nepotrebnej“ zvukovej informácie.

Napríklad tóny s frekvenciou, ktorú ľudské ucho nepočuje, ale nahrávka ich obsahuje. Bežný poslucháč (nehudobník) často nedokáže rozpoznať rozdiel medzi mp3 a originálnym zvukovým CD. Internetová a mobilná doba tak priniesla v istom zmysle degradáciu (úpadok) hudobnej kvality. Pred desiatimi rokmi ľudia kupovali drahé HI-FI aparatúry, aby mali čo najkvalitnejšiu reprodukciu hudby. Dnes väčšina ľudí počúva hudbu v počítači, mp3 prehrávači či v mobilnom telefóne.

Spôsobov ako dostať v bežných podmienkach zvuk do počítača je niekoľko. Prvou podmienkou je, aby sme mali zvukovú kartu, ktorá má vstup pre mikrofón (mic in), alebo pre pripojenie pomocou kábla (line in). O ďalšom postupe rozhoduje to, aký zvuk chceme do počítača nahrať. Ak je to hovorené slovo alebo spev, potrebujeme mikrofón. Na jednoduché nahrávanie poslúžia aj obyčajné slúchadla s mikrofónom, ktoré bežne máme pri počítači. Pre lepšiu kvalitu musíme použiť kvalitný externý mikrofón. Ak chceme nahrať zvuk z hudobného nástroja môžeme použiť opäť mikrofón, alebo priame spojenie hudobného nástroja a počítača (ak to umožňujú). Na nahrávanie musíme použiť hudobný softvér. Súčasťou operačného systému Windows je program Nahrávanie zvuku. Spustíme ho pomocou štart – všetky programy – príslušenstvo – nahrávanie zvuku. Tento program slúži naozaj iba na základnú nahrávku. V starších verziách Windows bola dĺžka nahrávka obmedzená na 60 sekúnd.

Formáty digitálneho zvuku

Bezstratová kompresia zvuku

OptimFROG Stratová kompresia zvuku

Špeciálny prípad

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/18705-spracovanie-hudby/