Ako písať zriedkavé znaky na klávesnici

Prírodné vedy » Informatika

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 378 slov
Počet zobrazení: 956
Tlačení: 79
Uložení: 80

Ako písať zriedkavé znaky na klávesnici 

Pozná to každý kto vytvára texty. Potrebujete napísať veľké „ô“, neustále si prepínate rozloženie kvôli rôznym zátvorkám alebo neviete napísať české „ů“. Všetko je však jednoduchšie ako sa zdá. Nemusíte prepínať klávesnice, nemusíte štartovať ani aplikáciu „Mapa znakov“ známejšiu pod označením charmap.

Problém je v tom, že väčšina lokalizovaných klávesníc so slovenským rozložením nemá na gombíkoch vyobrazené všetky znaky, ktoré sa nimi dajú napísať. Nie každý používateľ počítača si uvedomuje, že pravý Alt značený i skratkou AltGr nemá doplnkovú funkciu len tak zo žartu. Umožňuje rovnakým počtom gombíkov napísať širšiu paletu znakov.

Menové symboly sa nachádzajú v textoch pomerne často. Frekventovaný je americký dolár ktorý je možné nahradiť skratkou USD, čoraz častejšie sa budeme stretávať s eurom. Oba symboly je však možné na slovenskej klávesnici napísať jednoducho.

€ - pravý alt+E
$ - pravý alt+ô

Podobná situácia platí pre lomené, zložené a hranaté zátvorky. Kým guľaté zátvorky sú na slovenskej klávesnici pohodlne dostupné, s ostatnými je situácia komplikovanejšia. Najjednoduchšie si zapamätáte kombináciu pre zátvorky lomené, ktorých poloha je identická s US popiskami. Skratky pre zvyšné dva páry si budete musieť vryť do pamäti.

< - pravý alt+,
> - pravý alt+.
{ – pravý alt+b
} – pravý alt+n
[ - pravý alt+f
] – pravý alt+g

Častým problémom je aj zavináč a obrátené lomítko, ktoré sú pomocou populárnych „dvojhmatov“ dostupné v ktoromkoľvek dialógovom okne. Podobne jednoducho sa môžete vysporiadať aj s ampresandom, mriežkou či vytrácajúcim sa nemeckým ostrým „s“.

& - pravý alt+c
# - pravý alt+x
@ - pravý alt+v
\ - pravý alt+q
ß – pravý alt+§

V obchodných dokumentoch, reklame, marketingu a práve sa môžu vyskytovať znaky pre označovanie registrovaných ochranných známok a obchodných značiek. Dostupné sú intuitívne zapamätateľnými skratkami.

® - pravý alt+r
™ - pravý alt+t

Špecifiká má i slovenčina samotná. Veľké „ô“ a veľké „ä“ na klávesnici nenájdete. Rovnaká situácia platí i pre niektoré české a nemecké znaky. Prepnúť odstavec tak, aby sa vypisoval kapitálkami nie je univerzálnym riešením.

Ô – alt + 0212
őŐűÜ – pravý alt+0, písmeno
ůŮ – pravý alt+5, písmeno
Ä – pravý alt+=, A

TIP: Nikdy nepodceňujte klávesové skratky. V grafických prostrediach ušetria veľa času pri ovládaní, pri písaní znižujú chybovosť. Ak si neviete rady s písaním „raritných“ znakov, stlačte kombináciu Win+R, do políčka vpíšte magické slovko charmap a stlačte enter. Spustí sa aplikácia, ktorá vám umožní do medzipamäte klávesnice kopírovať špeciálne znaky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu