Tlačiarne - Ihličkové a Atramentové

Dalším zariadením, ktoré je pre bežnú prácu nevyhnutnostou, je tlaciaren. Stará sa o výstup informácií na papier (prípadne fóliu).
Tlaciarne možno rozdelit na ihlickové, atramentové a laserové.
 
Ihličkové tlačiarne pracujú na podobnom princípe ako písací stroj - cez pásku pretlácajú na papier znaky (informácie). Odlišujú sa tým, že písmená nepretlacia naraz, ale udierajú do pásky ihlickami, ktoré vyrábajú na papieri bodky a pomocou nich znak poskladajú. Od poctu ihliciek závisí kvalita tlace. Cím má tlaciaren viac ihliciek, tým kvalitnejšia a rýchlejšia je tlac. Ihlicky sú uložené v hlave, ktorá sa pohybuje po šírke papiera.

Ešte prednedávnom bola cena priemerných ihlickových tlaciarní oproti ostatným najnižšia. Dnes však za rovnakú cenu možno dostat aj bežnú (dokonca farebnú!!!) atramentovú tlaciaren. V prospech ihliciek hovoria už len najnižšie prevádzkové náklady. Nevýhodou je nízka kvalita výstupu (casto vidiet body, z ktorých sa znak skladá), nízka rýchlost a hlucnost. V súcasnosti sa predáva pomerne málo typov lacných ihlickových tlaciarní, pretože užívatelia uprednostnujú kvalitnejší a rýchlejší výstup iných typov. Ihlickové tlaciarne sa dodávajú len na miesta, kde je potrebné tlacit na viac papierov súcasne (napr. vyplnanie niekolkých kópií tlacív).

Atramentové tlačiarne (bubble-jet, desk-jet) už nepracujú ihlickami. Znaky vytvárajú pomocou špeciálneho atramentu, ktorý striekajú na papier. Kvalita tlace je podstatne vyššia ako pri ihlickových tlaciarnach, sú rýchlejšie a pomerne tiché. V súcasnosti prežívajú boom farebné atramentové tlaciarne, vdaka ktorým za rozumnú cenu môžete získat kvalitný farebný výstup.
 
Farebné tlaciarne majú nápln s troma (prípadne štyrmi) farbami, z ktorých dokážu namiešat doslova všetko. Farebná tlac je, samozrejme, podstatne drahšia ako ciernobiela. Nevýhodou atramentových tlaciarní je rozpíjanie atramentu na nekvalitných papieroch a pri navlhcení. Dalším mínusom je vysoká cena za atrament, ked jedna nápln, ktorá vydrží cca 300-500 strán stojí 15-20% z ceny tlaciarne. Laserové tlaciarne sú údajne vrcholom kvality. Tlacia na inom princípe ako ihlickové a atramentové (papier sa posúval a hlava tlaciarne zanechávala na udaných miestach stopu).
Laserové tlaciarne sú tlaciarne stránkové. To znamená, že netlacia stranu po kúskoch, ale najprv ju celú pripravia vo svojich útrobách, a až potom vytlacia.

Ako to prebieha?
Tlaciaren prijme údaje z pocítaca a spracuje ich. Obraz tlacenej strany sa pomocou laserového lúca prenáša na otácajúci selénový valec nabitý kladným nábojom. Miesta, ktoré osvieti, sú zbavené náboja. Otácaním valec na seba naberie jemný uhlíkový prášok (toner). Zachytí sa na osvietených castiach a dalej je nesený k miestu kontaktu s papierom. Dotykom sa prenesie na papier a napokon sa pri 200 stupnovej teplote vytvrdzuje. Celý proces trvá len niekolko sekúnd. Výhodou laserovej tlaciarne je rýchlost a vysoká kvalita. V súcasnosti je cenovo na úrovni stredne kvalitných atramentových tlaciarní. Prevádzkové náklady sú zvycajne podstatne nižšie ako pri atramentových tlaciarnach.
 
LED - tlaciarne sú akousi odnožou laserových tlaciarní. Namiesto laserového lúca sa používa sústava LED-diód, ktoré rovnako ako laserový lúc osvecujú nabitý valec. Ich výhodou oproti laserovým tlaciarnam je nižšia cena pri porovnatelnej kvalite výstupu. Ploter je zariadenie, ktoré obraz na papier kreslí. Má k dispozícii niekolko pier, ktoré dokáže zdvihnút alebo pritlacit na papier a tahat nimi ciaru. Niektoré plotre umožnujú pohybovat perom do štyroch strán, iné pohyb hore a dolu nahrádzajú posúvaním papiera.
Plotre patria do kategórie drahších výstupných zariadení, preto sa s nimi stretávame zvycajne len u konštruktérov a dizajnérov, kde slúžia na „rysovanie“ výkresov.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/3136-tlaciarne-ihlickove-a-atramentove/