História Internetu

História Internetu 

História sa zmieňuje o dvoch hlavných príčinách vzniku Internetu. Prvá bola snaha užívateľov zdieľať navzájom svoje počítače. Druhá sa stala legendou. Po vypustení prvej vesmírnej družice – Sputnik, vtedajším Sovietskym zväzom v roku 1956, zavládlo v armáde Spojených štátov zdesenie. Sovietom sa podaril husársky kúsok a zdalo sa že vo vedecko-technickom výskume a vývoji idú dopravu oveľa rýchlejšie ako Američania.

V snahe dohnať tento náskok vznikla v roku 1957 špeciálna vládna agentúra nazvaná ARPA (Úrad pre pokročilé výskumné projekty – Advanced Research Projects Agency), zamerané na podporu najmodernejšieho vývoja a výskumu. V rámci projektov tohto úradu sa mal vyriešiť problém komunikácie medzi jednotlivými veliteľskými stanoviskami armády a civilnou správou v prípade sovietskeho jadrového útoku. V takomto prípade by zlyhal vtedajší spôsob komunikácie, telefónne vedenia by boli zničené a nemohlo by možné koordinovať činnosť.

Preto vznikol projekt počítačovej siete, prostredníctvom ktorej by sa dalo komunikovať aj keby boli niektoré časti zničené, a ktorá by nemala jeden spoločný bod, lebo taký bod by sa stal zákonite cieľom útoku. O takej sieti hovoríme, že je decentralizovaná – nemá hlavný bod. Riešením celého problému sa stala komunikácia pomocou počítačov spojených do takejto siete. Priamym potomkom tohto projektu je aj dnešný Internet.

S prvou myšlienkou siete prišiel v roku 1966 Bob Taylor. Na jeho základe sa začala budovať sieť ARPANET, pomenovaná po agentúre, ktorá ju financovala. Do konca roku 1969 ju tvorili 4 počítače a v roku 1972 ich bolo už 23. O dvanásť rokov neskôr, v roku 1984 prekročil ich počet 1000 a toto číslo sa prudko zvyšovalo – rok 1987 priniesol 10 000 pripojených počítačov a rok 1989 viac ako 100 000. Dnes sa hovorí o miliardách počítačov a ich počet sa takmer nedá odhadnúť. Internet, následník siete Arpanet, neuveriteľné rýchlo narástol do rozmerov, ktoré poznáme dnes.

ARPANET – predchodca Internetu v r.1966
INTERNET = celosvetová „PAVUČINA“ alebo tiež „SIEŤ“ počítačov

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/3732-historia-internetu/