Možnosti pripojenia na Internet

Čo to znamená pripojiť sa k Internetu
Pripojiť sa k Internetu znamená získať prístup k serveru – počítaču, ktorý je už k Internetu pripojený. Dnes už existujú firmy, ktoré sa zameriavajú na poskytovanie pripojenia k Internetu drobným užívateľom, akými sú školy, podniky alebo domácnosti. Takéto firmy nazývame poskytovateľ internetových služieb (ISP – Internet Service Provier). 

Možnosti pripojenia na Internet:

 
DIAL-UP
- stále najpoužívanejšie pripojenie je modemové analógové pripojenie (dial-up). Je to najlacnejší spôsob pripojenia vhodný pre tých, ktorí sa pripájajú na internet menej často a využívajú jednoduchšie služby.

Tradičné telefónne služby poskytované prostredníctvom analógových telefónnych liniek, umožňujú pripojenie telefónneho prístroja alebo iného telekomunikačného zariadenia cez klasické medené vedenia. Tieto vedenia boli pôvodne navrhnuté len pre hlasovú komunikáciu pomocou analógového signálu. Maximálna prenosová rýchlosť na takejto linke je približne 65Kb/s. Táto rýchlosť je len a len teoretická a má na ňu vplyv veľa ďalších faktorov (kvalita modemu, kvalita linky, kvalita ústredne).

ISDN
Integrated Services Digital Network = digitálná sieť integrovaných služieb

ISDN je vo svojom princípe verejná digitálna telekomunikačná služba, s možnosťou dátových prenosov. Funguje na princípe digitálneho prenosu údajov po existujúcich metalických vedeniach.

ISDN je digitálne pripojenie, ktoré umožňuje využívať cez jednu telefónnu linku viac možností komunikácie: hlasovú komunikáciu, pripojenie do internetu, faxový prenos a prenos dát. Rýchlosť dátového prenosu je až 128kbit/s (ak použijete obidva komunikačné kanály len na prenos dát).
ISDN telefónna linka je digitálna a má dva nezávislé kanály (takže je možné zároveň telefonovať aj internetovať, alebo internetovať po dvoch linkách)

ADSL
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) je technológia, ktorá poskytuje asymetrický vysokorýchlostný prenos dát. Vedie sa rovnakých drôtoch, ktorými telefonujeme. Odohráva sa ale na vyšších frekvenciách (nepočujeme ich), ako je frekvencia používaná na prenos hlasu, preto sa s telefónnou linkou „nebije“. ADSL sa označuje za asymetrické preto, že pripojenie k užívateľovi je oveľa rýchlejšie ako od neho. Telefónne vedenie od užívateľa k ústredni môže mať najviac 2 – 3 km.

Bezdrôtové spojenie
Satelitné a mikrovlnné pripojenie - WiFi je skratkou pre výraz Wireless Fidelity. WiFi je známe ako bezdrôtová sieť vo voľnom pásme 2.4GHz.(vysoká rýchlosť, vysoká spoľahlivosť) WiFi siete sa v poslednom období stávajú populárne pre prístup na Internet na verejných miestach. Taká služba je typicky nasadzovaná na verejne prístupných miestach ako sú hotely, kaviarne, letiská, námestia alebo akékoľvek iné miesta kde sa zdržiava veľké množstvo potenciálnych používateľov (obchodní cestujúci, študenti...).

Množstvo nových notebookov má už WiFi adaptér zabudovaný. Ak používateľov notebook nedisponuje WiFi adaptérom, musí si ho zaobstarať.

Káblová TV
Káblové pripojenie (alebo CATV) je pripojenie k internetu cez rozvody káblovej televízie. (veľká kapacita, rýchlosť)"Káblovka" je vhodná pre náročnejších internetových používateľov na väčšie sťahovanie (download), pre náročnejšie aplikácie vrátane online hier. Výhoda je, že káble sú už naťahané. Potrebný Káblový modem.

Optický kábel
Prenos dát je šírený na princípe toku svetelných signálov. Zaisťuje ich generátor svetelných signálov ma strane vysielača a fotodetektor na strane prijímača svetelných impulzov, ktorý ich prevedie na elektrický signál. Optické vlákna sa vyznačujú vysokou prenosovou rýchlosťou (niekoľko stoviek Mb/s) a dosahom niekoľko desiatok kilometrov.

Čo je potrebné k tomu, aby som mohol na svojom počítači využívať Internet?
-  je potrebné mať v počítači  nainštalovanú sieťovú kartu
-  okrem toho je potrebné vybrať si spôsob pripojenia k Internetu a poskytovateľa Internetových služieb, ktorému budem za tieto služby platiť.
-  Od tohto poskytovateľa Internetových služieb získam nasledovné údaje, ktoré si nastavím v svojom počítači v priečinku Ovládací panel/Sieť/Sieťový protokol TCP/IP a kartu vlastnosti.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/3740-moznosti-pripojenia-na-internet/