Zóny pre každého študenta

Kyborg

Kyborg
Slovo kyborg[26] bolo prvýkrát použité leteckým inžinierom Manfredom Clynesom v článku o perspektívach vesmírnych letov, napísanom v roku 1960 pre časopis Astronautics. V tomto článku hovorí o „splynutí“ pilota a lietadla. Podľa jeho definície by sa teda stal kyborg už samotný cyklista používajúci pedále, kolesá, k prirodzenému predĺženiu svojich končatín. Ale lexikóny dnes definujú tento pojem podstatne užšie. Jedná sa o symbiotické spojenie biológie a techniky. Kvantita organických a strojových súčastí pritom nemusí byť vôbec vyvážená. Ľudské telo s digitálnym centrom myslenia by sa teda pokladalo rovnako za kyborga ako androidný robot s mozgom zo šedých buniek - a rovnako tak všetky mysliteľné prechodné formy medzi tým.

Neodolateľne nás bude lákať schopnosť prebudovávať seba samých. Pokiaľ sme doteraz v knihe života iba čítali, teraz začneme robiť aj korektúry.
Akýkoľvek odpor proti tomu je zbytočný. Skôr alebo neskôr si jednotlivci nájdu spôsoby, ako pomocou počítačovej a génovej techniky pretvoriť samých seba v nestarnúcich  superľudí. Druh človeka, ku ktorému patríme my, homo sapiens vulgaris, stratí bleskurýchlo svoj význam a vymrie[27].

Sotva už existuje jedna jediná telesná funkcia, ktorú nemožno manipulovať pomocou protéz a opravných zásahov, ako sú transplantáty a implantáty. V spojení s rovnako computerizovaným génovým výskumom, ktorý produkuje nové lieky pre lepšie ovládanie imunity, vedie digitálne vybavenie medicíny k tomu, že počet úspešných transplantácií orgánov výrazne stúpa. Prestavba ľudského tela sa tak neobmedzuje iba na štrukturálnu integráciu homo sapiens so strojmi.

Je nutné na novo definovať, čo odlišuje kyborga od normálneho človeka. Principia Cybernetica Web navrhuje vziať za rozhodujúce kritérium namiesto materiálu, z ktorého hotová bytosť je, jeho pôvod. Aby sa v tomto zmysle diferencovalo medzi životom, ktorý vznikol bez zásahu inteligencie, teda „prirodzeným rastom“, a takým, ktorý za svoju existenciu alebo svoje prežitie vďačí cielenému zásahu inteligencie.

Kyborg má označovať vedomím vybavené bytie, ktoré pozostáva ako z „prirodzených“, tak aj „vyrobených“ častí, pričom je ľahostajné, či sú tieto technicky zaobstarané časti tela organické či anorganické. Človek, v ktorom bije biologické srdce, ktoré vyrástlo v inom tele, by teda bol práve tak kyborgizovaný ako ten, ktorého náhradné orgány sú zostavené z kovu alebo plastiku.

Masová  fyzická kyborgizácia homo sapiens sa rysuje tak zreteľne, že sociológ práce Arthur B. Shostak z Drexler University vo Philadelphii nazýva profesiu „kyborgového technika“ povolaním s rýchlo sa približujúcou budúcnosťou: „Budú pracovať s ľudmi, ktorí budú mať toľko umelých častí tela, že budú potrebovať technika, aby udržal všetko v činnosti.“

Tvárou v tvár sume toho, čo je dnes od hlavy k päte možné, sa to nezdá byť nijako odvážna prognóza. Pár príkladov realizované už v súčastnosti: vlasy- implantáty, farba; oči- šošovky, umelé oči; uši- zvukové čipy, načúvacie aparáty; zuby - protézy, implantáty; tvár- vylepšenie „vád na kráse“, korekcie; končatiny - protézy, umelé kĺby; zmena pohlavných orgánov, atď...[28]
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/4439-kyborg/