List môžeme dostať nie „obdržať"

Pomôcky » Jazyková poradňa

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 21.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 160 slov
Počet zobrazení: 1 180
Tlačení: 128
Uložení: 116

List môžeme dostať nie „obdržať"

V niektorých ústnych, ale aj písomných jazykových prejavoch sa stretávame s takýmito vyjadreniami: účastníci seminára obdržali písomné materiály; obdržali sme všetky nevyhnutné informácie; pozvánku obdržali načas; obdržali sme sťažnosť na porušenie zákona.

Zdá sa, že nespisovné sloveso obdržať (v Krátkom slovníku slovenského jazyka označené ako subštandardný jazykový prostriedok) sa neochvejne drží predovšetkým v písomných dokumentoch z oblasti úradného styku a veľmi obľúbeným sa stalo aj na rozličných zasadnutiach, schôdzkach a poradách. V snahe dodať primeranú vážnosť a dôstojnosť oficiálnemu prejavu ho mnohí z nás neopodstatnene uprednostňujú namiesto spisovných výrazov: dostať prijať. Tieto náležité jazykové prostriedky sa mali použiť aj v uvedených slovných spojeniach: účastníci seminára dostali písomné materiály; dostali sme všetky nevyhnutné informácie; pozvánku dostali načas, prijalisme sťažnosť na porušenie zákona.

Rovnako treba opraviť aj vetu z novinového článku, v ktorom sme sa dočítali, že za obdržané góly brankár nemôže, pretože mu nepomohli obrancovia. Keďže brankár góly neobdržal, ale ich dostal (inkasoval), veta mala správne znieť takto: za inkasované góly brankár nemôže, pretože mu nepomohli obrancovia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Najčastejšie chyby v slovenčine



Odporúčame

Pomôcky » Jazyková poradňa

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu