Redukčné účinky sacharidov
Typ práce: Ostatné
Jazyk:
Počet zobrazení: 894
Uložení: 76
Laboratórny protokol
Téma: Sacharidy
Meno:
Úloha: Redukčné účinky sacharidov
Pomôcky: skúmavky, stojan na skúmavky, kadička, varič
Chemikálie: glukóza, fruktóza, laktóza, sacharóza, med, Fehlingovo skúmadlo, Tollensovo skúmadlo
Princíp: funkcia sacharidov = najpohotovejší zdroj energie, stavebná zložka biologických membrán, zložky nukleových kyselín, enzýmov a hormónov, zásobná funkcia
delenie sacharidov = monosacharidy (triózy, pentózy, hexózy), disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza), polysacharidy (škrob, glykogén, celulóza)
Fehlingovo skúmadlo (síran meďnatý) je zmes Fs I. a Fs II. v pomere 1:1. Dokazuje redukciu sacharidov.
Tollensovo skúmadlo je zmes dusičnanu strieborného a vodného roztoku amoniaku. Dôkaz aldehydov v organických zlúčeninách.
Postup: 1. do 5 skúmaviek dáme roztoky glukózy, fruktózy, laktózy, sacharózy a medu
- označíme ich a pridáme Fehlingovo skúmadlo
- vo vriacom vodnom kúpeli pozorujeme, ktoré sacharidy reagujú
- do 5 skúmaviek dáme roztoky glukózy, fruktózy, laktózy, sacharózy a medu
- označíme ich a pridáme Tollensovo skúmadlo
- vo vriacom vodnom kúpeli pozorujeme, ktoré sacharidy reagujú
Pozorovanie:
Fehlingovo skúmadlo (CuSO4) + G - -> oranžové zafarbenie roztoku
+ F --> červené zafarbenie
+ L - -> oranžové zafarbenie
+ S - -> bez zmeny zafarbenia
+ M --> tmavo oranžové až khaki zafarbenie
Tollensovo skúmadlo (AgNO3) + G - -> strieborné zrkadlo
+ F - -> strieborné zrkadlo
+ L - -> strieborné zrkadlo
+ S - -> bez zmeny zafarbenia
+ M - -> strieborné zrkadlo
Úlohy: 1. Prečo ochladením karamelu nevzniká cukor?
Sacharóza = repný cukor tvorí veľké polárne molekulové kryštály. Preto zahrievaním sa rozpadávajú, dochádza ku vzniku karamelu. Ochladením karamelu sa už narušený kryštál sacharózy nezmení späť na cukor.
- Prečo majú zmrznuté zemiaky sladkastú chuť?
Pri uskladnení zemiakov okolo 1°C dochádza k ich poškodeniu chladom, namrznutiu. Nižšie cukry sa pomaly rozkladajú, kým nové vznikajú rozkladom škrobu. Výsledkom je hromadenie cukru, následne sladkastá chuť.
- Prečo sa v moči diabetikov objavuje glukóza a nie sacharóza?
Potravou prijímané zložené sacharidy sa postupne amylázami štiepia na monosacharidy, na glukózu (hroznový cukor). Tá sa z tenkého čreva vstrebáva do krvi, následne sa pomocou hormónu inzulín dostáva do buniek. Pri tvorbe moču sa kanálikovou resorbciou dostáva do moču.
Záver: Cieľom laboratórneho protokolu bolo overiť redukčné účinky daných sacharidov. Zistili sme, že sacharóza nemá redukčné účinky, lebo neobsahuje/nemá poloacetolovú skupinu na rozdiel od ostatných vyššie spomínaných sacharidov.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Sacharidy | Ostatné | 381 slov |