Redukčné účinky sacharidov

Pomôcky » Laboratórne práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 354 slov
Počet zobrazení: 671
Tlačení: 101
Uložení: 62

Laboratórny protokol

Téma: Sacharidy

Meno:

Úloha: Redukčné účinky sacharidov

Pomôcky: skúmavky, stojan na skúmavky, kadička, varič

Chemikálie: glukóza, fruktóza, laktóza, sacharóza, med, Fehlingovo skúmadlo, Tollensovo skúmadlo

Princíp: funkcia sacharidov = najpohotovejší zdroj energie, stavebná zložka biologických membrán, zložky nukleových kyselín, enzýmov a hormónov, zásobná funkcia

delenie sacharidov = monosacharidy (triózy, pentózy, hexózy), disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza), polysacharidy (škrob, glykogén, celulóza)

Fehlingovo skúmadlo (síran meďnatý) je zmes Fs I. a Fs II. v pomere 1:1. Dokazuje redukciu sacharidov.

Tollensovo skúmadlo je zmes dusičnanu strieborného a vodného roztoku amoniaku. Dôkaz aldehydov v organických zlúčeninách.

Postup: 1. do 5 skúmaviek dáme roztoky glukózy, fruktózy, laktózy, sacharózy a medu

  1. označíme ich a pridáme Fehlingovo skúmadlo
  2. vo vriacom vodnom kúpeli pozorujeme, ktoré sacharidy reagujú
  3. do 5 skúmaviek dáme roztoky glukózy, fruktózy, laktózy, sacharózy a medu
  4. označíme ich a pridáme Tollensovo skúmadlo
  5. vo vriacom vodnom kúpeli pozorujeme, ktoré sacharidy reagujú

Pozorovanie:

Fehlingovo skúmadlo (CuSO4) + G - -> oranžové zafarbenie roztoku

+ F --> červené zafarbenie

+ L - -> oranžové zafarbenie

+ S - -> bez zmeny zafarbenia

+ M --> tmavo oranžové až khaki zafarbenie

Tollensovo skúmadlo (AgNO3) + G - -> strieborné zrkadlo

+ F - -> strieborné zrkadlo

+ L - -> strieborné zrkadlo

+ S - -> bez zmeny zafarbenia

+ M - -> strieborné zrkadlo

Úlohy: 1. Prečo ochladením karamelu nevzniká cukor?

Sacharóza = repný cukor tvorí veľké polárne molekulové kryštály. Preto zahrievaním sa rozpadávajú, dochádza ku vzniku karamelu. Ochladením karamelu sa už narušený kryštál sacharózy nezmení späť na cukor.

  1. Prečo majú zmrznuté zemiaky sladkastú chuť?

Pri uskladnení zemiakov okolo 1°C dochádza k ich poškodeniu chladom, namrznutiu. Nižšie cukry sa pomaly rozkladajú, kým nové vznikajú rozkladom škrobu. Výsledkom je hromadenie cukru, následne sladkastá chuť.

  1. Prečo sa v moči diabetikov objavuje glukóza a nie sacharóza?

Potravou prijímané zložené sacharidy sa postupne amylázami štiepia na monosacharidy, na glukózu (hroznový cukor). Tá sa z tenkého čreva vstrebáva do krvi, následne sa pomocou hormónu inzulín dostáva do buniek. Pri tvorbe moču sa kanálikovou resorbciou dostáva do moču.

Záver: Cieľom laboratórneho protokolu bolo overiť redukčné účinky daných sacharidov. Zistili sme, že sacharóza nemá redukčné účinky, lebo neobsahuje/nemá poloacetolovú skupinu na rozdiel od ostatných vyššie spomínaných sacharidov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Laboratórne práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu