Zóny pre každého študenta

Európska humanistická a renesančná literatúra

Humanizmus a renesancia vznikli  v 14. storočí v Taliansku. Toto myšlienkové hnutie vzniká v dôsledku hospodárskych zmien, v dôsledku rozvoja vedy a techniky – objavenie Ameriky, kníhtlače a kompasu. Toto myšlienkové hnutie prechádza postupne do celého umenia. Je ovplyvnené vznikom novej spoločenskej vrstvy – meštiactva.
 Humanizmus znamená ľudský.
 Renesancia znamená znovuzrodenie, obnovenie v duchu antických ideálov, teda je to obdobie, keď sa napodobňuje antická literatúra –a napodobňujú sa postavy a prostredie.
 
Charakteristika literatúry:
- predstavitelia odmietajú náboženstvo - návrat k tzv. pozemskému životu - viera vo vlastný rozum – racionalizmus - veria len tomu, čo sa dá vnímať zmyslami – senzualizmus -  zaujímajú sa o problémy jednotlivca – individualizmus - vyjadrujú radosť zo života  
 Bezprostredne po nástupe humanizmu a renesancie spisovatelia napodobňujú antickú literatúru a diela vychádzajú v latinčine.
 V druhom období opúšťajú spisovatelia antickú literatúru, začínajú písať o témach, kt. boli dovtedy zakázané napr. láska, víno, a diela  vychádzajú vo všetkých jazykoch.

Talianska humanistická a renesančná literatúra
 
 DANTE ALIGHIERI (aligieri) je autorom lyricko – epickej skladby Božská komédia. Skladá sa z 3ch častí – Peklo, Očistec, Raj. Autorova duša putuje záhrobím. Prichádza do pekla spolu s antickým básnikom Vergíliom. Prechádza očistcom a dostáva sa na cestu do raja. Rajom sprevádza autora jeho milá Beatrice. Vergílius je symbolom rozumu, básnikova duša symbolizuje ľudstvo a Beatrice je symbolom náboženstva. Celá skladba má prenesený význam.
 
GIOVANNI BOCCACCIO je autorom zbierky noviel Dekameron – knihu tvorí sto noviel a je to vlastne sto ľudských príbehov. Desať mladých ľudí z Ríma uteká pred morovou epidémiou na vidiek. Čas si krátia rozprávaním príbehov. Autor spracováva tému lásky, priateľstva, satirickým spôsobom zosmiešňuje rôzne ľudské vlastnosti a vyjadruje radosť zo života.

Francúzska humanistická a renesančná literatúra
 
 FRANCOIS VILLON (vilón) je autorom bás. zbierok Malý testament, Veľký testament – spomína na svoje študentské časy, kt. prežil v Paríži. Zbierky sú spomienkou na mladosť a prvé lásky. Venoval ich svojim spolužiakom po odchode z Paríža.
 
FRANCOIS RABELAIS (rablé)  je autorom románov Gargantua, Pantagruel – sú opisom dobrodružných ciest 2ch obrov – otca a syna, kt. putujú po Francúzsku. Romány majú prvky rozprávky. Romány majú prenesený význam. prostredníctvom rozprávkových bytostí autor kritizuje politický systém vo Francúzsku a situáciu vo školstve.
 
Španielska humanistická a renesančná literatúra
 
 MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA je autorom románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha. Hrdina  románu sa pomätie z čítania rytierskych románov, rozhodne sa obnoviť rytiersku slávu, putuje na svojom nevládnom koni spolu so svojím prefíkaným sluhom Sanchom Panzom. Chce pomáhať nešťastným a naprávať krivdy. jeho dobrodružstvá vždy končia zosmiešnením. Po čase sa vracia domov, ochorie a pred smrťou sa mu vráti pamäť.
Prostredníctvom tohto románu stavia autor proti sebe 2 svety – svet ideálov a svet skutočnosti. Román sa stal paródiou na rytierske romány.
 
Anglická humanistická a renesančná literatúra
 
WILLIAM SHAKESPEARE
Komédie:
Sen noci svätojánskej, Ako sa vám páči, Skrotenie zlej ženy, Mnoho kriku pre nič, Veselé panie z Windsoru.
 
Tragédie:
Rómeo a Júlia v 5tich dejstvách.
Dej sa odohráva vo Verone. Autor zobrazuje znepriatelené rodiny Montekovcov a Kapuletovcov. Rómeo Montek sa na maškarnom plese u Kapuletovcov zaľúbi do Júlie. Rómea a Júliu tajne zosobáši mních Lorenzo. Onedlho sa Rómeo snaží zabrániť súboju medzi Júliiným bratrancom Tybaltom a Rómeovým priateľom Merkuciom. Konflikt sa končí smrťou Merkucia, jeho smrť chce Rómeo pomstiť a zabije Tybalta. Rómeo je vyhostený z Verony a odchádza do Mantovy. Rodičia nútia Júliu, aby sa vydala za grófa Parisa. Júlia je zúfala, preto ide poprosiť Lorenza o pomoc. Ten jej dá vypiť nápoj, kt. jej spôsobí  „domnelú smrť“. Lorenzo posiela Rómeovi list, v kt. ho upozorňuje na to, že Júlia nie je mŕtva. Rómeo list nedostane, prichádza do Verony, keď vidí, čo sa stalo, spácha samovraždu. Keď sa Júlia preberie, spácha samovraždu. Znenávidené rody sa po smrti svojich detí udobria
 
Othelo – benátsky vojvodca Othelo uverí intrigám svojho komorníka Jaga a zabije svoju ženu Desdemonu, pretože je presvedčený, že ho podvádza. Keď zistí, že mu Desdemona nebola neverná, siahne si na život.
 
Kráľ Lear – starý kráľ chce rozdeliť ríšu pre svoje tri dcéry. Staršie dve sa mu líškajú, získajú dedičstvo, najmladšia Kordélia je k otcovi úprimná, preto ju vydedí a vydá za francúzskeho kráľa. Staršie sestry sa postupne znenávidia a vyženú otca. Najstaršia otrávi strednú a sama spácha samovraždu. Kordélia prichádza s francúzskym vojskom na pomoc svojej krajine. Dostáva sa do zajatia a zomiera. Kráľ si uvedomuje, že sa v dcérach mýlil a od žiaľu mu pukne srdce.
 
Hamlet – syn dánskeho kráľa, Hamlet, sa od otcovho prízraku dozvie, že kráľa zabil jeho brat Claudius, aby sa zmocnil kráľovstva a kráľovny Gertrúdy. Hamlet, zaľúbený do Ofélie, dcéry komorníka Polónia, predstiera šialenstvo a je rozhodnutý zabiť vraha svojho otca. Omylom zabije Polónia. Ofélia sa pomätie zo smrti svojho otca a utopí sa. Laertes, Oféliin brat, vyzve Hamleta na súboj, pretože ho pripravil o otca a sestru. Hamlet má zomrieť otráveným mečom, ale pri výmene kordov zomiera Laertes. Hamletovi sa podarí pred svojou smrťou zabiť vraha svojho otca. Kráľovná pripíja na slávu svojho syna otráveným vínom. Na dánsky trón nastupuje princ Fortinbras, kt. sa stáva spravodlivým panovníkom. Hamlet je osamelým hrdinom, búri sa proti intrigám a zločinom spoločnosti, v kt. žije. Hamlet zomiera vyrovnaný, pretože odhalil príčiny zla v dánskom kráľovstve.
 
Ďalšie diela:
Tragédia – Macbeth
Historické DH – Henrich VI., Richard III.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/1041-europska-humanisticka-a-renesancna-literatura/