Zóny pre každého študenta

Volanie divočiny – Jack London (zo zbierky Hnedý vlk)

Jack London – Volanie divočiny 

Príznačné sú opisy prírody. Kompozícia je chronologická. Rozprávač je v 3. os. sg. min. času, zrejme personálny. Hlavnou postavou je pes Rek, pričom celý príbeh je rozprávaný z jeho pohľadu. Je to kríženec bernardína a ovčiarskeho psa a žije si pohodlným životom v sudcovej rodine. Na jeseň roku 1897, keď nález zlata na Klondiku vábi chlapov z celého sveta na mrazivý Sever, prekvitá obchod so psami.

A tak Manuel, záhradníkov pomocník, zadĺžený hráč vezme Reka a predá ho za stovku. Reka prevážajú dva dni a dve noci rýchlikom, pričom mu nedávajú ani piť ani žrať a tak je na konci cesty, keď ho pustia z klietky, zo zlého zaobchádzania celkom ako besný. Zaútočí na chlapa v červenom, ktorý je ale so psami skúsený a kyjakom ho zmláti tak, že stratí vedomie. Rek sa z toho poučí a už sa viac nepokúša vzdorovať. „Uviedol ho do sveta, kde vládol zákon divočiny a Rek vyšiel tomuto poučeniu v ústrety.“

Potom je Rek predaný ľudom, Perraultovi a Francoisovi, a loďou je spolu s inými psami dopravený na dyejské pobrežie, kde prvý raz vidí sneh. Tam je aj svedkom ako sa newfoundlandská sučka Brčka chcela spriateliť s polárnym psom Špicom ale ten na ňu bez výstrahy zaútočil a v súboji ju zabil, pričom ostatní psi sa potom na ňu vrhli tiež. Rek vtedy začína chápať ako to v tomto preňho novom krutom zvieracom svete chodí a Špica znenávidí, no ľstivo mu to sprvu nedáva nijako najavo. Rek sa potom učí ako byť záprahovým psom.

Špic je vodič záprahu, potom sú tam ešte dobrák Belko, namosúrený mrzút Jojo, ľahostajný Davo a starý, no rešpekt vzbudzujúci Sol-leks. Rek si pomaly začína zvykať na nový spôsob života v divočine, pričom sa v ňom prebúdzajú staré praveké inštinkty vlka. Rek zatúži byť vodičom záprahu a tak podkopáva u ostatných psov autoritu k Špicovi, s ktorým sa napokon aj stretnú v boji. Rek zvíťazí a stáva sa rešpektovaným vodičom záprahu, pričom za jeho velenia dosahujú rekordné výkony (za 14 dní urazili denne priemerne 65 km) .

Pod úradným príkazom Reka aj s jeho záprahom prevezme škótsky miešanec a z Reka sa stáva poštový pes. Idú do Dawsonu, je to ťažká cesta. Davo už nevládze, no hrdosť záprahového psa mu nedá a aj napriek tomu sa nechce vzdať miesta v záprahu. Napokon ho zastrelia. Vysilené psy potom na Klondike predajú. Rek aj so svojím záprahom sa dostávajú k Halovi a Charlesovi a Mercedes (Charlesova žena a Halova sestra).

Ti však nemajú potuchy ako to v divočine chodí, ani čo robiť a na rady iných nedávajú. Nevedia ani riadne zložiť stan a naložia sane tak, že psy to nie sú schopné utiahnuť. Až na popud jedného z okolostojacich ľudí, čo sa už na to nemohol dívať, znížili náklad na saniciach o polovicu, no i tak to bolo veľa. Na ceste Dawsonu psom najskôr dávajú priveľa žrať a keď si uvedomia, že zásoby jedla sa im skrátili na polovicu, dávajú psom zase žrať málo.

Mercedes sa nechce chodiť a z trucu sedí na saniach, čo psom iba priťažuje. Psy na ceste jeden po druhom skapínajú. Na ceste potom stretávajú Johna Thorntona, dobrého človeka, čo miluje prírodu, psy a dobre sa o ne stará. Ten im radí, aby nešli dalej lebo ľady sa roztápajú a bude ich to stáť život. No oni nedbajú a Hal bičuje psy aby šli ďalej. Unavený Rek cíti, že sa niečo zlé stane a odmieta poslušnosť, načo ho Hal začne biť palicou.

To rozzúri Thorntona a pustí sa do Hala, zastávajúc sa Reka. Tak sa Rek dostáva ku Thorntonovi, ktorého si zamiluje. Má Thorntona tak rád, že pre neho i skočí do rieky a zachráni ho, keď sa topí. Raz v krčme, keď sa Thornton pochytí s jedným bitkárom Burtonom, Rek sa mu rozzúrene zahryzne do hrdla. Tiež keď sa Thornton v krčme staví o tisícku, či Rek pohne 500 kilami ťažkého nákladu, Rek to dokáže a vyhráva.

Raz v noci Rek počuje zavýjanie vlka a vydáva sa za ním. Spolu sa rozbehnú za svorkou, ale potom si Rek spomenie na lásku k Thorntonovi a vráti sa naspäť k nemu. No v Rekovi každým dňom rastie dravec, vlčí zabijak z divočiny. Raz sa Rek vyberá na lov losa a keď sa vracia do tábora, nachádza všetkých mŕtvych, vrátane Thorntona.

Sú tam ešte jíhatovia, indiáni, čo ich zabili a zúrivý Rek ich začne kántriť. „Zabil človeka, najvyššiu lovnú zver, a zabil ho podľa zákona palice a tesáka.“ Odvtedy sa Rek už človeka nebojí a smrťou Thorntona bolo posledné puto Reka s človekom pretrhnuté. Už ho nič neviazalo. Rek sa napokon pridá k vlčej svorke a stáva sa ich vodcom. Medzi Jíhatmi sa povráva o strašidelnom psovi, ktorý behá na čele svorky a ani tí najodvážnejší lovci si s ním nevedia rady.

Jack London-Koniec poviedky

Kompozícia je chronologická. Rozprávač je v 3. os. sg. min. času, zrejme personálny. Príbeh začína v tábore, kde sa hrá partia whistu. Zrazu tam vstúpi jeden Švéd, hľadá doktora, čo by mu napravil zlomený ukazovák. Doktor Grant Linday, hlavný protagonista poviedky mu ho spraví. Do miestnosti potom vstupuje druhý návštevník hľadajúci doktora, Tom Daw.

Jeho priateľ, dobrodruh Rocky, čo sa ničoho nebojí, sa v Little Peco poruval s leopardom, či pumou a šelma ho celého dochrámala a potrebuje doktora. Linday tvrdí, že je už iste mŕtvy, no Tom Daw tvrdí, že to určite prežije, že i jeho žena s ktorou sa veľmi milujú mu určite dodá silu. Linday sa teda napokon s preklínaním vyberie spolu s Tomom Dawom na cestu.

Keď príde do chaty, posiela všetkých preč a v súkromí sa zhovára s Rockyho ženou. Z rozhovoru vyvstane, že Rocky je v skutočnosti Rex Strang a jeho žena je Madge, bývalá Lindayova žena, ktorá od neho ušla s milencom. Linday Rockyho odmieta liečiť, no Madge ho prosí. Linday napokon súhlasí, ale len pod podmienkou, že Madge opustí Rockyho a vráti sa k nemu.

Madge mu to sĺúbi a tak sa Linday pustí do liečenia. Nik o tomto netuší, ani sám Rocky, ktorý ani nevie Lindayovo meno. Linday robí všetko, aby Rockymu vrátil plné zdravie a keď sa Rocky vylieči, spolu s Madge sa chystajú na útek. Madge napíše Rockymu list na rozlúčku a Linday si ho prečíta. Potom keď sa Madge chystá nasadnúť na kanoe, zastaví ju, privinie si ju do náručia a rozlúči sa s ňou. „Chcel som ti len dokázať, že nie som až taký zlý. Dobrým sa odplácam za zlé.“ Napokon sám odpláva a Madge necháva tam.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/11419-volanie-divociny-jack-london-zo-zbierky-hnedy-vlk/