Zóny pre každého študenta

Poppoézia (Peteraj, Filan, Urban)

Poppoézia 

Názov je zložený zo slov poézia a pop (z latinského „populus“ – zrozumiteľný ľudu).

Pomohla poézii získať masovú popularitu tak, že populárni speváci začali zhudobňovať texty básnikov a básnici zasa začali tvoriť básne určené priamo na zhudobnenie.

Najkvalitnejšie piesňové texty sa približujú umeleckej úrovni poézie – dá sa teda hovoriť o spievanej poézii – o poppoézii.

Najvýraznejšími osobnosťami textárskej tvorby v uplynulých desaťročiach boli:

Zaslúžili sa o výrazné zlepšenie kvality slovenských textov a o vznik modernej poppoézie.

Ich textárske začiatky sú spojené s prvými bigbeatovými skupinami v 60. rokoch 20. storočia. V 70. a 80. rokoch sa obaja podieľali na vydaní celého radu dlhotrvajúcich platní

Spomedzi mladších textárov náročnejšie estetické kritériá uplatňujú predovšetkým Daniel Mikletič (písal pre skupiny Banket, Vidiek, Ventil RG), Martin Sarvaš (spolupracoval so skupinou Tublatanka Hex).

Z básnikov sú v tejto oblasti úspešní najmä Daniel Hevier Jozef Urban (všetky jeho piesňové texty sú v zbierke Voda, čo nás drží nad vodou, ktorá vyšla po jeho smrti – zomrel ako 35-ročný pri autonehode).

Mimo tzv. hlavného či stredného prúdu našej pop-scény stojí piesňová tvorba básnikov Ivana Štrpku, Jána Štrassera a herca, spisovateľa Milana Lasicu

KAMIL PETERAJ 

BORIS FILAN 

JOZEF URBAN

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/14736-poppoezia-peteraj-filan-urban/