Fantastická próza

Fantastická próza

Začiatky:

Staroveké, stredoveké eposy, mýty, rozprávky – predmetom zobrazenia boli neskutočné javy, vychádzali z mytologického alebo náboženského pohľadu na svet

Fantastická literatúra – literatúra, v ktorej autori využívajú fantáziu na odklonenie deja od skutočnosti (imaginárny cestopis, utopický román, horor)

Vyjadruje rôzne pocity u čitateľa – od príjemných až po strašidelné, hrôzostrašné

Nútia čitateľa zamyslieť sa nad tým, či to, čo považuje za výmysel, nie je skutočnosť

Rozmach fantastickej literatúry – 20. storočie; rozvoj rôznych žánrov

Vedecko-fantastická literatúra vznikla v 19. storočí. Založil ju Jules Verne. Najvýznamnejšie diela sú Cesta na Mesiac a Dvadsaťtisíc míľ pod morom. Zo slovenských autorov je to dielo Kolónia Lambda Pí od Jozefa Repka či od českého spisovateľa Karla Čapka dráma R.U.R.

Fantastická literatúra  SF (angl. Speculative Fiction, Speculative Fabulation) = pojem, označujúci literárne diela (romány, poviedky, novely, drámy), ktoré literárnu fikciu skutočnosti vytvárajú pomocou vymyslených, skúsenosti nezodpovedajúcich predstáv o svete a živote.

Žánre fantastickej literatúry 

Žáner fantastickej literatúry, ktorý čerpá námety z poznatkov vedy a techniky a buduje predstavy o budúcich vynálezoch, nových svetoch a možných dôsledkoch techniky.

Znaky sci-fi

Časový dej

Priestorové umiestnenie deja

Postavy

Využitie futuristickej technológie

John Ronald Reuel Tolkien 

Bol anglický spisovateľ, autor knihy Hobit a jej pokračovania Pán prsteňov, jeho najznámejšej knihy. Bol významným jazykovedcom, znalcom anglosaštiny (starej angličtiny) a starej nórčiny. Na Univerzite v Oxforde pôsobil v prvej polovici 20. storočia ako profesor anglosaštiny, a potom ako profesor anglického jazyka a literatúry. Spolu s najbližším priateľom C. S. Lewisom sa schádzal v literárnom diskusnom klube Inklings.

Tvorba:

* Pán prsteňov, Spoločenstvo prsteňa

* Pán prsteňov, Dve veže

* Pán prsteňov, Návrat kráľa

* Hobit

Obsah diela Pán prsteňov, Spoločenstvo prsteňa 

Všetko sa začína Sauronom - temným pánom, ktorý vytvoril prsteň moci, ktorý má vládnuť všetkým. Podmaňoval si jednu krajinu za druhou, ale proti nemu sa postavili obyvatelia Stredozeme, ktorí ešte zostali. Sauron prehral a prsteň získal syn gondorského kráľa Isildur.Nakoniec sa po Isildurovej smrti dostal prsteň k hobitovi Bilbovi. Ale prsteň začul volanie svojho pána (ktorého duch sa znovu prebudil a začal šíriť zlo), a tak Bilbo odchádza do Vododolu. Čarodejník Gandalf, poveril Froda Bublíka, Bilbovho synovca, aby odniesol prsteň do Svažín, kde sa s ním Gandalf má stretnúť, aby sa Prsteňa nezmocnili Sauronovi strašní služobníci - Nazghulovia, ktorí začnú na Froda honbu. Gandalf sa zatiaľ ide poradiť so Sarumanom, hlavou čarodejníckeho rádu. Ten však ako vysvitne, zradil dobro a uzavrel spojenectvo so Sauronom. Gandalfa istý čas uvazní, preto za Frodom nepríde včas do Svažín. Frodo putuje so Samom, Chichom a Pipinom do Svažín, kde stretávajú lesníka Chodca, ktorý ich vedie do elfského domu Vododolu. Tam sa koná Elrondova rada na ktorej sa rozhodne, že Gandalf povedie

Spoločenstvo prsteňa - výpravu za zničením prsteňa ktorého nositeľ je Frodo. Členovia Spoločenstva sú Aragorn- Chodec (človek), Legolas (elf), Gimli (trpaslík), Boromir (človek), a hobiti- Sam, Chicho, Pipin, a nositeľ prsteňa Frodo, a čarodejník Gandalf. Tak sa začína dlhá púť k zničeniu prsteňa, lebo prsteň sa dá zničiť len v ohňoch sopky Hory osudu, v hrôzostrašnej krajine Mordor, kde v Temnej veži sídli samotný Sauron.

J.K.Rowlingová 

Je britská spisovateľka a je známa ako autorka sérií fantasy kníh o Harry Potterovi, ktoré vzbudili medzinárodný záujem a získali množstvo cien. Vo februári 2004 časopis Forbes odhadol jej majetok na 576 miliónov libier, čo ju radí medzi dolárových miliardárov ako vôbec prvého spisovateľa. Rowlingová je tiež najbohatšou ženou v Spojenom kráľovstve, dokonca pred kráľovnou Alžbetou II.

Začiatok tvorby

Po štúdiách francúzštiny a literatúry na University of Exeter, s ročným pobytom v Paríži, sa presťahovala do Londýna, aby robila prieskum a pracovala ako bilingválna sekretárka pre Amnesty International. V tomto období, počas jednej štvorhodinovej cesty z Manchestru do Londýna dostala nápad napísať príbeh o mladom chlapcovi navštevujúcom čarodejnícku školu. Kým sa dostala do cieľovej stanice, mala už v svojej hlave postavy a dobrý základ pre knihu Harry Potter a Kameň mudrcov, na ktorej začala pracovať počas obednej prestávky.

Tvorba:

* Harry Potter a Kameň mudrcov

* Harry Potter a Tajomná komnata

* Harry Potter a väzeň z Azkabanu

* Harry Potter a Ohnivá čaša

* Harry Potter a Fénixov rád

* Harry Potter a polovičný princ

* Harry Potter a Dary Smrti

JULES VERNE

Je považovaný za jedného zo zakladateľov žánru vedeckofantastickej literatúry. Jeho knihy sú dodnes obľúbené hlavne medzi mládežou. Žil koncom 19. st. Vo svojich dielach predpovedal mnoho vedeckých a technických objavov, napr. dialkové lety riaditeľným balónom, veľkorážne delo, videofón, skafander, kozmické cesty, elektrický motor, tank, vrtuľník ....) To všetko neskôr vynašli.

Cesta na Mesiac
Americký Gun Club, ktorý vyrába zbrane, je znepokojený mierom, pretože ich delá nemajú bez boja uplatnenie a ich pokrok v balistike bude zbytočný. Preto najprv vymýšľajú rafinované spôsoby, ako vyhlásiť vojnu inému štátu, ale predseda klubu príde na skvelý nápad vyrobiť obrovské delo, ktoré vystrelí strelu až na Mesiac.

Vynález skazy
je fantasticko-dobrodružný román varujúci pred nebezpečenstvom zneužitia vedeckých objavov. Pirát Ker Karaje (alias gróf d'Artigas) unesie zo sanatória na americkom pobreží francúzskeho vynálezcu Rocha a jeho ošetrovateľa Harta, aby sa zmocnil jeho vynálezu (bleskometu). Roch je zaujatý vynálezom a spolupracuje za peniaze s pirátmi. O vynález majú záujem mnohé strany. Vynálezca si uvedomí svoje postavenie až vtedy, keď má zbraň otočiť proti lodi so zástavou svojej vlasti. Obráti svoj vynález proti pirátom, vyhodí ostrov do povetria a sám pri výbuchu zahynie.

KAREL ČAPEK

R.U.R

V tejto vedeckofantastickej dráme prvýkrát zaznelo slovo robot. Čapek varuje pred zneužitím techniky. Továrnik Rossum vyrába dokonalé roboty, ktoré sú k nerozoznaniu od ľudí. Roboti postupne vykonávajú stále viac práce a ľudia postupne degenerujú. Roboti sa vzbúria a začnú vyvražďovať ľudí, nakoniec vyvraždia všetkých až na starého Alquista. Robotom hrozí zánik, pretože nie sú schopní vyrábať sami seba; po Alquistovi chcú, aby zase objavil tajomstvo ich výroby. Medzitým sa na scéne objavia roboti z poslednej série, Primus a Helena, ktorí majú niektoré ľudské vlastnosti, čo ostatným robotom chýbajú. Alquist zistí, že sa milujú, a požehná im ako zakladateľom nového rodu. (problém - svet zamoria roboti; spása - v láske)

Krakatit

Dielo Krakatit patrí spolu s dielom R.U.R. k tej časti tvorby Čapka, ktorá bola ovplyvnená technickým vekom, jej námetom boli zmenené podmienky, rozvoj vedy, jej nové poznatky a možnosti. Nastupujúci technický vek, nové poznatky a prakticky neobmedzené možnosti vzbudzovali v Čapkovi obavy, aby sa tieto výdobytky doby nestali v nesprávnych rukách, v rukách šialencov, postrachom, či skazou ľudstva.

V jeho diele Krakatit sa týmto nebezpečenstvom pre ľudstvo stáva vynález inžiniera Prokopa - nová a strašná výbušnina Krakatit pomenovaná pre svoje strašnú výbušnú silu podľa sopky Krakatoa. Podobá dnešným atómovým zbraniam. Vynález prezradí skupine fanatikov, ktorá chce prostredníctvom jeho vynálezu ovládnuť celý svet. Rozpúta sa bitka o Krakatit. Prokop ich varuje, no nikto ho nepočúval a tak mu neostalo nič iné ako utiecť a pozerať sa ako vybuchla továreň. Toto dielo Čapka varuje ľudí pred zneužitím vedy, jeho hrdina si v závere uvedomuje, že konal zle, a tiež si uvedomuje svoju povinnosť voči ľudom, uvedomuje si, že nesmie vydať svoj vynález do cudzích rúk, lebo prinesie utrpenie.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/14738-fantasticka-proza/