Zóny pre každého študenta

Humanizmus a renesancia znaky

Humanizmus a renesancia

Spoločenské podmienky (14.st. – 17.st.): 

Rozvíjajú sa mestá, najväčší rozvoj miest je v Taliansku – centrá zámorského obchodu. Vzniká nová spoločenská vrstva – mešťania – obchodníci, kupci, remeselníci. Sú závislí od vlastnej práce a majetku, ale nie sú závislí od šľachty.

Uskutočňujú sa námorné plavby a objavné cesty (heliocentrický názor Kopernika a Galileiho o Zemi ako planéte Slnka). V roku 1492 bola objavená Amerika – K.Columbus.

Rozvíja sa priemysel, meštianstvo, vzdelanosť, veda a technika Vznikajú rôzne vynálezy – pušný prach, kompas... K rozvoju literatúry prispel Johann Gutenberg vynálezom kníhtlače.

Humanizmus (z lat. humanus = ľudský) – myšlienkové a umelecké hnutie mešťanov, ktoré vzniklo v 14.st. v Taliansku. Vyzdvihuje právo človeka na šťastný život, slobodu, vzdelanosť a lásku. Rastie záujem nielen o estetické vnímanie prírody, ale aj o jej vedecké štúdium. Humanisti obdivovali a napodobňovali diela antických umelcov (vyzdvihuje racionalizmus – úctu k rozumu). Zo začiatku používali latinský jazyk, neskôr aj v národných jazykoch.

Renesancia (z fr. renaissance = znovuzrodenie, obrodenie) – je spojená s humanizmom. Jej cieľom bolo znovuzrodenie antiky. Rozvíja sa vzdelávanie, umenie a zmyslové poznanie. Autori zobrazujú prirodzený vzťah človeka k životu. Diela sú písané v národnom jazyku. Spája sa s humorom, hrdina je stále v boji proti zlu, ale má aj prozaickú schému. Kolískou je Taliansko

Znaky humanizmu a renesancie:

Giovanni Boccaccio

Dekameron – cyklus 100 noviel, ktoré si rozpráva 10 mladých ľudí počas 10 dní na vidieku, kde ušli zo strachu pred morom.

William Shakespeare

Hamlet – príbeh hrdinuv ktorom bojuje túžba po naplnení vznešených ideálov s pocitom povinnosti potrestať zlo, na jednej strane hlavný hrdina trpí pocitom nespravodlivosti, na druhej strane váha, či je on ten pravý, kto môže napraviť krivdu a potrestať vraha; obsahuje úvahy o zmysle života a ľudskej existencie

Dramatické členenie textu:

Konflikt:

Syn dánskeho kráľa Hamlet sa rozhodne pomstiť smrť svojho otca, ktorého zavraždil vlastný brat, aby sa zmocnil trónu a oženil sa s kráľovnou vdovou.

Princ Hamlet vykoná pomstu až po dlhom váhaní, popritom zomierajúOfélia – Poloniova dcéra, kráľovná Gertrúda – Hamletova matka, kráľ Claudius – Hamletov otec, ale je aj vrahom Hamletho pravého otca, samotný Hamlet.

Hamlet – je typický renesančný hrdina, humanista „muž sveta, učenec a bohatier“, ktorý vášnivo verí v dôstojnosť a budúcnosť ľudstva, ale zároveň si uvedomuje tragické medze ľudskej existencie; chce spravodlivosť, verí vo veľké myšlienky, čisté ľudské vzťahy, ale styk s drsnou skutočnosťou v ňom vyvoláva sklamanie, pesimizmus

Rómeo a Júlia – príbeh nešťastne končiacej veľkej lásky milencov, ktorí pochádzajú z 2 znepriatelených rodín vo Verone (Kapuletovcov a Montekovcov); rody sa zmieria nad zbytočnými obeťami svojich detí. Rómeo a Júlia sa napriek sporu rodičov do seba zaľúbia a požiadajú mnícha Vavrinca, aby ich tajne zosobášil. Rodičia však nútia Júliu do sobáša s mladým šľachticom Parisom.

Vavrinec jej poradí, aby užila liek, po ktorom zaspí na niekoľko hodín a bude vyzerať ako mŕtva.

Vavrinec síce posiela správu Rómeovi, ale on ju však nedostane včas. Rómeo sa dozvedá o Júliinej smrti, prichádza k hrobu, kam ju uložili jej rodičia a vypije jed, ktorý ho okamžite usmrtí.

Júlia sa preberie a keď vidí, že Rómeo je mŕtvy, spácha tiež samovraždu (prebodne sa dýkou).

Pri hrobe svojich detí sa napokon stretávajú obidve rodiny a uzmieria sa.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/14911-humanizmus-a-renesancia-znaky/