Zóny pre každého študenta

Baroková literatúra - maturitná otázka

Baroková literatúra

Rozvíja sa v období (16.st. – 18.st.).

Barok (z portug. barocco – perla nepravidelného tvaru) – vznikol v Španielsku a Taliansku. Vyznačuje sa pesimizmom (vanitas vanitatum – márnosť nad márnosť), ale aj zvýšeným senzualizmom (zmyslovým vnímaním), dekoratívnosťou, nádherou, nadnesenosťou a protikladmi v štýloch a štylistike.

Znaky baroka:

Barokové protiklady:

Sylabický prozodický systém voláme aj slabičná prozódia, vôbec sa neopiera o stopovú organizáciu verša. Na vytváraní rytmu sa podieľajú tieto rytmické prvky:
Rovnoslabičnosť (izosylabizmus), intonačná prestávka deliaca verš na dve časti, spájanie veršov do dvojverší a dvojverší do štvorverší – súvisia spolu významovo združený rým
Rytmicko – syntaktický paralelizmus (keď je verš vlastne aj vetou, opakom je enjambement alebo veršový presah, kedy sa koniec verša nezhoduje s koncom vety)
Sylabická prozódia sa u nás uplatnila najmä v období štúrovského romantizmu. Korene tejto prozódie však siahajú ešte hlbšie – do obdobia slovenskej barokovej poézie a tvorby Hugolína Gavloviča. 
Počet slabík vo veršoch nie je záväzný, napríklad štúrovci používali dvanásťslabičný verš (alexandrín), ale používal sa aj osemslabičný verš – oktosylab, alebo verše kombinované 8-6-8-6. Dôležitú rytmickú funkciu v sylabickej prozódii má aj časté opakovanie slov alebo skupín slov

Ján Amos Komenský – učiteľ národov – 28.3. Deň učiteľov

Labyrint světa a ráj srdce - filozoficko – náboženské dielo

Didactica Magna = Veľká didaktika

Brána jazykov otvorená – významná učebnica latinčiny

Svet v obrazoch – Orbis Pictus – jazyková obrázková učebnica

Hugolín Gavlovič 

Valaská škola mravúv stodola 

Matej Bel 

Historicko – zemepisná vedomosť o novom Uhorsku 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/14912-barokova-literatura-maturitna-otazka/