Zóny pre každého študenta

William Shakespeare - obdobie, tvorba, diela

William Shakespeare

4. Zaraďte Williama Shakespeara do príslušného obdobia a umeleckého smeru vo svetovej literatúre.

William Shakespeare (apríl 1564 – 23. apríl 1616) je predstaviteľom anglickej drámy. Tvoril v období humanizmu a renesancie (13. – 16. / 14. – 17. st.). Venoval sa najmä písaniu tragédii, ale aj komédii, historických hier a sám hral v putovnom divadle.

5. Charakterizujte tvorbu uvedeného autora.

Autor sa preslávil svojimi tragédiami, ale písal aj komédie a historické hry. Je najprekladanejším anglickým autorom.

Tvorba:

o Rómea a Júlia

o MacBeth

o Othello

o Kráľ Lear

o Veselé panie z Windsoru

o Mnoho kriku pre nič

o Henrich VIII.

Zamerajte sa na základe ukážky č 2. na analýzu tragédie 

Stručný opis zápletky v diele:

Dej sa odohráva v Dánsku na zámku Elsinor, kde po smrti kráľa Hamleta vládne jeho brat Claudius. Princ Hamlet, syn starého kráľa, sa vracia zo štúdia vo Wittenbergu a zistí, že kráľom sa stal jeho strýko Claudius, ktorý zabil jeho otca, a vzal si jeho matku za ženu. Hamlet je nešťastný. Jeho priateľ Horácio a stráže na zámku ho upozornia, že na hradbách sa v noci zjavuje

duch mŕtveho kráľa. Ten Hamletovi prezradí, že ho zavraždil Claudius, a žiada Hamleta, aby vraždu pomstil.

Hamlet uvažuje, či je svedectvo ducha vierohodné. Keď sa na dvore objaví skupina hercov, rozhodne sa, že Claudiovi nastraží pascu. Herci podľa jeho pokynov zahrajú príbeh o zavraždení kráľa a zvedení kráľovnej. Claudius v príbehu uvidí svoj vlastný čin vraždy a preruší predstavenie. V záujme bezpečnosti krajiny pošle Hamleta do Anglicka, kde ho majú tajne zabiť. Úklad sa však nepodarí a Hamlet sa vráti späť.

Hamlet mal milú Oféliu, dcéru kráľovského radcu Polonia. Po predstavení hercov Hamlet omylom Polonia zabije, keď si chcel radca tajne vypočuť Hamletov rozhovor s kráľovnou. Ofélia sa pomätie a utopí. Pochovávajú ju práve v deň, keď sa Hamlet vracia do Dánska. Hamlet na cintoríne stretne hrobárov, ktorí pre ňu kopú hrob a potom podľa smútočného sprievodu zistí, že pochovávajú Oféliu.

Kráľ Claudius chce dať princa Hamleta opäť zabiť. Využije pritom Laerta, brata Ofélie. Claudius ho primäl, aby vyzval Hamleta na súboj, pričom Laertes má otrávený meč. Pre smädného Hamleta je navyše pripravené otrávené víno.

Laertes Hamleta bodne, ale potom si nechtiac vymenia zbrane a Hamlet zasiahne Laerta. Kráľovná Gertrúda nevedomky vypije otrávené víno, umiera absurdne. Hamlet tesne pred smrťou zabije ešte Claudia. Laertes predtým, než umrie, povie Hamletovi, ako ho Claudius chcel otráviť.

Hamletov priateľ Horácio sa tiež chcel zabiť, ale umierajúci Hamlet ho presviedča, aby žil a mohol rozpovedať jeho príbeh. Na záver prichádza nórsky princ Fortinbras a stáva sa svedkom strašnej tragédie.

Analýza charakteru Hamleta:

Dánsky princ, ktorý sa celé dielo zamýšľa nad tým, či konať alebo zostať len pri myšlienkach. Uchýli sa k úskokom, ale do priameho boja sa nepúšťa. Okrem tejto otázky, rozjíma aj nad otázkou existencie („Byť či nebyť, to je otázka.“), nad skazenosťou ľudí. Predstiera, že je pomútený. Jediný komu verí je jeho jediný skutočný priateľ Horácio. Bol zaľúbený do Ofélie, ale tá sa pomiatla a utopila sa. Lepšie je čeliť zlému, ale známemu, než plávať v neznámych vodách a pustiť sa do niečoho netypického.

Odkaz diela:

Nadčasová túžba človeka po moci. Vedie k bratovražde, intrigám a končí sa nešťastne (v tomto prípade musíme dať za pravdu citátu „Zlo plodí len zlo“). Túžba po pomste a odplate sa vykonané činy. Hamlet sa neustále pýta, či to spraviť alebo nespraviť, väčšinou len kráča okolo horúcej kaše. Až okolnosti ho prinútia konať a nakoniec, aj za vysokú cenu, pomstí svojho otca. Ochrániť nevinnosť pred zlým (Oféliu posiela do kláštora), potrestať zlo (Claudia).

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/15143-william-shakespeare-obdobie-tvorba-diela/