Zóny pre každého študenta

Jacqueline Wilsonová autorka

Jacqueline Wilsonová 

Jacqueline Wilsonová sa narodila 17. decembra 1945 v meste Bath v Anglicku. Je anglická spisovateľka, píšuca dievčenské romány, rozhlasové hry a detektívky. Patrí k najlepším spisovateľom súčasnej detskej literatúry. Jej knihy sú najčastejšie požičiavané diela v knižniciach.

Svoj prvý román napísala ako deväťročná a od tej doby napísala mnoho románov, napríklad Katy, Dieťa do kufru, Tajomstvo, alebo Dieťa zo smetiska. Jej kniha, Dieťa zo smetiska je o dievčati, ktoré sa volá April, narodila sa 1. apríla, má 14 rokov, keď bola nájdená v smetiaku, pričom žila v detskom domove a hľadá svoju biologickú matku. Wilsonová spočiatku pracovala vo vydavateľstve a neskôr ako novinárka, až potom sa začala naplno venovať písaniu.

Získala niekoľko prestížnych ocenení za detskú tvorbu, napr. Cenu za najlepší detský román Guardian, Cenu Smarties, alebo napr. v roku 2002 Rad britského milénia, pričom vo Veľkej Británií sa zatiaľ predalo asi 25 miliónov jej kníh. V súčasnosti žije v meste Surrey a má jednu dospelú dcéru.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/15640-jacqueline-wilsonova-autorka/