George Orwell diela

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: ursula (22)
Typ práce: Maturita
Dátum: 02.03.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 666 slov
Počet zobrazení: 3 247
Tlačení: 211
Uložení: 228

George Orwell

- vl. menom Eric Arthur Blair, narodil sav Bengálsku, v rodine anglického koloniálneho úradníka. Pôsobil ako policajný inšpektor v Barme. Od konca 20. rokov 20. stor. žil ako tulák v Londýne, Paríži. Zúčastnil sa na španielskej občianskej vojne.

Tvorba:

Zvieracia farma – krátky román napísaný formou bájky, paródia na komunizmus

Panskú farmu vlastní pán Jones, nie veľmi ústretový, žijú tu zvieratá, slúžia ľuďom, sú zmierené so svojím osudom.

Starý a ťažko chorý Major (prasa) zvolá všetky zvieratá, snaží sa ich zburcovať, aby sa zbavili nadvlády človeka, potom zomiera.

U zvierat pomaly dozrieva myšlienka na revolúciu. Keď im jedného dňa nedá Jones jedlo, vzbúria sa a nenávideného pána vyženú. Panskú farmu premenujú na Farmu zvierat a dohodnú sa na 7 pravidlách, ktoré budú dodržiavať.

Vedenia medzi zvieratami sa ujmú dve prasatá – Snehuliak a Napoleon. Ich úlohou je zabezpečovať kontakt medzi farmou a vonkajším svetom a brániť farmu pred vonkajším svetom.

Prasatá pracuj ešte tvrdšie ako za pána Jonesa, rozhodnú sa postaviť si mlyn. Medzi Snehuliakom a Napoleonom dochádza ku konfliktu. Napoleon Snehuliaka vyženie a uzurpuje si vládu. Zvieratá sú unavené, dostávaj menej jedla ako za pána Jonesa.Vina za to sa pripisuje Snehuliakovi, odhalia medi sebou jeho spojenca, oboch popravia.

Medzitým sa prasatá presťahujú do domu, začnú piť alkohol, spať v posteli. Napoleon napokon farmu premenuje na Panskú farmu, pozýva susedných statkárov na karty. Napoleon začal chodiť po dvoch, ostatné zvieratá už nevideli rozdiel medzi ľuďmi a prasatami, na vrátach stodoly sa objavil nápis: „ Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré s si rovnejšie.“

G. Orwell jasne ukázal, že pravidlá nikdy neplatia pre všetkých, vždy sa nájde niekto, kto ich porušuje a ten niekto si ich môže podľa ľubovôle meniť. 

1984 – antiutópia, sci-fi román, popisuje fiktívny svet v budúcnosti, kniha o živote v totalitnej spoločnosti.

Hlavnou postavou je úradník Winston Smith.(40) Žije v Londýne. Londýn sa nachádza v tej dobe v zemi nazývanej Oceánia. Pracuje na ministerstve pravdy, ktoré sa zaoberá falšovaním histórie. Celý svet je rozdelený na tri veľmoci. Oceánia, Eurázia, Eeastázia, ktoré neustále vedú vojnu.

V Oceánii vládne totalitný režim, ktorý je založený na uctievaní tzv. Veľkého brata. Ich oficiálna ideológia sa nazýva Angsoc. Na jej dodržiavanie dozerá ideopolícia. Ústredné heslá ideopolície znejú: Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila. Všade je bieda a nedostatok. Najväčším zločinom je ideozločin t.z. previniť sa odlišným myslením.

Jedinou politickou stranou v štáte je Strana, ktorej predstaviteľom je Veľký brat. Musia ho milovať, ctiť, všetko neustále kontroluje, v každom byte, úrade sú namontované mikrofóny a obrazovky, ktoré kontrolujú ľudí 24 hodín denne. Nič nesmú robiť z vlastnej vôle, ak sa tak stane sú zlikvidovaní.Strana hlása: „ Kto ovláda minulosť, ovláda budúcnosť. Kto ovláda prítomnosť, ovláda minulosť.“ Každý člen Strany robí na ministerstve (lásky, hojnosti, mieru), ich úlohou je meniť minulosť podľa potrieb prítomnosti alebo prispôsobovať film, litertúru, kultúru potrebám strany. Na odstrihnutie celej minulosti je vynájdený skvelý vynález – newspeak – novoreč – tvorba nových slov, nakoniec už starým textom nebude nikto rozumieť. Láska a priateľstvo sú zakázané. Všade vládne nenávisť, strach, udavačstvo.

Ľudia sa delia na ľudí milujúcich Veľkého brata a na prolétov – ľudia zvieratá, ktoré sa nestarajú o nič len ako mať peniaze na pivo, sex, lotériu. Proléti sa množia ako králici. Sex bez plodenia detí je považovaný za zločin.

Napriek vymývaniu mozgov nájdu sa v štáte aj takí, ktorí si uvedomujú, že podanie dejín Stranou je len znoškou lží. Uvedomuje si to aj Winston, začne si písať denník, na ministerstve sa zoznámi s mladou slečnou Júliou, spočiatku ňou opovrhuje, považuje ju za oddanú členku Strany, neskôr sa do nej zamiluje. Aj ona režim odmieta. Láska a túžba sú v štáte zločinom, musia sa skrývať. Prenájmu si byt u starožitníka v presvedčení, že tam nie sú sledovaní, opak je pravdou. Sú zatknutí. Ocitajú sa v celách ministerstva lásky, čaká ich mučenie, hladovanie, psychický teror. Winston pri mučení povie všetko, čo vie. Cieľom jeho mučiteľov nie je ho zabiť, ale prijať ideológiu Veľkého brata. Winston odoláva, ale nakoniec podľahne. Dostáva sa na slobodu, ale už to nie je ten Winston ako predtým, stretáva sa s Júliou , aj ona sa priznáva, že zradila.

Vrcholom knihy je okamih, keď Winston pochopí, že napriek všetkému Veľkého brata miluje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#george orwell roman 1984 #G . Orwell 1984 zvieracia farma #obsah romanu zieracia farma od g. orwela


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu