Zóny pre každého študenta

Sociálný a psychologický román (dielo Jozef Mak)

SOCIÁLNY A PSYCHOLOGICKÝ ROMÁN

Sociálny román = spoločenský. Sú v ňom príznačné vplyvy spoločenských okolností na myslenie a konanie postáv. Postavy sú teda ovplyvňované spoločenskou situáciou, tým čo sa momentálne deje vo svete. Napríklad postavy ovplyvňované sociálnymi skupinami, vplyv vojny, biedy a podobne.

Psychologický román = V ňom sa autor sústreďuje na vnútorný svet postáv bez výraznejšieho zreteľa na spoločenské udalosti okolo nich. To znamená, že postavy nie sú ovplyvňované tým, čo sa deje vo svete. Pre psychologický román je príznačné, že postavy sú silno, citovo prežívajúce, trápia vo svojom vnútri, riešia dilemy, silno sa zamýšľajú a sú plní rozporov.

JOZEF CÍGER – HRONSKÝ – dielo : JOZEF MAK

Jozef Mak – „človek milión“ – meno má symbolický charakter, predstavuje jedného

človeka z mnohých, obyčajný človek. „Mak“ ako makové zrnko, čiže nič.

„Jozef Mak, obyčajný človek, milión, koho nečaká na svete nik a nik ho spomínať nebude, keď sa zo života vráti.“

Maruša – symbol chalupa. Chalupa ako symbol lásky : „Ja prebývam v tebe a ty vo mne a nad nami je iba nebo, nedeľná obloha, ktorá nás má rada.“ Táto postava je najpremenlivejšia, postupuje od lásky – posadnutosti – závislosti – k nenávisti. Na začiatku je Maruša krásna mladá žena, s ktorej sa neskôr stáva závislá alkoholička posadnutá túžbou po Jozefovi Makovi.

Jula – symbol inovať (námraza). Je to prírodný prvok, ktorý posúva Hronského až na hranicu naturalizmu. Jula je skromná žena, ktorú vystihuje jej najvýznamnejšia vlastnosť – pokora.

Jozefova Matka – ľudia ju volali Makovka. Symbol Panna Mária – V Makovi socha Panny Márie v kostole vyvolávala strach. Keď sa spomenie ona, spomenie sa aj matka Jozefa Maka.

Priestor odohrávania príbehu : DEDINA

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/18829-socialny-a-psychologicky-roman-dielo-jozef-mak/