Regionálne umenie a literatúra

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: miruska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 04.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 337 slov
Počet zobrazení: 2 244
Tlačení: 154
Uložení: 162

5a. Regionálne umenie a literatúra

( R. Jašík, J. Jesenský, V. Beniak, Ľ. Štúr)

Rudolf Jašík

Literárne obdobie: literatúra po roku 1945.

Narodil sa na Kysuciach, študoval na Baťovej akadémii v Zlíne, pracoval v závodoch. Po vojne pracoval v PE ako redaktor v časopise PRAHA. Ochorel na tuberkulózu. Pochovaný je v Šimonovanoch. V meste má bustu, je po ňom pomenovaná ulica aj základná škola. V jeho tvorbe sa objavujú prvky lyriky, nadviazal na tradíciu lyrizovanej prózy. Ďalším znakom jeho tvorby je baladickosť. V dielach zachytával biedny život Kysúc2. svetovú vojnu.

  • Debut: baladický román Na brehu priezračnej rieky

Zobrazuje osudy ľudí na Kysuciach v čase hospodárskej krízy. Prvky naturizmu. Obdiv k ženám.

  • román Námestie sv. Alžbety

Pozadie románu tvorí 2. svetová vojna, počas ktorej sa rozvinie vzťah medzi 2 mladými ľuďmi: Igorom Hamarom a Evou Weimannovou (židovka). Hlavnou myšlienkou je rasová diskriminácia židov, nenávisť voči nim, transport do koncentračných táborov.

Miesto deja: Nitra - „mesto pod viničným vrchom“.

Kompozícia: 15 kapitol, ktorých názvy majú väčšinou náboženský charakter.

Postavy: Igor Hamar, Eva Weimannová, Žltý Dodo (udavač), Ján Flórik (karierista a vrah), Jozef Maguš (vtipkár, obľúbenec, komunista), Samuel Weimann - Samko (Evin otec), Maximilián Schlesinger - Maxi (Samkov spoločník), Helder (kožušník), Erna (panička)

Motto: „Láska je nesmrteľná. Neumiera. Len ide do hrobu.“

Dej: Igor Hamar žije s chorou matkou, živí sa prácami aké prídu. Pomáha vypratať holičstvo, na železnici nakladať a vykladať tovar, nosiť kufre. Tu aj stretne paničku Ernu. Evin otec Samko (Samuel Weimann) spolu so spoločníkom Maxim (Maximilián Schlesinger) rozvážajú uhlie. Igor je zamilovaný do Evy a chce ju dať pokrstiť aby ju ochránil pred nacistami. Avšak keď konečne získa peniaze, už je neskoro. Žltý Dodo udáva za peniaze židov, ktorý nenosia hviezdy. Samko nosí hviezdu hrdo prišitú na kabáte, zato však Maxi si ju natruc prišil z vnútornej strany. Holič Ján Flórik kvôli peniazom zabíja celú židovskú rodinu kožušníka Heldera. Následne sa nasťahuje do ich domu. Fašisti začínajú brať Židov, po Evu príde osobne Flórik. Všetkých odvedú na železničnú stanicu, kde Evu zastrelia, pretože sa snažila pomôcť mŕtvemu chlapcovi. Samko s rodinou ťažko znášajú jej smrť a v kapitole „Posledná večera“ sa všetci otrávia. Igor sa Flórikovi pomstil a zabil ho (umlátil ho železnou tyčou). Sám chcel spáchať samovraždu, no odhovoril ho obuvník Jozef Maguš.

  • román Mŕtvy nespievajú

Ukazuje pravú tvár vojny - krv, smrť, utrpenie, bolesť.

2 dejové línie: Prvá hovorí o demoralizácii a rozpade slovenskrj armády, vojaci dávajú najavo odpor k vojne, sú nespokoní, cynickí, otvorene nenávidia Nemcov. V druhej autor sleduje život obyvateľov v zázemí v hornonitrianskom mestečku Právno, vykreslil celý rad postáv - Slováikov, Nemcov, Židov, chudobných, bohatých, komunistov, fašistov, arizátorov (tí, čo si pripisujú majetok po Židoch)

  • zbierka 5 noviel Čierne a biele kruhy

Baladicky ladené príbehy s tragickým záverom zachytávajúce ťažký život Kysuckých ľudí - bieda, hlad, nezamestnanosť.

Jednou z týchto noviel je novela Mŕtve oči - príbeh o slepom mládencovi Adamovi, lásky sa mu dostáva len od matky, otcovi a bratovi je na príťaž, obaja sa k nemu správajú hrubo a odmietavo, Adam sa snaží získať ich lásku a uznanie nadľudskou prácou (rúbe drevo v lese počas búrky), utŕži však iba posmech, keď si vypočuje rozhovor otca a brata o tom, že ho chcú dať do ústavu, rozhodne sa spáchať samovraždu - skočí do rieky, na brehu po ňom zostane len slepecká palička

Ďalšie novely: Popolavá vrana, Čas medených tvárí (obdobie dospievania ženy), Traja pútnici, Mesiac na vode

  • nedokončená baladicky ladená novela s prvkami naturizmu (snové) Povesť o bielych kameňoch

Janko Jesenský

Literárne obdobie: patril do dvoch lit. období - literárna moderna, neskororealistická literatúra

Básnik i prozaik. Charakteristickým znakom jeho tvorby je humor, satyra, irónia. Viaže sa k Bánovciam nad Bebravou, kde začal svoju samostatnú advokátsku kariéru. Nachádza sa tu Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou.

  • poviedky, novely, humoresky Malomestské rozprávky, Zo starých časov

Z prostredia slovenského malomesta. Jesenský vo svojich poviedkach zosmiešňoval malomeštiactvo, pranieroval jeho chyby, spôsob života, morálku. Pomocou humoru, satiry a irónie odhaľuje zaostalosť, nevzdelanosť, neúprimnosť, klebetníctvo a duševnú prázdnotu malomeštiakov.

  • poviedka Štvorylka

Malomestské prostredie, bál. Štvorylka - názov tanca. Zábava ľudí z vyššej spoločenskej vrstvy. Konflikt: oficieri odišli, ženy nemali s kým tancovať. Dôležitejšia je charakteristika postáv ako dej. Využíva iróniu, satiru.

  • satirická poviedka Pani Rafiková

Zosmiešňuje typ klebetnej a arogantnej malomeštiačky. Pani Serafína Rafiková je typickou predstaveteľkou malomeštiačky. Je arogantná, namyslená, falošná, jej hlavným záujmom sú klebety. Pani Rafiková je stále u niektorej „priateľky“, doma sa zdržiava zriedka aj to muža neustále napomína a poučuje. Dcéru Milušku rozmaznáva. Tá sa celé dni nudí, číta knihy, hrá na klavíry. Matka jej zabezpečí hodiny francúzštiny so správcom s ktorým Miluška nakoniec ujde. Jej matka reaguje typicky „rafikovsky“ - nebojí sa o dcéru, ale má strach, čo na to povedia ľudia.

  • dvojzväzkový román Demokrati

Je vrcholným dielom autora. Satira na politické a úradnícke kruhy v období ČSSR. Odhaľuje podvody a manipulácie politických strán v časoch volieb, boj strán o mastné hrnce, karierizmus, pokrytectvo a bezzásadovosť mnohých politikov a úradníkov. V prvej časti mladý právnik a komisár v Starom Meste - Ján Landík a mäsiar Tolkoš založia spolok Rovnosť, ktorý má podporovať ideály demokracie. Tolkošovi sa páči kuchárka Hanka, ale hanbí sa s ňou na verejnosti ukazovať, keďže je len slúžkou. Landík, aby dokázal Tolkošovi, že on je skutočným demokratom, sa staví, že bude Hanku týždeň odprevádzať domov. Spočiatku svoje rozhodnutie ľutuje avšak Hanka sa mu páči čím ďalej tým viac. Žiarlivý Tolkoš zariadi aby Landíka za „trest“ preložili inde. V druhej časti vystupuje podnikateľ a politik Petrovič. Podvádza voličov ako aj ostané politické strany. Jeho dcéra Želka je náladová a rozmaznaná.. Začne flirtovať aj s Landíkom. V rámci volebnej kampane Landíka posielajú do Starého Mesta, kde sa znovu stretáva s Hankou. Zisťujú, že sa majú stále radi a vezmú sa. Vysvitne, že Hanka nie je slúžka ale dcéra statkára Dubca, ktorého si vezme Želka kvôli peniazom.

  • 1. básnická zbierka Verše

Ako prvý uplatnil prvky symbolizmu a impresionizmu. Ústrednou témou je láska. Lásku k žene neidealizuje, odhaľuje falošnosť, neúprimnosť malomestských slečiniek, pre ktoré sú peniaze a moc dôležitejšie ako úprimné city a láska. Sú tu i básne, ktoré zachytávajú náladové impresie - dojmy s veľkomesta, kaviarní, parkov. Cudzí veľkomestský svet porovnáva s domácim prostredím.

  • 2. básnická zbierka Verše II.

Sú tu básne ľúbostné, reflexívne (úvahové) a politické. Básne majú kritickejší tón, najmä politické, sú v nich prvky symbolizmu. Zbierky Verše a Verše II. patria do svetovej literárnej moderny, majú realisticko-kritický charakter.

  • zbierka Zo zajatia

Vzniká v čase, keď bol v zajateckom tábore na Sibíri. Je to akýsi vojnový denník básnika. Zachytáva život zajatých vojakov, odpor k vojne, túžbu po domove a mieri. Využíva satiru a iróniu.

  • ďalšie básnické zbierky: Čierne dni, Proti noci, Na zlobu dňa I., II., Reflexie

Valentín Beniak

Literárne obdobie: medzivojnová literatúra (poézia) - poetizmus

Narodil sa v Chynoranoch. Básnik a prekladateľ. Pôsobil ako notár v Chynoranoch a v Novej Bani, bol tajomníkom a neskôr predsedom Spolku slovenských spisovateľov. Do literatúry vstúpil ako 30-ročný. Na jeho začiatky vplývala tvorba Ivana Krasku. Základnými vlastnosťami jeho poézie boli preciťovanie tragiky ľudských osudov i vlastného života, láska k človeku a súcit s jeho nešťastím.

  • 1. zbierka Tiahnime ďalej oblaky

Vyjadruje lásku k človeku, sú tu dedinské motívy - dedina, dedinský človek a príroda. Z rodného kraja.

Báseň Nedeľa - hovorí o tom, že nedeľa je deň, keď sa ľudia pekne oblečú, vyzdobia svoje príbytky, idú do kostola, kázeň pôsobí ako balzam na ich dušu, teda nedeľa je sviatočná a poézia je tiež niečo sviatočné.

  • básnické zbierky Lunapark, Ozveny krokov a Kráľovská reťaz

Prevláda hravosť, krásy života, námety na ne čerpal z ciest po Európe.

  • básnická zbierka Žofia

Básnik nachádza zdroj útechy a naplnenosti zmyslu života nachádza v láske k žene a v múdrosti poézie, čo mu stelesňuje vysnená postava Žofie (tá je akoby Marína) - je symbolom zmyslu života, objektom úcty a lásky, je milenkou i matkou

  • básnická zbierka Sonety podvečerné

Ústrednou témou je láska, ale zaznievajú tu už aj myšlienky o konci života, o odchode z tohto sveta.

Ľudovít Štúr

Literárne obdobie: romantizmus

Narodil sa v Uhrovci v rovnakom dome ako Dubček. Politik, novinár, básnik, jazykovedec, literárny vedec. Študoval na lýceu v BA, na univerzite v Halle jazykovedu. Jeho cieľom bolo oslobodenie slovenského národa, aby sa národ vzdelával. Uhorská vláda však nebola ochotná splniť jeho požiadavky, preto sa pridal na stranu reakčnej Viedne. V roku 1843 spolu s HurbanomHodžom uzákonil spisovnú slovenčinu. Vydával Slovenské národné noviny s literárnou prílohou „Orol tatranský“. Pôsobil ako poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen. Žiadal zrušenie poddanstva, zdanenie šľachty, rozšírenie obchodu a priemyslu, rozvoj školstva. Vychádzka na Devín - prijali slovanské mená (Štúr - Velislav, Hurban - Miloslav). Zomrel v Modre.

  • Druhý ročník Almanachu Nitra (prvá kniha v štúrovčine)
  • Nárečja slovenskuo alebo potreba písania v tomto nárečí
  • Náuka reči slovenskej (gramatika)
  • Slovenské národnie noviny s prílohou Orol tatranský
  • Žiadosti slovenského národa
  • Slovanstvo a svet v budúcnosti
  • báseň Rozžehnání
  • cyklus básní Dunky večerní (v češtine)
  • zbierka Spevy a piesne - epické a lyrické básne inšpirované rodným krajom a ideálmi mladosti
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#žltý dodo #valentin beniak žofia

Vypracované maturitné otázky zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu