Problematika súčasnej slovenskej prózy po r. 1956 ( J. Blažková, R. Sloboda, L. Ballek, D. Dušek)

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: miruska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 978 slov
Počet zobrazení: 2 267
Tlačení: 151
Uložení: 146

30a. Problematika súčasnej slovenskej prózy po r. 1956 ( J. Blažková, R. Sloboda, L. Ballek, D. Dušek)

V 2. polovici 50-tych rokov sa objavuje v literatúre nová vlna spisovateľov. Zo začiatku publikujú v časopisoch (Mladá tvorba, Slovenské pohľady). Snažili sa o netradičné zobrazenie skutočnosti a narúšali schematizmus socialistického realizmu.

Jaroslava Blažková (1933)

Predstaviteľka modernej slovenskej prózy na začiatku 60-tych rokov. Patrila ku generácii, ktorá sa sústreďovala okolo časopisu Mladá tvorba. V súčasnosti žije v Kanade (po roku 1968 odišla zo Slovenska). Ústrednou témou jej tvorby je život mladých ľudí. Po roku 1968 žije v Kanade.

  • debut: zbierka noviel Nylonový mesiac
  • novela Nylonový mesiac

Bez zábran zachytáva citový a erotický život mladých ľudí. Autorka sa sústreďuje na život hlavnej hrdinky Vandy. Vanda je moderná mladá žena, život berie s ľahkosťou, z ničoho si nerobí veľké starosti a aj mužov berie ako šport. Chce žiť slobodne, podľa svojich predstáv. Akýmsi Vandiným protikladom je o niekoľko rokov starší architekt Andrej, je racionálny a s Vandou plánuje spoločnú budúcnosť. Keďže obaja nenachádzajú vhodné podmienky pre svoje súkromie v meste, rozhodnú sa pre dovolenku na horách. Tu sa ich láska naplní a súčasne ustupuje Vandina vášeň a opojenie nových vzťahov. Pre tento vnútorný nesúlad sa vzťah Vandy a Andreja končí. 

  • zbierka poviedok Jahniatko a grandi

Zbierka zachytávajúca mravné a citové problémy súčasných mladých ľudí za použitia humoru a satiry.

  • chlapčenský román Môj skvelý brat Robinzon

Rudolf Sloboda (1938 - 1995)

Jedna z najväčších osobností slovenskej povojnovej prózy. Pochádzal z Devínskej Novej Vsi. Pracoval ako baník v Ostrave, neskôr ako stavebný robotník. Písal hlavne prózu drámu a venoval sa aj filmovej tvorbe. V roku 1995 spáchal samovraždu. Vo väčšine kníh vychádza zo svojho života.

  • autobiografický román Narcis

Hlavným hrdinom je Urban Chromý, ktorý odchádza z VŠ a zamestnáva sa ako baník v Ostrave. Hľadá svoje miesto v živote, cíti sa opustený, plný skepsy a beznádeje. Dej je popretkávaný množstvom filozofických otázok, úvah. Prelína sa fantastická rovina s reálnou.

  • román Stratený raj

Autobiografický príbeh už zrelého muža, ktorý si lieči závislosť od alkoholu a zároveň rieši aj svoje citové problémy a vzťah k partnerke.

  • román Rozum

Jeden s najlepších súčasných románov. Je to otvorené a úprimné dielo o živote a životných pocitoch intelektuála v stredných rokoch v minulom režime. Je to súhrn autorových charakteristických názorov a tém (rodina, súkromie, Devínska Nová Ves, literárna tvorba).

  • autobiografický román Hudba

O mladom študentovi konzervatória a o jeho prvých životných sklamaniach, konfliktoch s dospelými.

Ladislav Ballek(1941)

Počiatky jeho tvorby sa podobali próze naturizmu (Biely vrabec, Útek na zelenú lúku, Púť červená ako ľalia). Vyrastal v Šahách. Väčšinou svojho života prežil v politických kruhoch a v súčasnosti pôsobí ako veľvyslanec v Prahe. V ďalšej fázy tvorby napísal romány:

  • Južná pošta
  • Pomocník
  • Agáty

Diela sa odohrávajú na južnom Slovensku v malom pohraničnom meste Palánk (Šahy - tu autor vyrastal) na slovensko-maďarských hraniciach v prvých povojnových rokoch. Námety čerpal z vlastných spomienok na detstvo a mladosť.

  • Južná pošta

Autobiograficky ladené dielo. V centre deja je rodina colníka Pavla Jurkoviča, ktorý sa prisťahuje do Palánku aj s dvomi synmi – Pavlom a Jánom. Základ diela tvoria príbehy Jána (autobiografická postava) a jeho spomienky na detstvo, rodičov, dozrievanie, na zaujímavých ľudí, ktorých spoznal v Palánku.

  • román Pomocník s podtitulom Kniha o Palánku(Palánok – Šahy)

Dej sa odohráva po vojne. Hlavným hrdinom románu je mäsiar Štefan Riečan, ktorý prichádza do rodného Horehronia do Palánku, aby tu začal krátko po vojne nový život. V Palánku mu bolo pridelené mäsiarstvo a spolu s ním získal pomocníka Volenta Lančariča. Volent bol úplne inej povahy ako Štefan – energický, pravý obchodník, spoločenský, otvorený a celý chod obchodu ležal na ňom. Postupne si ale začal so Štefanovu manželkou i dcérou, rozvrátil rodinu, prišli mu na jeho nekalé obchodovanie a uväznili ho. Štefan opúšťa manželku a nevidiac iné východisko vracia sa späť na Horehronie. Po nejakom čase sa vrátil po dcéru i svoje vnučky a zmysel života našiel v ich výchove. Jeho manželka nachádza v Prahe svojho milenca.

  • román Agáty s podtitulom Druhá kniha o Palánku

Pozostáva z celého radu príbehov o obyvateľoch mesta. Zobrazuje spoločenský život Palánku v povojnovom období. Hlavnou postavou je samotné mesto Palánk – autor podáva jeho charakteristiku i zvláštnu atmosféru.

Dušan Dušek

Predstaviteľ modernej slovenskej prózy 20. storočia. Ovplyvnený magickým realizmompostmodernou.

Témy: detstvo, domov, dedina, príbuzenské vzťahy

Motívy smrti, erotika, dospievanie.

Venuje sa detailom, ktoré sa opakujú, prelínajú. Nečakaný uhoľ pohľadu na veci, situácie, ktorý často prechádza do neskutočna a fantázie.

Znaky tvorby:

  • senzualizmus (chuť, vôňa, svetlo, tma)
  • zmysel pre detail, individuálny zážitok
  • komickosť a sebairónia
  • hrdinovia sú dobrí ľudia, nenápadní, nedôležitý
  • regionálne zakotvené príbehy (Záhorie, Piešťany...)

Tvorba:

  • zbierka noviel Kufor na sny

Ja rozprávanie.

Názov môže vyvolať myšlienky na cestovanie alebo predstavu miesta na ukladanie snov, myšlienok, pocitov. Poviedky sú krátke, spontánne a na prvý pohľad jednoduché. Zachytávajú detailne bežné situácie z každodenného života.

Prvky magického realizmu – snovosť, fantázia, imaginácia. Rozprávanie bez dramatickej zápletky a gradácie. Do popredia sa dostáva jazyk. Téma detstva, vzťahy medzi mladou a staršou generáciou, erotika.

  • poviedka Pes

Nesujetová (dej) miniatúrna poviedka. Rozprávač opisuje svojho suseda a jeho psa Ukulele. Sused má psa, ktorý nevie, že jeho pán je blázon. Komické scénky zo života zvláštnej dvojice, majú potvrdiť rozprávačov názor, že sused je blázon. Rozprávač sa chce tejto dvojici vyhnúť („Musím si dávať pozor.“). Ide o minizápletku, ktorá sa v texte opakuje („Radšej sa im vyhnem.“). Napriek tomu sa stretnú („A zrazu mi vojdú do cesty.“) Rozprávač na túto situáciu reaguje chladne a odignoruje suseda i psa. Záver a pointa poviedky nastáva po tom, čo rozprávača oňuchá pes a vzápätí utečie („pre neho som blázon“).

Hlavná myšlienka: nemali by sme posudzovať ľudí

  • poviedka Alfabet D.D.

Alfabet = abeceda. Text pripomína vecnú literatúru (výkladový slovník). Autor priradil k jednotlivým slovám originálny výklad. Splývanie umeleckého a náučného štýlu. Využíva fantáziu, tvorivý výmysel, asociácie. Obsahuje prvky postmodernymagického realizmu.

  • poviedka Tiger

Príbeh starej pani Holej. Zabudla si kľúče od bytu, chcela sa po ne vrátiť výťahom, nešiel, tak musela ísť po schodoch. Keď išla okolo bytu kuriča, zacítila pach mačiek. Zrazu sa otvorili dvere a vyšiel kurič s kocúrom, ktorý postupne rástol na tigra – skočil na pani Holú. Keď vyšla von, všade videla hravé tigre. Prvky magického realizmu (prelínanie reality a fantázie).

Iné diela: Sojky v hlave (sfilmované), Strecha domu (debut), Oči a zrak, Kalendár, Náprstok, Poloha pri srdci

 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné otázky zo slovenského jazyka a literatúry

Diskusia: Problematika súčasnej slovenskej prózy po r. 1956 ( J. Blažková, R. Sloboda, L. Ballek, D. Dušek)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.041 s.
Zavrieť reklamu