Zóny pre každého študenta

Dedina v slovenskej realistickej próze

Martin Kukučín - humoristická poviedka Rysavá jalovica
- autor tu majstrovsky zvládol námet. Humor a komika nie sú samoúčelné, ale autor sa nás snaží vychovať smiechom
Dej: Hlavná postava Adam Krt odchádza na jarmok predať krpce a kúpiť jalovicu. Jeho žena Eva s ním nejde (raduje sa, lebo si môže vypiť). Na jarmoku stretne Adama Trnku - suseda, s ktorým bol 2 roky pohádaný pre kozu a kohúta. Zmieria sa a on si od neho kúpi jalovicu. Kúpu idú zapiť do krčmy. Adam tu minie peniaze. Trnková jalovicu vezme domov, lebo nevie, že už je predaná. Keď vyjdú z krčmy, jalovica je preč. Krt sa domov vracia so strachom zo ženy. Pohádajú sa, vyženie ho z domu hľadať kravu. Následne na to Trnkovci privedú Eve jalovicu. Eva sa strachuje o svojho muža. Adam sa vráti so zarobenými peniazmi (na píle). Všetko si vyjasnia a na konci diela povie, že už nebude piť.
ZD: Autor sa vyjadril k alkoholizmu, milosrdenstvu a súcitu a spolupatričnosti ľudí. Autor je k svojim hrdinom mierny, ale len v maličkostiach, ale v dôležitých veciach je prísny, lebo mu záleží na človečenstve ľudí. Keď si hrdina uvedomuje svoje zlé činy a napráva ich, vtedy autor hrdinu s láskou dvíha zo zeme. V diele sa vyskytujú malicherné spory (kohút).
 
Božena Slančíková - Timrava - psychologická poviedka Ťapákovci
- je to najkritickejšie dielo v slovenskej literatúre, pranieruje zaostalosť
Dej: Rodina Ťapákovcov je 16 členná (4 bratia + ich ženy a deti, slobodný MišoAnča). Sú neohybní, nezhovorčiví a nič ich nezaujíma. Sú spokojní so všetkým, čo majú a všetko nové sa im protiví. Z tejto rodiny sa vymyká Iľa - nazývaná kráľovná. Je sebavedomá, pyšná, všetci sa jej protivia a chce prevychovať aspoň svojho muža Paľa. Anča - zmija - je to kalika. Má studené srdce a ostrý jazyk. Túži po láske i po vlastnej rodine, no zostáva jej len bôľ z radosti iných a z vlastnej choroby. Iľi sa podarí muža presvedčiť a presťahujú sa do nového domu. Iľa zvíťazila nad zaostalosťou Ťapákovcov.
Kontrast: Anča vyšíva čepce mladuchám, hoci ona ho nikdy nebude mať na hlave.
ZD: - autorka si všíma ovzdušie Ťapákovcov, psychickú kresbu postáv. Je to kritika proti feudálno - patriarchálnemu životu.
- prelínajú sa tu akoby 2 deje: vonkajší (ide tu o konflikt medzi Ťapákovcami a Iľou) a vnútorný (životná tragédia Anči - zmije: bola mrzáčka, po dome chodila len po dlaniach a kolenách, lebo v 10. roku dostala lámku).
- kompozícia je veľmi jednoduchá, nie je tu použitý žiadny zamotávací prvok ako retrospektíva, ale dej je zobrazený tak ako časovo prebieha.
 
Jozef Gregor Tajovský - poviedka so silným sociálnym akcentom Maco Mlieč
Dej: Maco Mlieč je sluhom (kraviarom) od 18. roku u zámožného gazdu (richtára). Robí, otročí, zničí si zdravie za pálenku, dohán a švíbalky a za gazdov sľub, že ho opatrí až do smrti. Jeho životnou filozofiou je poriadne robiť, statočne umrieť. Je starým mládencom, obetavý, pracovitý, statočný, čestný, vyzerá  veľmi zanedbane, je špinavý. Nemá podmienky aby kultúrne vyzeral, ale ani záujem o to nemá. Sluhovia už ani nechcú pre jeho výzor s ním jedávať. Poctivo robí svoju robotu, často i navyše. Nemá pocit, že ho gazda zdiera, myslí si, že má s ním veľa výdavkov. Nemá ani vlastnú izbu, spí so statkom. Celá životná tragédia sa odohráva v maštali, kde aj zomrie. V poviedke neprišlo ku konfliktu medzi pánom a sluhom. Maco Mlieč sa zachová paradoxne, keď cíti, že umiera ide za gazdom, aby sa mu poďakoval za všetko, čo preň urobil. V gazdovi sa ozvalo svedomie. Vystrojí mu krásny pohreb, všetci v dedine ho chvália, iba sluhovia si povrávali, „však ho mal za čo pochovať...“
ZD: Paradoxy: 1) výzor - sú v jednom veku 2) Maco drie, ale pred smrťou sa pýta, či je dlžný.
téma: život a životné podmienky najbiednejšieho človeka, ktorý sa nedokáže sám brániť.
idea: kritika zdierania pracovitého človeka, ľahostajnosti voči slabším a nejakým spôsobom postihnutým
Význam: - práca - obraz zaostalosti ľudu, ktorý nevie ohodnotiť svoju prácu a robí len za jedlo a odev. autor poukazuje na pracovitosť slovenského ľudu.
- sociálny útlak a vykorisťovanie bezmajetného človeka
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/2106-dedina-v-slovenskej-realistickej-proze/