Pavol Országh Hviezdoslav

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 09.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 645 slov
Počet zobrazení: 11 687
Tlačení: 658
Uložení: 666
Pavol Országh Hviezdoslav
- narodil sa 1849 vo Vyšnom Kubíne, rodičia boli schudobnený zemania, ktorí splynuli s ľudom. Študoval v Miškovci (maď.), Kežmarku (nem.), Prešove - právo. Bol zamestnaný v Dolnom Kubíne, Martine, Námestove. Zomrel 1921 v Dolnom Kubíne. Vplýval na neho Sládkovič, aby sa neodnárodnil. Hviezdoslav preto, aby ako hviezda svietil Slovákom.
 
- tvorba:  
-lyrika
-kratšia epika
-širšia epika
-dramatická tvorba
-biblické básne
 
   1. lyrika - Básnické protesty Jozefa Zbranského - prvá kniha, východiskom mu je rodná Orava, opisuje V. Kubín s mnohými vrchmi okolo, zbierku venuje Sládkovičovi, lebo jeho pričinením sa stal slovenským básnikom.
- Žalmy a hymny - napísal na 1000 výročie príchodu Konštantína a Metoda - úvahy o národnom živote, ukazuje utrpenie národa: utrpenie = pôst, veľký piatok = symbol mučenia pravdy.
- Sonety - 14 veršová báseň
- Letorosty I. - umelecký program básnika, kde hovorí, že chce písať realisticky, presne a pravdivo, je to 19 básní, píše bez príkras o utrpení ľudu, o jeho žiaľoch a verí, že národu zaspieva radostnú pieseň.
- Letorosty II. - je to 30 básní, básnik uverejňuje svoje osobné bôle a žiale, jeho osobitnú časť tvorí cyklus Čierny rok, lebo za rok mu zomreli viacerí príbuzní (matka, otec, svokra, brat), sú tu aj spomienkové básne, východisko vidí v práci pre národ.
- Letorosty III. - básnik prechádza od osobných bolestí k problémom ľudu, píše o utrpení ľudu, otázke jazyka, mládeži, práci,
- K ľudu - v tejto básni píše autor o ľude a mládeži, hovorí, že ľud je kmeň, mládež vetvy a listy, mládež sa má primknúť k ľudu, o vlastnostiach ľudu, o umení ľudu, o usilovnosti ľudu, o ľudovej múdrosti, porekadlách.
- K vám urodzeným, veľkomožným - báseň je obžalobou pánov, ktorí opovrhujú ľudom, vykorisťujú, hania ho, že je hlúpy, samy ho nechávajú v nevedomosti a nerobia nič pre jeho pochopenie.
- Prechádzky Jarom, Prechádzky Letom - opisuje hornooravskú prírodu, Babiu horu, život ľudu pod Babou horou, hodnotí prácu ľudu.
- Stesky - je to jeseň života básnika, básnik cíti koniec, nevládze tvoriť, píše o ľude, báseň Prométeus - je symbolom utrpenia ľudu.
- Dozvuky - pocit staroby, lúči sa s prácou i životom, píše to v 60-tke.
 
Krvavé sonety
- zbierka má protivojnový charakter, je to spev o krvi tečúcej vo vojne
  - básnika bolí, že ľudstvo tak hlboko mravne kleslo, že zradilo ideál ľudskosti, národ bojuje proti národu, prúdmi tečie krv, hrmia delá, telá ľudí padajú ako obilie v žatve.
  - autor hovorí, že smrť Krista bola zbytočná, keď sa bratia vraždia navzájom, ľudstvo hlása vieru a prikázania ale sa ich nedrží, načo ľudia stvorili umenie, kultúru, vedu, keď to hodia za hlavu a správajú sa ako divé zvery, kresťanstvo sa vyhovára na húnov, pohanov, barbarov, robia to isté.
  - čo je príčinou úpadku ľudstva - sebectvo, lakomosť, hovorí, že zem je dosť veľká pre všetkých, ďalšia príčina je nadutosť, ďalšia príčina je panovačnosť, ktoré vedie k vraždeniu a zbrojeniu, ľudia nedodržujú desatoro.
  - pýta sa, či toto peklo bude trvať naveky, či keď po konci pekla bude mier, pokoj, či prestane nenávisť, či ľudia budú bezpeční.
  - či bude právo platiť rovnako pre všetkých, či bude hojnosť jedla, či nebude treba zbraní a pút, preje si, aby boli ľudia šťastní, aby sa navzájom vážili
  - ľudia sa už nebudú kúpať v krvi, ale vo vode
  - sebeckosť sa premení na milosrdenstvo
  - ľudia prestanú byť pyšní
  - ak toto ľudia nedosiahnu, bude zle
  - posledný sonet - aby sa zahladili jazvy zeme, autor prosí mier, aby prišiel, autor už nechce vidieť siroty a vdovy plakať nad hrobmi otcov a synov.
 
2. Biblické básne - Kain
- Sen Šalamúnov
- Ráchel
- Agar
 
  3. Dramatická tvorba - Herodes a Herodias - autor spracúva biblický námet, Herodes vyhnal manželku Tamaru a priviedol si Herodias, ženu veľkostatkára a jej dcéru Salome. Salome tancovala na Herodesove narodeniny a za odmenu si žiadala hlavu Jána Krstiteľa, ktorý odsudzoval Herodesa za nemravný život a vykorisťovanie ľudu. Herodes sa ho bojí uväzniť, ale kňazi ho vyhlásia za buriča a uväznia ho. Tamarin otec, arabský kráľ v boji porazí Herodesa, Herodes ide na rozkaz rímskeho cisára do vyhnanstva spolu s Herodias.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu