Zóny pre každého študenta

Romain Rolland (1866 – 1944)

(1866-1944)
 
- narodil sa v Chamesy, študoval históriu a dejiny umenia v Paríži, bol profesorom hudobnej vedy na Sorgoni v Paríži, píše životopisy umelcov, v ktorých neospevuje len génia, ale človeka - umelca. Život Ludviga van Beethovena, Život Michalangela, Život Tolstoja, Hra o láske a smrti - dráma.
 
Jan Krištof
Životopisný román, zachytáva nemeckého hudobníka Jána Krištofa Krafta. Kraft odchádza z Nemeckado Paríža, lebo sa necíti voľným v meštiackom prostredí reakčného Nemecka. V Paríži sa spriatelí s mladým básnikom Olivierom Janinom. I v Paríži sa stretáva s nepochopením s rozpadom kultúry. Autorovi hrdinovia veria v bratské spojenie národov aj to že sa kultúra dá povzniesť zjednotením tried.
 
Očarená duša
O emancipácii žien. Hrdinka Aneta Rivierová sa vzdá výhodného manželstva, a radšej žije s nemanželským synom opovrhovaná. V druhom zväzku v období 1. Sv. vojny jej syn hynie a ona ostáva s nevestou.
 
Colas Brengnan alebo Dobrý človek ešte žije
Je o umeleckom rezbárovi, ktorý má 50 rokov, postihlo ho veľa nešťastia. Za pol roka stratil ženu (mor) zlomil si nohu, vyhorel mu dom aj umelecké diela, rodinná kronika jedného roka od Hromníc po Troch kráľov.
 
Peter a Lucia
Dej sa odohráva počas 1. sv. vojny, v priebehu 2 mesiacov, končí na Veľký piatok.Je to príbeh lásky dvoch spoločensky nerovných mladých ľudí. Je to príbehlásky „pod krídlami vojny“ Hlavným hrdinom je Peter Aubier, má ísť o šesť mesiacov na front. Dej sa odohráva v Paríži, štyri roky už trvá vojna, Peter je mladý človek a nechápe vojnu. Peter nechápe prečo sa má obetovať, trýzni sa, nemá sa komu zdôveriť, je sám. Peter býval u rodičov, pochádzal z dobrej rodiny, jeho otec bol úradník, ktorý nemal vlastný názor, nerozmýšlal, každá vláda mala podľa neho pravdu, žili si dobre, nič im nechýbalo, ale nemali k sebe dôveru. Mal brata Filipa, bol od neho o 6 rokov starší, narukoval hneď ako vypukla vojna.Zdá sa, že Filip by ho mohol pochopiť, ale Filip sa vracia z vojny zmenený, správal sa k Petrovi povýšenecky, posmešne. Keď sa vrátil druhý krát, chcel odpovedať na Petrove otázky, ten však už myslel na Luciu, Filip bol urazený. Filip pochopil prečo sa Peter zmenil, keď ich stretol s Luciou, pochopil ich, chcel vykúpiť ich šťastie. Peter prvýkrát uvidel Luciu v podzemnej železnici, hneď sa do nej zaľúbil, potom mu ale ušla, vystúpila, dlho ju hľdal, videl ju ako nesie skicár v ruke, znovu mu zmysla, potom ju našielzačali sa stretávať, zaľúbili sa. Lucia maľovala pre peniaze, nevedela to, jej matka pracovala v muničnej továrni, kto rozmýšla neprežije, ani ona ani matka nerozmýšlajú za akú prácu dostanú peniaze. Peter si objednal u nej portrét, stretávali sa u nej doma, a tak sa dozvedel osud jej rodiny, jej matka bola z dobrej rodiny, zaľúbila sa do učiteľa gazdovského syna, jej rodičia boli však proti tomu, vydala sa proti vôli rodičov a oni ju vyhodili z domu. Luciin ote c sa zodral v robote, zomrel ešte pred vojnou. Luciina matka bola hrdá nešla prosiť k rodine, radšej by skali jedli. Na Veľký piatok pred odchodom na front si išli sľúbiť vernosť, prišli do kostala, zrútil sa na nich pilier.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/2153-romain-rolland-1866-1944/