Dramatická tvorba po 1945

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 354 slov
Počet zobrazení: 14 719
Tlačení: 818
Uložení: 932
Štefan Králik
  Narodil sa v 1909, zomrel v 1983.
  Tvorba: div. hry: Mozoľovci
  Trasovisko
  Posledná prekážka – z lek. Prostredia, lekár sa rozhoduje, či operovať pacienta a zachrániť ho pre dievča, ktoré on ľúbi, keď zomrie, získa ju on (lekár). Vyhrá v ňom lekár – operuje.
Hra bez lásky
Horúci deň
Buky podpolianske

Svätá Barbora – patrónka baníkov, námet je zo skutočnej udalosti, a to v období 1. Sv. vojny, keď došlo ku katastrofe v handlovských baniach, zahynulo tam 17 baníkov. Dej: v handlovských baniach pracuje asi 1000 baníkov za veľmi ťažkých podmienok. Bývajú v kolónii bez studne, spia na zhnitej slame, pracujú 12 hodín denne... Pracujú tam rôzne národnosti a aj deti. V baniach nie sú bezpečnostné opatrenia, nemajú vetracie šachty. Schyľuje sa ku vojne, zvyšujú ťažbu, rozhodli sa použiť dynamit. Baníkov získali vysokými platmi, stala sa tragédia, umreli baníci. Keď zostane mrzák, radšej ho zabijú a platia mu iba pohreb namiesto doživotnej renty. Zobrazuje súkromný život, riaditeľ má frajerku. V záverečnej scéne dievča Anni ktorej zahynul milý aj 11 ročný brat, obviňuje sv. Barboru, že nechráni baníkov, ale slúži pánom.

Margaret zo zámku – téma je životné prostredie, ale aj čisté medziľudské vzťahy. Naftári na pobreží mora znečisťujú pobrežie, preto rybári musia chodiť loviť ďaleko od brehu na čisté more. Talianska herečka Margerita, dcéra chudobného rybára, sa vydá za syna amerického miliardára naftára Bobyho Crowna. Jeho lode znečisťujú more, pri rodnom mestečku Margerity a medzi ostatnými rybármi zomrel aj jej otec na rozbúrenom mori. Rybári sa vzbúria a pod vplyvom spomienky na otca sa Margerita postaví na ich stranu proti svokrovi. Ten ju chce najskôr oddeliť od muža a syna, potom ju zabije nájomný vrah. Autor chce ukázať, že Margerita nepatrí na zámok.
 
Ivan Bukovčan
  Písal dramatické diela i filmové scenáre.
Filmy:  Rodná zem
Čertova stena
Posledná bosorka
Tango pre medveďa
Zmluva s diablom
  Hry: Surovô drevo
Diablova nevesta
Hľadanie v oblakoch

Kým kohút nezaspieva – téma hry je obdobie potlačenia SNP. Autor si berie námet biblický, vyjadruje ho symbolicky. V malom mestečku zadržia 10 ľudí ako rukojemníkov za 1 zabitého nemeckého dôstojníka. Bol to osobný strážca veliteľa, bol opitý. 1 z 10 má dobrovoľne pre záchranu ostatných zomrieť. Čakajú v predvianočnej nálade v pivnici, hádajú sa, kto sa má obetovať. Bol tam tulák, holič, študent, kurva, zverolekár, zbeh z koncentráku, učiteľ, ... u každého tí ostatní našli dôvod, prečo by mal ísť na smrť on (kurvy zakážu, tulák nemá nikoho, ...). V závere holiť podreže tuláka, vybehne z pivnice oznámiť, že je už jedna obeť, ale Nemci ho zastrelia, lebo si myslia, že to on sa chce obetovať. Názov je biblický symbol, Ježiš povedal Petrovi: „Kým kohút trikrát nezaspieva, trikrát na zaprieš.“

Sneh nad Limbou – myšlienkou je skúmanie duše človeka a miery ľudskosti. 2 partizáni zajali viedenského Nemca, čakajú v bunkri pod limbou a čakajú na partizánsky súd. Došlo totiž medzi nimi k sporom, lebo mladší z nich, Miňo, syn lekárnika, ho chcel rázne zabiť, starší Šimon chcel riadny partizánsky súd. Miňo sleduje, čo sa deje okolo limby, starší Nemca pustí. Ten sa vráti, žije s nimi v bunkri pod limbou. Vtedy prichádza oddiel gestapákov, veliteľ prikáže Nemcovi, aby zastrelil partizánov. Keď to odmietne, zastrelia ich všetkých troch. Autor veliteľ nevykresľuje ako výrazne zápornú postavu, mal cit, Nemci mu zabili brata, ale plnil svoju úlohu.

Pštrosí večierok – po 25 rokoch sa stretávajú bývalí maturanti (1965), svojho triedneho nepozvali, ale reč je väčšinou o ňom. Autor vyjadruje ich postoj k tomuto človeku, ale zároveň aj postoj človeka k dobe, ktorý je odrazom jeho vnútra, strachu, zbabelosti a ľahostajnosti k druhému človeku. Ľudia si ako pštrosy strkajú hlavy do piesku. V podtexte konania študentov je strach z niečoho. Boja sa zaručiť sa za svojho profesora. Obviňujú sa, hádajú sa, uvedomujú si, že by mu mohli pomôcť, ale neurobia to. Ich profesor je vo väzení. Na stretnutie by aj tak neprišiel. Profesor bol antifašista, počas vojny ho väznili (teraz, v 1965 ho väznili kvôli úteku do Talianska, chcel vidieť galérie). Keď maturovali, volal ich sokolíci, lebo boli schopní vzoprieť sa, keď boli na výlete, kontrolovali ich gardisti, oni gardistom ukázali holý zadok, začalo sa vyšetrovanie, profesor študentov zachránil, jeho preložili, potom mu zakázali učiť. Po vojne sedel znovu, dopisoval si s priateľom z Talianska. V listoch používali čudné znaky, bola to stará latinská abeceda, ktorou sa označovali verše starovekých básnikov. Vyšetrovatelia ich považovali za tajné šifry, obvinili ho z úmyslu ilegálne prekročiť hranice, uväznili ho, potom ho prepustili, rehabilitovali ho, ale učiť nemohol. Nevedel sa s tým zmieriť, pokúsil sa o samovraždu, zachránili ho, vyliečil sa psychicky, začal písať knihu spomienok. Znovu sa pokúsil vycestovať, čaká 3 roky na súhlas, nedostane ho, pokúsi sa ilegálne prekročiť hranice. Chytia ho, uväznia ho, je to vtedy, keď je večierok. Vyšetrovatelia sa bývalých žiakov pýtajú, či by sa vrátil, alebo by ostal. Na večierku majú výčitky svedomia, že sa za neho nikto nezaručil. Strkali hlavy do piesku ako pštrosy, aby si zachránili kožu. Jednej manžela mali povýšiť, druhý nevie, či by sa vrátil, ďalší napíše list v prospech profesora, ale roztrhá ho, lebo jeho syna chytili, ako chcel utiecť do Švédska, chytili ho v Poľsku, vyhovoril sa, že chcel vidieť polárnu žiaru. Syna zachránil, profesora potopil. Ďalšieho otec bol podnikateľ a bál sa prenasledovania, jeden bol vyslancom, povedal, že by sa nevrátil. V konaní žiakov je strach, sebectvo a ľahostajnosť.
 
Ján Solovič
  Ešte žije, jeho diela zobrazujú každodenný život súčasného človeka a medziľudské vzťahy, pracoval v rozhlase, bol tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov, potom pedagóg na VŠMU, rozhlasová, TV a javisková tvorba.
  Tvorba: Torunský génius – o Mikulášovi Koperníkovi

Polnoc bude o 5 minút – rieši problémy súčasného človeka, a to ľahostajnosť, nevšímavosť a byrokraciu. Hlavný hrdina je Ján Bieň, súdia ho, lebo spôsobil zrážku vlakov, a teda i smrť niekoľkých ľudí. Autor si dáva otázku, kto je vinný, núti zamyslieť sa nad touto otázkou, chce ľudí vyburcovať z ľahostajnosti. Ján Bieň celý život čestne pracoval, nevymeškal ani deň, do práce chodil načas. Až raz mu prišlo zle, išiel k závodnému lekárovi, ten nemal čas vyšetriť ho, len ho poslal k internistovi, u internistu bolo veľa ľudí, dostal sa na rad až o niekoľko dní, medzitým chodil do práce, zastupoval nezodpovedného kolegu, a tak jeho zdravotný stav spôsobil jeho nižší výkon, nevládal spustiť semafor a zastaviť vlak, spôsobil zrážku, ten vlak chodil o 23.05.

Súhvezdie draka
Nepokojná mladosť
Straty a nálezy
Trilógia: Meridián
Strieborný jaguár

Zlatý dážď

  - konfrontácia ideálu SNP a súčasnosti, priamy účastník SNP Tomáš Benedik pracuje ako rušňovodič, je aj funkcionár v občianskom výbore, veľa pracuje pri výstavbe železničného depa. Má dvoch synov, Iľju a Mikiho. Vedie ich k čestnosti, priamosti, ale sú rôzni, jeho zásady vyznáva Miki, ktorý nechce využívať otcove zásluhy, Iľja je opakom. Tomáš sa v práci vyčerpá a náhle zomiera. Keď mu príde zle, jeho manželka zavolá suseda – lekára, Miki chodil s jeho dcérou do školy, doktor sa snaží využiť Tomáša a žiada od neho potvrdenie o účasti v povstaní (zákon 255). Chcel to preto, aby sa jeho dcéra dostala na lekársku fakultu. Tomáš potvrdenie nepodpísal, potom umrel. Meridián je medzinárodný rýchlik, bol to obraz celoživotného Tomášovho úsilia. Dcéra doktora sa na vysokú školu dostala, Tomášov syn Miki sa nedostal, hoci sa učil lepšie ako ona, lebo nechcel využiť otcov vplyv. Chystal sa na vojnu a potom za taxikára. Iľja neštuduje poriadne, skrýva sa za otcove zásluhy, dej sa končí jeho príchodom domov, dovedie si ženu a dcéru.
Striebornom jaguárovi pokračuje osud rodiny Benedikovcov. Iľja berie úplatky, hoci si niekedy ľudia musia na úplatky požičať. Miki o tom vie, nechce, aby Iľja svojimi špinavými rokmi prebral v Prahe otcovo vyznamenanie. Keď prídu do Prahy, príde im naproti otec Katky, Iľjovej ženy, na striebornom jaguári. V Zlatom daždi zobrazuje súčasnosť, Miki je v národnom výbore, rieši problémy, Iľja je riaditeľ podniku.
 
Peter Karvaš
Tvorba: Meteor
Návrat do života
Veľká parochňa

Antigona a tí druhí – je to na základe Sofoklovej tragédie, Antigona pochovala syna proti zákazu kráľa. Autor zobrazuje hrdinku z koncentráku, ktorá pochovala spoluväzňa.

Polnočná omša – tematika SNP, situácia po potlačení SNP. Dej je na Vianoce 1944. Na rodine Kubišovcov zobrazuje obraz malomeštiackej rodiny, ktorá sa stala nástrojom ale aj obeťou fašizmu. Pred Nemcami uteká mladý 19 ročný študent Juraj Kubiš, ušiel z väzenia, chceli ho zastreliť, jeho priateľ bol brat jeho milej, ušli spolu. Zabránil svojmu bratovi Mariánovi, ktorý spolupracoval s Nemcami, zastreliť dieťa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu