Dramatická literatúra, komické žánre, Moliér – Lakomec, svetový klasicizmus 17 – 18 st.

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 604 slov
Počet zobrazení: 1 828
Tlačení: 159
Uložení: 148

Dramatická literatúra, komické žánre, Moliér – Lakomec, svetový klasicizmus 17 – 18 st.

Dramatická literatúra

-verš/próza

-dejovosť

-prítomný/minulý čas

-dynamické motívy (stupňujú ho, posúvajú dej dopredu)

-dialogickosť (Replika - prehovor jednej osoby)

-hovorovosť/obraznosť (využívajú aj hovorové slová)

-dianie (akčnosť – stále je v pohybe)

Rozprávač – je prítomný – rozprávačom môže byť jedna z postáv

Dramatické žánre

Tragédia – dramatický žáner je najstarší a hlavným znakom je boj jednotlivca proti nepriateľským silám alebo celej skupine. Hlavný hrdila zahynie, je to nadpriemerný človek, ktorý sa nezľakne žiadnych prekážok a ide vždy za svojim cieľom. Základom tragickostí je konflikt medzi osobnosťou a skupinou. Klasická tragédia má pevnú kompozíciu pozostávajúcu z 5 častí

1, Expozícia

2, Kolízia

3, Kríza

4, Peripetia

5, Katastrofa

Medzi komické žánre patria: napríklad veselohra, komédia, groteska, humoreska alebo paródia.

Veselohra je buď synonymum pre komédia alebo len ľahší komický dramatický útvar, teda obmena komédie.

Komédia je jedným z divadelným žánrov. Na rozdiel od tragédie, postavy komédie sú zo skromných pomerov, komédia má šťastné rozuzlenie a jej zámerom je rozosmiať divákov. Venuje sa každodennej realite ľudí.

Groteska je umelecký žáner, kde v literárnom, divadelnom a filmovom zobrazení človeka a situácií zo života ľudí sa v neúmernej, zveličenej podobe, maximálne zosmiešňujúcej a prehnane strašidelnej forme prepletá skutočné s fantastickým. Je to spájanie rôznorodých prvkov pre satirické zobrazenie života. Situačné zvraty, prekvapujúce, humoristické akarikaturistické prvky sú základom grotesknosti. Groteska môže byť súčasťou väčšieho umeleckého útvaru, napríklad veselohry.

Humoreska je humorná poviedka, novela alebo veršami písané neveľké literárne dielo, v ktorom autor sa dobromyseľne posmieva nie závažným javom v spoločenskom alebo súkromnom živote. Vyberá smiešne stránky ľudského charakteru či v poviedke, novele, či veršovanke dominuje nejaký veselý príbeh, dobrosrdečnosť a žartovnosť. Vtip, veselosť a dobrý rozmar sú podstatou malých humoristických scénok či poviedok.

Paródia je literárne, filmové, hudobné alebo iné dielo zosmiešňujúce druhé dielo a myšlienky v ňom obsiahnuté, no nie priamo, ale verným a slepým stotožňovaním sa s jeho ideami. V hraničných situáciach nám tak odhaľuje nedostatky a chyby ideí a myšlienok kritizovaného diela.

Moliere – Lakomec

Na začiatku diela autor približuje Harpagonove zázemie. Valér – sluha zamilovaný do Elizy, pracuje v dome Harpagona, aby mohol byť blízko svojej milej. Zalieča sa Harpagonovi, aby si ho získal. Mladý Kleant nedokáže tajiť svoje tajomstvo a zdôveruje sa sestre, že je zamilovaný do Marianny, ale jeho otec sa to nemôže dozvedieť. Harpagon vidí všade len peniaze, považuje ich za svojich najlepších priateľov. Problémy jeho detí ho nezaujímajú, ale napriek tomu sa ich chce čo najskôr zbaviť. Obviňuje svojho syna Kleanta, že mu kradne peniaze, pretože sa pekne oblieka. Po čase našiel svojim deťom snúbencov a oznamuje im, že sa ide ženiť a oni tiež. Kleanton vybral istú vdovu a Elize postaršieho pána Anzelma.

Kleant si chce požičať peniaze na veľmi vysoký úrok ale zisťuje, že úžerníkom je jeho vlastný otec. Harpagon má obavy, že je príliš starý pre mladé dievča Mariannu do ktorej je zamilovaý aj jeho syn, o čom nevie. Frozína ho však upozorňuje, že muž je mužom až keď dosiahne 56 rokov. V Harpagonovom dome sa teda začnú robiť prípravy na hostinu, pretože má prísť na večeru jeho vyvolená Marianna. Marianna prichádza do domu a spoznáva svojho milovaného Kleanta. Medzi synom a otcom dochádza k ostrej výmene názorov. Harpagon obviní svojho syna, že mu chce prebrať nevestu a tak nastraží pascu.

Konflikt však vyrieši sluha Šidlo, ktorý nájde v záhrade zakopanú truhličku s pokladom. Krádež truhličky začína riešiť aj miestny komisár, Harpagon sa takmer zblázni zo straty peňazí, no po čase sa nájde. Dom Harpagona navštívi pán Anzelm. V tomto momente Valér už nedokáža ukrývať svoju lásku k Elize. Valér prišiel hľadať svojho otca, ktorý nakoniec bol Anzelm. Konali sa dve svadby: svadba Valéra a Elizy a Kleanta a Marianny.

Klasicizmus - vzniká v druhej polovici 18st., kedy nastáva rozpad starých feudálnych vzťahov, nastáva rozvoj kapitalistických výrobných vzťahov. Vznikajú nové – moc peňazí, vládnuca trieda a dostáva sa do popredia rozum racionalizmus, úcta k rozumu

Medzi najvýznamnejších svetových predstaviteľov patrí J.B.P. Moliere. Hlavným predstaviteľom bol Anton Bernolák – bernolákovčina

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované témy zo slovenského jazyka literatúry 2020

Diskusia: Dramatická literatúra, komické žánre, Moliér – Lakomec, svetový klasicizmus 17 – 18 st.

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu