Samo Chalupka, Mor ho, sylabický veršový systém, rytmus, epiteton, symboly, epická poézia, romantizmus 1830 – 1850

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 862 slov
Počet zobrazení: 5 748
Tlačení: 260
Uložení: 288

Samo Chalupka, Mor ho, sylabický veršový systém, rytmus, epiteton, symboly, epická poézia, romantizmus 1830 – 1850

Samo Chalupka – Mor ho!

Patril do slovenského romantizmu (Štúr, Hodža, Hurban, Kalinčiak, Matúška, Sládkovič, Kráľ..). Bol synom evanjelického kňaza z Hornej Lehoty (BB). Študoval na lýceu v Kežmarku, v Rožňave, v BA. Neskôr študoval vo Viedni teológiu. Pracoval ako farár v Hornej Lehote.

Literárna tvorba : básne – Kozák, Likavský väzeň, Junák, Kráľoholská – Jánošíkovská tematika

Básničky – Boj pri Jelšave, Turčín Poničan, Branko, Mor Ho! – protiturecká tematika

Najvýznamnejším znakom takmer všetkých básni je oslava bojovníka za slobodu, sociálnu a národnú spravodlivosť.

Mor ho – hrdinská epická báseň

Dej na brehu rieky Dunaj, kde si cisár a vojsko rozložili tábor. K cisárovi prichádzajú slovenskí poslovia, ktorých S.CH. opisuje ako Junákov. Podobné praktiky ako oktroci napr. hlboké úklony, hádzanie sa na zem pri pohľade na cisára sú im neznáme. Prinášajú mier od rady starších ale zároveň cisára varujú. V krajine je hriechom keď sa niekto nadraďuje nad iných. Zvykom nie je napadať cudzie vlasti. Nepriateľ si častokrát podrobil krajinu a nezdával sa, že z práce obyvateľov bude žiť naveky ale Slováci sa vymanili z pod tlaku a slovenská zem sa stala nepriateľovým hrobom. Na záver sa spýtajú cisára či prichádza v mieri alebo ako nepriateľ.

Na privítanie chlieb a soľ. On odmieta dary. Hovorí, že ich vlasť a všetky krajiny, ktoré vstanuli v boji proti Rímu budú dobyté, ľudia zotročení a junáci odvedení. Nezľakli sa jeho slov ale hľadia mu do očí. Vytasia meč a jedným hlasom povedia Mor ho!. Cisár od strachu padne medzi družinu svoju. Na poplach vojaci chytajú zbrane a slovenská družina je obkľúčená rímskymi vojakmi. No posli bojujú. Vedeli, že presilu nepremôžu ale keď majú padnuť tak ako víťazi. Posli zomierajú ranení ale bez vydania hlásku, padli v boji za národ. Stávajú sa morálnymi víťazmi. Po boji stojí cisár na bojisku ale nemá dôvod radosť sa. Vidí síce mŕtvych Slovanov ale tak isto aj hromadu svojich vojakov ležiacich bez života.

Sylabický veršový systém (Slabičný verš)

Sylabická verš je zložený na výskyte rovnakého počtu slabík vo verši.

  1. Opakovanie rovnakého počtu slabík vo veršoch (Rovnoslabičnosť)
  2. Intonačná prestávka rozdeľujúca verš na dve časti (dieréza)
  3. Združený rým

Sylabický prozodický systém sa uplatňoval predovšetkým v ľudovej slovesnosti. V umelej poézii sa rozšíril v období romantizmu, pretože básnici Štúrovej školy čerpali podnety a impulzy z ľudovej tvorby.

Najobľúbenejším sylabickým veršom v období romantizmu bol dvanásťslabičný a osemslabičný verš. Využívali sa však aj verše s dlhším rozsahom. (tridsaťslabičník použil S. Chalpka v básni Mor Ho!, štrnásťslabičník J. Kráľ v básni Jarná Pieseň)

Rytmus – pravidelné rozloženie a opakovanie prízvučných a neprízvučných slabík alebo iných zvukových prvkov jazyka

Epiteton – básnický prívlastok

Bližšie určuje význam pomenovania ku ktorému patrí. Vyjadruje citový vzťah spisovateľa k pomenúvanému faktu (príd.meno). Voňavý, vlažný vánok vôkol va

Symboly - ako básnický tróp sa výrazne využíval v slovenskej literatúre v období romantizmu. Využívali ho štúrovci vo svojej básnickej tvorbe s cieľom posilniť postavenie slovenského národa, jazyka a kultúry.

Symbol predstavuje - V rečovej komunikácii znak, ktorý vznikol na základe zaužívaného označenia, pričom konkrétny predmet má aj abstraktný zmysel:

  • Kríž - symbol kresťanstva
  • Srdce – symbol lásky
  • Kotva – symbol nádeje
  • Olivová ratolesť – symbol mieru
  • Oko – symbol bdelosti, múdrosti
  • Dlhé vlasy – symbol slobody, nezávislosti
  • Špirála – symbol rastu a vývoja
  • Kruh – symbol života, znovuzrodenia,...

Osobitnú skupinu predstavujú štátne symboly – štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať, štátna hymna.

Číselné symboly – 3, 7,...

Symboly rôznych sviatkov – symboly Vianoc (stromček, ozdoby, perníky,...),..

Medzi symboly patria aj symboly a znaky využívané pri práci s počítačovými programami- @, /, *,...

V umení sa vzťahuje na význam umeleckého diela, je to premietnutie myslenia do obrazu. Motív napr. obrazu vyvoláva v človeku nejaké pocity.

V literatúre je to druh trópu – je to prostriedok náznakovosti a mnohovýznamovosti básnického obrazu pri umeleckej výpovedi.Ešte jednoduchšie - nepriame pomenovanie skutočnosti.

Epická poézia – ak v literárnom diele vystupuje do popredia ako organizačný faktor intonácia a rytmus, hovoríme o veršovanom literárnom diele. Pravidelným zložením a opakovaním prízvučných a neprízvučných slabík dosahujeme rytmus. Základným rytmickým útvarom je verš, obyčajne sa píše na jeden riadok. V rámci verša sa opakujú alebo striedajú menšie rytmické jednotky – stopy (dve alebo tri slabiky). Prízvučná slabika je tzv. ťažká doba, označujeme ju -, neprízvučná slabika je ľahká doba, označujeme ju U

Základné stopy v slovenčine sú:

Daktyl – UU

Trochej – U

Jamb – U (písal Hviezdoslav)

Zvukovú zhodu na konci veršov nazývame rým (združený AABB..)

ROMANTIZUMUS 18 a prvá polovica 19. Stor. (slovenský romantizmus – 1830 – 1850)

R je lit. smer, ktorý vyzdvihuje cit, fantáziu a vášeň. Človek sa cítit sám, zbytočný a opustený.

Romantický básnik – stotožňuje sa so svojím hrdinom, ktorého zobrazuje ako výnimočnú osobnosť so silnými citmi a vášňami

Romantický hrdina – je tlmočníkom vlastných pocitov autora. Je večnom rozpore so svetom. Búri sa proti spoločenským zákonom a preto sa stáva žobrákom, väzňom..

Základným znakom R – zobrazovanie protikladu medzi snom a skutočnosťou.

Romantické diela – využívajú harmóniu kontrastu – čiže spájanie krajných protikladov (krása – škaredosť). Významnou črtou R je nadväzovanie na ľudovú slovesnosť.

AUTORI: Maďarsko (Šándor Petofi), Rusko (Alexander Sergejevič Puškin), Anglicko (George Gordon Byron), Česko (Božena Němcová, Karel Hynek Mácha), Francúzsko (Victor Hugo)

V slov. literatúre sa R spája s vystúpením mladej revolučno-demografickej generácie štúrovcov (Štúr, Hurban, Hodža, Botto, Chalúpka, Kalinčiak). Autor slov. hymny Janko Matuška.

V slov. lit. romantizme prepadla hlavná úloha 1843 – uzákonenie spisovnej slovenčiny – Štúr, Hurban, Hodža.

 V slov. R autori najviac písali poézia, próza.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované témy zo slovenského jazyka literatúry 2020

Diskusia: Samo Chalupka, Mor ho, sylabický veršový systém, rytmus, epiteton, symboly, epická poézia, romantizmus 1830 – 1850

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu