Dejiny umenia a literatúry – naturizmus, lyrizovaná próza, vitalizmus, Drak sa vracia - Chrobák, Milo Urban - Živý bič

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.11.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 459 slov
Počet zobrazení: 2 212
Tlačení: 190
Uložení: 183

Dejiny umenia a literatúry – naturizmus, lyrizovaná próza, vitalizmus, Drak sa vracia - Chrobák, Milo Urban - Živý bič

Naturizmus – je umelecký smer hlásajúci návrat k prírode. V próze naturizmu sa dostávajú k slovu rozprávkové príbehy a mytické (vymyslené, vybájené, neskutočné predstavy). Príroda sa stáva priamym dejotvorným činiteľom. Autori využívajú metafory a prirovnania.

Lyrizovaná próza – próza naturizmu

Ako samostatný prúd sa LP začala rozvíjať v druhej polovici 30 rokov – 20st.

Hlavný predstavitelia: Margita Figuli, Dobroslav Chrobák, Ľuda Ondrejov, František Švantý

Autori hľadajú nový vzťah ku skutočnosti, objavujú citové myšlienky, zdôrazňujú humánnosť v ľudských vzťahoch, čestnosť.

Charakteristiku LP sa zameriava na svet a záujmy jednotlivca. Autori píšu romány, novely (zobrazuje súbor udalostí , má romantický dej a väčší počet postáv ako poviedky)

Dominantné témy LP – láska, priateľstvo, česť, detstvo

Autori LP zdôrazňovali hodnotu domova (nástup fašizmu)

Diela LP sa často končia dobre, preto ich niekedy označujeme ako rozprávky. Autori LP sa približovali k dobru prírode. Vlastné jadro LP predstavuje práva naturizmu.

Vitalizmus - je literárny prúd, ktorý vzniká tesne po 2.svetovej vojne vo Francúzsku jako reakcia na prežitú vojnovú reakciu. Cieľom vitalizmu bolo objavovať v prostých veciach novú krásu, tvoriť si k nim nový radostný citový vzťah. Vitalizmus sa zakladá na zmyslovom poznaní skutočnosti. Všíma si, alebo objavuje také znaky, ktoré vzbudzujú citové vzruchy. V Čechách ovplyvnil najmä tvorbu F. Šrámka, S.K. Neumanna, J. Wolkra a iných a na Slovensku Jána Smreka a čiatočne Jána Poničana.

Dobroslav Chrobák – Drak sa vracia

Novela.

Martin Lepiš prezívaný drak, ktorému dedinčania pripisujú všetky nešťastia v dedine, odchádza z dediny. Po rokoch sa vráti a chce sa očistiť v očiach dedinčanov. V lese vypukne požiar, kde majú dedinčania stádo, Martin sa rozhodne, že stádo zachráni. Spolu s ním ide Šimon, ktorý ho nenávidí lebo jeho žena Eva ešte stále ľúbi draka. Šimona privalí strom, drak ho zachráni a Šimon pochopí, že drak je dobrý človek, stádo zachráni. Dedinčania mu stanovili lehotu, že ak sa do 3 dní nevráti spolu so stádom jeho chalupa zhorí. Šimon sa vracia sám lebo drak sa musel zdržať, Šimon mu neverí a rozpráva že stádo predal. Jeho dom zhorí, drak sa vracia aj so stádom, uvedomí si, že dedinčania mu nikdy neodpustia. Eva si uvedomí, že patrí k Šimonovi. Eva toto rozpráva svojmu vnukovi.

Milo Urban – mal mimoriadny podiel na rozvoji slovenskej prózy. Pracoval ako redaktor viacerých časopisov. Jeho prvé diela novely a poviedky – námety čerpal z rodnej Oravy.

Novely: Joseh Kutliak spod bučinky, Za vyšným mlynom

Vrcholovým dielom je vojnový román Živý bič. Predstavuje jeden z najvýznamnejších diel novodobej slovenskej literatúry.

Dej – skladá sa z dvoc častí – Stratené ruky – Adam Hlavaj

Dejiskom – románu sú Ráztoky horno oravská obec, ktorá je vzdialená od frontov 1. Svetovej vojny ale i sem začína prenikať skutočnosť vojny.

Hl. postavy – A. Hlavaj (ostatné Eva Hlavajová, natár Okolický)

Romány – Hmly na úsvite, V osídlach, Zhasnuté svetlá, Kto seje vietor

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Video: Dejiny umenia a literatúry – naturizmus, lyrizovaná próza, vitalizmus, Drak sa vracia - Chrobák, Milo Urban - Živý bič

Vypracované témy zo slovenského jazyka literatúry 2020

Diskusia: Dejiny umenia a literatúry – naturizmus, lyrizovaná próza, vitalizmus, Drak sa vracia - Chrobák, Milo Urban - Živý bič

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu