Naturizmus – charakteristika smeru, znaky, predstvitelia, diela, typ rozprávača

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 05.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 654 slov
Počet zobrazení: 1 673
Tlačení: 146
Uložení: 139

Naturizmus – charakteristika smeru, znaky, predstvitelia, diela, typ rozprávača, príklad na lyrizáciu textu, D. Chrobák, - Drak sa vracia, M. Figuli – Tri gaštanové kone

Dobroslav Chrobák napísal

Drak sa vracia je to románová novela

 Je to rozprávkový príbeh, ktorý sa odohráva v prostredí prírody. Nekladie dôraz na dej, ale na vnútorný svet postáv.

Dej: Poloslepý hrnčiar našiel raz pri ceste opustené dieťa. Vychoval ho a vyučil ho vlastnému remeslu - hrnčiarstvu. Keď mal Drak (Martin Lepiš) 14 rokov, starý hrnčiar spadol do jamy na hlinu a zomrel, z čoho podozrievajú Draka, pripisujú mu aj všetko zlo, ktoré postihlo dedinu (ohne, povodne, hlad, choroby). Hovoria, že má čarodejnú moc. Všetci okrem Evy, ktorá Draka ľúbila a chodievala za ním, ho nenávideli a snažili sa ho zbaviť, preto Drak odchádza z dediny. Eve sa však narodí syn a roky čaká na Draka, ktorý sa nevracia.

Vydá sa za Šimona Jariabka. Ich manželstvo bolo nešťastné. Dedinu postihlo nešťastie - veľké sucho - horia lesy - hrozí úhyn statku na pastvinách. Vtedy sa vracia Drak a keďže potrebuje získať dôveru ľudí, podujme sa zachrániť dobytok. Neveria mu, preto mu pohrozia, že ak sa do týždňa nevráti, podpália mu dom a ešte mu dajú pomocníka Šimona. Šimon mu neverí, omylom sa nazdáva, že Drak predal stádo Poliakom. Zbehne do dediny a podpáli mu dom. Drak však svoju úlohu splnil. Priviedol statok a svoju lásku Zošku. Eva si vtedy uvedomuje, že Drak ju nemiluje a ten, kto ju má naozaj rád, je Šimon. Tu vidíme zlepšenie manželstva, lebo si k sebe našli cestu. Šimon sa hanbil za to, čo urobil, Drak mu však odpustil. V epilógu je Eva stará žena a rozpráva tento príbeh vnukovi.

 ZD: Dej je rozprávkový (Drak, dobro víťazí nad zlom, splnenie úlohy)

 - prvky lyriky (metafory, prirovnania, epitetá)

 - odohráva sa v prírode, má baladický charakter

 - dielom dominuje tajomnosť - Drak nevie odkiaľ prišiel a čo je zač

 - Drak bojuje o svoje šťastie, časť a prijatie dedinčanmi. Je symbolom obety a obetavosti (pomáhať iným)

Margita Figuli oravská rodáčka, napísala:Tri gaštanové kone románová novela

Dej: Peter prichádza z Turca na Oravu popýtať o ruku Magdalénu - lásku z detstva. Cestou k nemu dobehlo pár koní - pochopil, že sú pašované. Zároveň stretol Jána Zápotočného a Magdaléninho bratranca Jozefa Greguša. Jano a Peter chcú získať Magdalénu. Jej matka, skúpa krčmárka Maliarička chce za zaťa Jana - najbohatšieho gazdu z Leštín, ale otec a Magdaléna chcú Petra. Keď Peter vidí Janovu surovosť, odchádza do krčmy. Tu Petra prehovoria, aby ostal na svätojánske ohne. Dal sa prehovoriť. Večer sa stretol s Magdalénou a sľúbili si: vernosť, odklad vydaja s Janom, Peter postaví dom a vráti sa po ňu s 3 gaštanovými koňmi. Jano všetko počul. Peter odišiel späť do Turca stavať dom. Po čase Peter prichádza do Leštín, kde sa dozvedá, že Jano ju zneužil, donútili ju k vydaju, potratila a je nešťastná. Peter šiel na pole, kde Magdaléna s Janom orali. Tu ju Peter už po druhýkrát zachraňuje a odváža z poľa. Magdaléna ťažko ochorie a Peter chce ostať, kým nevyriekne posledné slovo. Jedného dňa dobehne do krčmy Janova sestra - Jano vypaľuje Tulákovi - koňovi horúcim železom zdravé oko a Magdaléna ho drží. Kôň sa splaší a zabije ho. Magdaléna nechce ísť s Petrom, lebo mu sľúbila, že ho počká nepoškvrnená, no nakoniec sa zriekne dedičstva v prospech Janovej sestry, Gregušovi odkáže 2 najlepšie kone, vezmú sa bez súhlasu matky a odídu na 3 gaštanových koňoch do strateného raja detstva, kde začínajú nový život.

 ZD: príbeh rozpráva Peter - ide o Ja rozprávanie

 - znaky: príroda, láska, detstvo, priateľstvo ...

 - rozprávkovosť: dobro víťazí nad zlom, reťaz skúšok, zachovanie životných noriem=odmena

 - symbolika čísel: 3 kone, 3 úlohy, 3 záchrany Magdalén; - symbolika zvierat - kone: sila, mužnosť, čistota; vrchárske prostredie

 - dielo má nadčasovú platnosť - neustále platné mravné hodnoty posvätcujú ľudský život

 - Peter - predstaviteľ dobra, celý život konajúci podľa noriem kresťanskej etiky

Magdaléna - ideál milujúcej ženy ochotnej prekonať všetky útrapy manželstva a života

Jano Zápotočný - stelesnenie zla

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Naturizmus – charakteristika smeru, znaky, predstvitelia, diela, typ rozprávača

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu