Svetový realizmus a jeho znaky

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 275 slov
Počet zobrazení: 1 433
Tlačení: 131
Uložení: 123

Svetový realizmus a jeho znaky 

Svetový realizmus a jeho znaky: Nastala narastajúca miera industrializácie, rýchlo sa šíriace myšlienky liberalizmu, ale i nacionalizmu a rozmach technických i prírodných vied. Rozvoj priemyslu a prírodných vied našiel ohlas vo filozofii pozitivizmu. Pozitivisti za skutočné pokladali iba to, čo sa dalo zmyslami overiť. Vznikajú nové národné štáty. Na konci storočia sa objavujú prvé organizované politické strany. Realizmus je umelecký smer a zároveň metóda uplatňujúca sa od polovice 19. A v priebehu 20. Storočia, založená na kritickom poznávaní skutočnosti, ktoré vychádza z pravdivého zobrazenia ľudskej osobnosti s jej rozmanitými vzťahmi k realite. Umelci sa v literatúre snažia o komplexnosť zobrazenia. Autor sa nevyhýba tabuizovaným témam, skôr naopak, vyhľadáva ich. Realisti sa snažia vystihnúť všeobecný charakterový typ. Typy majú často negatívny charakter. Realizmus nachádza postavy vo všetkých spoločenských vrstvách. Z hľadiska žánru sú pre realizmus typické väčšie prozaické útvary (najmä román), epická poézia a spoločenské drámy. Kritický realizmus je umelecký smer, ktorý patrí k najvýraznejšej odrode realizmu, je v ňom zosilnený rys kritickosti. Do tohto obdobia patria tieto svetovo významné literatúry: Anglická, Francúzska, Ruská, Česká a ďalšie. Najvýznamnejší autori a ich diela:

  • Charlotte Bronteová (ang): Jana Eyrová
  • Emily Bronteová (ang): Búrlivé výšiny
  • Charles Dickens (ang): Oliver Twist, David Copperfield, Malá Doritka, Kronika Pickwickovho klubu
  • Stendhal (fra): Červený a čierny, Kurtúza parmská
  • Honoré de balzac (fra): Ľudská komédia, Otec Goriot, Stratené ilúzie, Lesk a bieda kurtizán
  • Gustave Flaubert (fra): Pani Bovaryová, Salambo, Citová výchova
  • Guy de Maupassant (fra): Miláčik
  • Émile Zola (fra): Experimentálny román, Brucho Paríža, Zabijak, Germinal, Nana, Ľudská beštia, Doktor Pascal
  • Nikolaj Vasilievič Gogoľ (rus): Taras Buľba, Revízor, Mŕtve duše
  • Ivan Sergejevič Turgenev (rus): Poľovníkove zápisky, Rudin, Otcovia a deti
  • Lev Nikolajevič Tolstoj (rus): Detstvo, Chlapčenstvo, Junošstvo, Sevastopoľské poviedky, Vojna a mier, Anna Kareninová, Vzkriesenie
  • Fiodor Michajlovič Dostojevskij (rus): Zločin a trest, Bratia Karamazovovci, Idiot
  • Anton Pavlovič Čechov (rus): Čajka, Ujo Váňa, Tri sestry, Višňový sad, Chameleón
  • Jan Neruda (čes): Hřbitovní kvítí, Kniha veršú, Písně kosmické, Arabesky, Povídky malostranské
  • Alois Jirásek (čes): Psohlavci, Mezi proudy, Proti všem, Bratrstvo, Staré pověsti české, Ján Hus, Jan Žižka, Jan Roháč
  • Mark Twain (USA): Dobrodružstvá Toma Sawyera, Dobrodružstvá Huckleberryho Finna
  • Henryk Sienkiewicz (pol): Križiaci, Ohňom a mečom, Quo vadis
  • Henrik Ibsen (nor): Opora spoločnosti, Strašidlá, Nepriateľ ľudu, Staviteľ Solness, Nora
  • Bjornstjerne Bjornson (nor): Áno, milujeme túto krajinu
  • Gerhart Hauptmann (nem): Bobrí kožuch, Apoštol
  • Gotfried Keller (swi): Rómeo a Júlia na dedine, Šaty robia človeka

►► Poznámky:

  • Realizmus sa neobracia do minulosti, zaujíma ho jedine súčasnosť
  • Realistický román- veľký epický žáner, ktorý zobrazuje široký okruh života, zvyčajne v širšom časovom rozpätí. Dielo analyzuje duševný svet hrdinov. Postavy sú produktom prostredia.

►►► Rozbor významných diel:

Oliver Twist: Odohráva sa prevažne v Londýne v 19. storočí. Oliverova matka po pôrode zomrela. Hlavný hrdina Oliver Twist sa dostáva do obecného chudobinca pretože nikto nevie odkiaľ je. Oliver vyrastá s ostatnými sirotami v sirotinci, kde s nimi zle zaobchádzajú. Odtiaľ sa dostáva do rodiny hrobára, ktorý ho kúpil za 5 libier, kde pracuje ako učeň. Avšak ani tam s ním nieje zaobchádzané oveľa lepšie ako v sirotinci. Napokon odtiaľ utečie do Londýna.Oliverova matka po pôrode zomrela. Hlavný hrdina Oliver Twist sa dostáva do obecného chudobinca pretože nikto nevie odkiaľ je. Oliver vyrastá s ostatnými sirotami v sirotinci, kde s nimi zle zaobchádzajú. Odtiaľ sa dostáva do rodiny hrobára, ktorý ho kúpil za 5 libier, kde pracuje ako učeň. Avšak ani tam s ním nieje zaobchádzané oveľa lepšie ako v sirotinci. Napokon odtiaľ utečie do Londýna. Opäť ho nútia kradnúť. Pri vlámačke do domu starej vdovy Olivera postrelia a chytia. Stará pani Mayelieová a jej neter Rose uveria Oliverovmu príbehu a zachránia ho pred väzením. Ten v ich opatere začal žiť šťastný život. Nancy tajne vypočuje rozhovor medzi Faginom a Monksom, z ktorého sa dozvie o pravom pôvode Olivera. Toto tajomstvo zverí Rose a jej priateľom, začo ju Sikes zabije. Vysvitá, že Oliver je synom najlepšieho priateľa pána Brownlowyho a jeho lásky Agnes, ktorú si nikdy nevzal, pretože zomrel a tiež bratom Monksa, ktorý sa spolčil s Faginom aby ho odstránil a zabral jeho dedičstvo. A že Rose je malá sestra Oliverovej mamy, ktorej sa ako dieťa ujala pani Mayelieová. Rose sa v závere vydá za Harryho Mayiela, Sikes a Fagin za svoje činy zaplatia smrťou. Monks sa odsťahuje do Ameriky. Oliver získa svoje dedičstvo a začne žiť spokojný život u pána Brownlowa.

Otec Goriot: Jedným z najkrajších príbehov lásky je práve osud otca Goriota, ktorý nadovšetko miluje svoje dve dcéry. Aby boli šťastné a aby im nič nechýbalo je bez váhania ochotný kradnúť, zabiť i zomrieť, miluje ich prítomnosť, úsmev, pohľad... Miluje aj bolesť a utrpenie, ktoré mu neraz spôsobili. Celý život zhŕňal majetok, aby im zabezpečil budúcnosť. Vychoval ich ako šľachtičné, hoci nemali šľachtický pôvod. Anastasia sa po vydaji stala šľachtičnou de Restaud a Delphinu vydal za baróna de Nucingen. Obe žijú v prepychu a otec im rozdá celý majetok. Sám si odloží len toľko, aby mohol v pokoji dožiť a utiahne sa do biedneho penziónu pani Vauqerovej. Ako sa však ukázalo, v manželstvách oboch dcér hrali rozhodujúcu úlohu peniaze a postavenie a nie ľudské city.

Vojna a mier: opis napoleonských bitiek (resp. ruského ťaženia). Opisuje rodinu šľachtica Andreja Bolkonského. Bolkonskému umrie pri pôrode žena, on odchádza do vojny, preslávi sa. Nebojí sa smrti a nezáleží mu na živote. Na dovolenke sa zoznámi s mladou Natašou Rostovou, s ktorou sa do seba zamilujú. Tým Andrej získa znovu záujem o život. Postupne v ňom rastie odpor k vojne. Ďalej tu vystupuje Piere Bezuchov, ktorý je nositeľom Tolstého myšlienok, hodnotí dianie okolo Napoleona. Bezuchov išiel do vojny zo zvedavosti, postupne sa v ňom zrodí odpor k násiliu a prechádza vojnou ako pozorovateľ. Dostáva sa do blízkosti Napoleona a chce ho zastreliť, ale neurobí to. Andrej sa nakoniec dostáva ťažko ranený domov, kde ho ošetruje Nataša, ktorej zomiera v náručí. Nataša sa nakoniec vydáva za Bezuchova. Tolstoj v tomto diele odsudzuje vojnu a násilie, a to aj obranné.

Anna Kareninová: Dej sa začína u rodiny Oblonských. Stepan Arkaďjič Oblonský (Annin brat) podviedol svoju ženu a jeho kamarát Levin mu dohovára. Zároveň sa informuje o Kitty, ktorú chce požiadať o ruku- Kitty je Oblonského švagriná. Ona ho však odmietne, pretože ju matka zasnúbi s Vronským, ktorý je bohatý múdry a urodzený- teda skvelý manžel. Ponížený Levin odchádza na dedinu, kde žije, za čo je mešťanmi odsudzovaný. Vronskij sa na železničnej stanici stretáva s Annou, ktorá prišla navštíviť Oblonských. Stretávajú sa na plese, kde sa Vronskij venuje iba jej za čo ju Kitty znenávidí. Anna sa vracia do Petrohradu k mužovi a synovi (Serioža). Vronskij prichádza za ňou a spoločnosť si začína všímať ich rastúcu náklonnosť. Stretávajú sa naďalej a Anna s ním otehotnie. Miluje ho, no odmieta sa rozísť s Alexejom Alexandrovičom, ktorý jej zakáže sa s ním stretávať. Na druhej strane Levin sa na dedine opäť stretáva s Kitty, kde ju opäť požiada o ruku a po krásnej svadbe spolu žijú šťastne a pokojne. To sa však nedá povedať o Kareninovcoch. Kareninovi sa prestáva dariť v kariére, rozvod nepripúšťa kvôli náboženským zásadám. Milenec sa jej odmieta vzdať a po tom ako ho zosmiešni pred mužom chce spáchať samovraždu. Neskôr odchádzajú do Talianska aj s dcérou Annie, no vrátia sa pretože Anna chce byť so svojím synom, ktorého jej muž v prípade rozvodu odmieta dať. Ich vzťah s Vronským čoraz viac upadal, chcela sa rozviesť, aby si ho udržala. Dcéru nemilovala tak ako syna, v noci užívala morfium, aby mohla spať. Cítila, že už to všetko ďalej nezvládne trpieť. Rozhodla sa opustiť Vronského. Pri ceste vo vlaku si spomenula na muža, ktorý skočil pod vlak v ten deň keď sa spoznala s Vronským. Duchom neprítomná pristúpila ku koľajniciam a skočila po vlak. Nezniesla odsudzovanie spoločnosti, opovrhnutie manželom ani stratu syna a lásky milenca. Práva jeho chcela svojou smrťou potrestať. Alexej Alexandrovič si vzal Annie k sebe. Vronský úplne zničený a bez zmyslov odchádza bojovať na vojnu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vypracované maturitné témy zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu