Vznik Slovenskej medzivojnovej prózy

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 001 slov
Počet zobrazení: 1 163
Tlačení: 112
Uložení: 126

Vznik Slovenskej medzivojnovej prózy 

Vznik Slovenskej medzivojnovej prózy: V roku 1919 vzniká SND v Bratislave, neskôr Východoslovenské národné divadlo v Košiciach a Slovenské ľudové divadlo v Nitre. V divadlách sa hrali aj starší autori ako M. Kukučín, P. O. Hviezdoslav, J. G. Tajovský, B. S. Timrava a F. Urbánek, ale dramatickej tvorbe sa začali venovať aj mladší autori: Ivan Stodola, Július Barč.Ivan, Peter Zvon. Medzivojnové obdobie je charakteristické rôznymi ťažkosťami rastu a aj napriek nim zaznamenalo slovenské profesionálne divadlo pozoruhodný vzostup. Začiatky divadla boli skromné, chýbala tradícia, existovalo málo vhodných slovenských dramaturgov a režisérov a chýbali vhodné slovenské divadelné hry. Jedinou výhodou bola možnosť opierať sa o bohatú divadelnú tradíciu českého divadelného života, a tak repertoár SND mal český ráz a slovenské hry sa v ňom objavovali ojedinele. Najvýznamnejší autori a ich diela:

  • Ivan Stodola (slo): Náš pán minister, Čaj u pána senátora, Bačova žena, Jožko Púčik a jeho Kariéra, Kráľ Svätopluk, Marína Havranová, Básnik a smrť
  • Július Barč-Ivan (slo): 3 000 ľudí, Diktátor, Mastný hrniec, Matka, Dvaja
  • Peter Zvon (slo): Tanec nad plačom

►►► Rozbor významných diel:

Bačova žena: Príbeh sa odohráva v čase hospodárskej krízy v medzivojnovom období v Demänovskej doline, kde bol v tom čase ťažký život. Hlavná hrdinka je mladá žena, Eva Muranicová, ktorej manžel Ondrej odchádza do Spojených štátov zarobiť peniaze a plánuje sa čoskoro vrátiť. Nájde si tam prácu v bani, v ktorej sa ale stane nehoda a on sa pri nej zraní a stratí pamäť. Preto prestane písať listy, a tak ho úrady vyhlásia za mŕtveho. Eva sa teda potom rozhodne po druhýkrát vydať za baču Michala a s ním porodí druhé dieťa (prvé mala s Ondrejom). Ondrejovi sa však náhle v Amerike vráti pamäť pri vlakovom nešťastí. Rozhodne sa vrátiť na Slovensko aj so zarobenými peniazmi. Na Slovensku odkúpi jedno panstvo a prepíše ho na Evu. Až potom sa ale dozvie, že jeho žena Eva ho považovala za mŕtveho a teraz má už iného manžela. Po tom, ako sa to Ondrej dozvie, si začne plne uvedomovať, že v akej situácii sa ocitol. Keďže nenachádza konkrétneho vinníka, začne obžalúvať boha. Vzápätí svoje slová a činy síce oľutuje, ale zmení sa na surového a bezcitného človeka. V tomto bode sa dej dostáva do zlomového bodu, kedy Ondrej trvá na tom, aby sa Eva aj s deťmi vrátila k nemu. Michal s tým ale nesúhlasí. Eva nevie, čo má robiť, pretože jej hlavne záleží na jej deťoch, a tak v závere spácha samovraždu, čím sa obetuje, ale ešte predtým prosí oboch mužov, aby sa postarali o jej deti.

Jožko Púčik a jeho kariéra: Jožko je 35 ročný, veľmi dobromyselný a skromný človek. Pracuje ako pomocný úradník v spolku Humanitas, ktorý sa stará o ľudí v socialnej a duševnéj núdzi. Pracuje tu už skoro 12 mesiacov a onedlho má dostať sľúbenú definitívu, ktorú potrebuje, pretože okrem seba živý aj svoju sestru Pokornú a jej dve malé deti. Spolu s Jožkom pracuje v spolku aj úradník Adam, sekretárka Vierka, nadriadený Rohatý a nemenovaná predsedníčka spolku. Práve na oslave 1. výročia spolku sa Jožko dohodne s Rohatým na tom, že Jožko zoberie na seba vinu za stratených 3000 korún ktoré zmizli z pokladne (tie si v skutočnosti vypožičial Rohatý) a Rohatý mu za to pomôže s viznaním citov ku slečne Vierke. Ale v ten istý deň zmizne za záhadných okolností 40 000 korún. Hlavným podozrivým sa stane Jožko ktorý mal peniaze na starosti. Kvôli tomu ho zavrú aj do väzenia. On zo svojou dobromyseľnosťou dúfal že pravda víde najavo a čoskoro ho prepustia. Lenže postupne zisťuje že mu nikdo neverí, vrátane sudcu, právnika, jeho sestry a aj celej spoločnosti. Tým že si všetci mysleli že Jožko je zlodej a treba mu pomôcť, stal sa prípadom aj pre spolok Humanitas pre ktorý predtým pracoval. Jeho rodina mala z toho len samé výhody. Sestra Pokorná dostala prácu v trafike po ktorej túžila, jej deti išly na pobyt k moru. To že ho každý obviňoval ho napokon dohnalo ku tomu že sa priznal ku celému činu a kopu iných vecí ktoré ani nespáchal. Počas pátrania napokon vyšlo najavo, že zmiznutých 40 000 korún nebolo nikdy ukradnutých a celý prípad bol iba nedorozumenie. Pani predsedníčka totiž pri predávaní peňazí vymenila obálku pričom obálku s peniazmi mala v taške a tú prázdnu dala Jožkovi do úschovy. Kedže vysvitlo že je nevinný, ale aj bez práce, dostal spolu s Vierkou miesto v konkurenčnom spolku Benevolencia, ktoreho predsedníčka bola pani Kačičková. „Jožko Púčik a jeho kariera” je hra písaná satirickou formou a poukazuje okrem iného aj na falošné a zlé chápanie humanizmu.

Matka: Dej sa odohráva v chudobnej baníckej chalupe. V pokojný podvečer matka sedí pri stole a čaká na staršieho syna Jana, kým príde zo šichty. Navštívi ju suseda a matka jej rozpráva o svojich predtuchách. Po odchode susedy sa jej zjaví obraz mladšieho syna, ktorý sa vracia z Ameriky. Medzi jej synmi boli vždy napäté vzťahy, Jano sa už cíti pánom domu a svojho brata Paľa nemal veľmi rád. Matkina predtucha sa splnila. Paľo sa vrátil živí a zdravý. Namiesto peňazí však priniesol iba darčeky, mame modlitebnú knižku a Janovi nôž. V ďalšej vidine sa matke objaví hrozná scéna, zdá sa jej, že Jano zabije brata. V obavách pred zhoršením vzťahov medzi bratmi nahovára matka Paľa aby radšej odišiel, aby predišiel nešťastiu. Bratský vzťah narúša aj vzťah ku Kate. Bola Paľovým dievčaťom pokým neodišiel do Ameriky, vtedy mu ju Jano prebral. Kata však násilníckeho Jana nemá rada a v kútiku srdca stále miluje Paľa. Potajme naňho myslí a príde ho pozvať na zábavu, ba ponúka mu aj prácu u svojho otca na gazdovstve. Matka tuší katastrofu a preto v snahe ochrániť Paľa ho posiela preč. Zdá sa, že situácia sa upokojila. Paľo a Kata si našli spoločnú reč a chystajú svadbu. Paľo to príde oznámiť matke. Jana ovládne žiarlivosť, zlosť a nenávisť a agresívne zaútočí na brata, siahne aj na nôž, ktorý mu Paľo daroval. Zúfalá matka chce zabrániť bratovražednému boju. Postaví sa medzi nich a Jano nechtiac zabije vlastnú matku. Až teraz sa prejaví pravý charakter bratov. Paľo chce vziať vinu na seba a ísť za brata do väzenia, Jano však v poslednej scéne pochopí svoj čin a prizná sa k vražde.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Prózy

Vypracované maturitné témy zo slovenského jazyka a literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu