Existencionalizmus, autori zobrazujúci mládež, Rozhnevaní mladí muži

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.04.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 598 slov
Počet zobrazení: 1 108
Tlačení: 121
Uložení: 126

Existencionalizmus, autori zobrazujúci mládež, Rozhnevaní mladí muži 

Existencionalizmus: filozofický a umelecký smer, ktorý skúma otázky existencie človeka z hľadiska jeho individuality i z hľadiska spoločenských vzťahov. Existencionalisti sa vyjadrujú k základným otázkam ľudského bytia. Zdôrazňujú osobnú slobodu jednotlivca. Podľa existencionalistov život človeka záleží len na jeho voľbe. Má pocit nezmyselnosti, opustenosti, úzkosti a beznádeje. Slobodu dosahuje tým, že sa nepodriaďuje koncepcii. Človek je odsúdený na slobodu, tzn. Musí zaujať stanovisko, lebo aj pasívny postoj je voľba. Najvýznamnejší autori a ich diela:

  • Jean-Paul Sartre (fra): Bytie a ničota, Hnus, Múr, Cesty k slobode, Muchy, S vylúčením verejnosti, Špinavé ruky
  • Albert Camus (fra): Mýtus o Sizyfovi, Caligula, Cudzinec, Mor

Autori zobrazujúci mládež: Druhá svetová vojna a povojnový spoločensko-politický vývoj otriasli životnými istotami ľudí. Vojnové udalosti, zhodenie atómovej bomby, silnejúci militarizmus a politické perzekúcie, to všetko vyvolávalo pesimistické nálady, neistotu a myšlienkovú rozkolísanosť v radoch spisovateľov. Všeobecnou črtou literatúry povojnového obdobia bol odklon od sociálnej problematiky. Autori sa skôr zameriavali na psychologické a etické aspekty vzťahu jednotlivca k spoločnosti. V 50-tych rokoch dochádza medzi mladou povojnovou generáciou k vzburám proti konvencii a civilizovanému svetu dospelých. Najvýznamnejší autori a ich diela:

  • Jerome David Salinger (USA): Kto chytá v žite, deväť poviedok
  • William Golding (ang): Dedičia, Voľný pád, Veža, Pyramída, Boh múch

Rozhnevaní mladí muži: V 50-tych a 60-tych rokoch dochádza predovšetkým medzi mladými ľuďmi k revolte proti spoločnosti, politike, studenej vojne, vojne vo Vietname atď. V Anglicku toto hnutie predstavuje skupinu tzv. „rozhnevaných mladých mužov“. Sú to prozaici, ktorí sa vo svojich románoch snažia zachytiť realistický pohľad na svet robotníkov, intelektuálov, Angličanov, Walesanov. Uvedomujú si bezmocnosť voči svetu, osamotenie človeka, preto sa u nich prejavuje hnev, nihilistická kritika. Pre tento účel vzniká nový žáner, tzv. univerzitný román, ktorý je reakciou na rozvoj univerzitného života v Anglicku a v Európe vôbec. Najvýznamnejší autori a ich diela:

  • John Osborne (ang): Obzri sa v hneve
  • John Braine (ang): Miesto hore, Život hore
  • Kingsley Amis (ang): Šťastný Jim

►► Poznámky:

  • Existencionalizmu: Každý žije svoj život sám: človek je vrhnutý do sveta, žije, aby zomrel, z toho pramení pocit abssurdity a nezmyselnosti ž Práve v hraničných situáciách, kedy človek prežíva stav beznádeje, zúfalstva a hnusu, sa odhaľuje jeho podstata
  • Beatnici: Paralelou k tzv. rozhnevaným mladým mužom je tvorba beat generation v Amerike. Bolo to zoskupenie ľudí, ktorých spájal „životný pocit“. Hlásali slobodu, individualizmus, nezávislosť atď.

►►► Rozbor významného diela:

Kto chytá v žite: HC vyhodili zo SŠ. Bola to už jeho 4. škola, bál sa prísť domov, a preto sa túlal v predvianočnom NY. Ubytoval sa v hoteli, cestou ho zaujímali rozličné veci, napr. čo sa stane s kačicami v zime na jazera, keď zamrzne ľad. Rozprával sa s viac. ľuďmi, v bare skúmal, či mu nalejú al. nie, bol zvedavý, či zistia, že má iba 16 r. Zaujímali ho otázky náboženstva a sexu a v súvislosti s tým zažil aj nepríjemnú situáciu. Vo výťahu mu liftboy ponúkol dievča na pobavenie. HC ho odmietol, ale až po tom, čo zistil, že nevie, čo s ňou má robiť. HC musel zaplatiť za dievča viac, ako bola dohodnutá cena. Namiesto 5 dolárov musel zaplatiť 10 dolárov. Phoebe mu chcela veľmi pomôcť. HC sa bál prísť domov, zakrádal sa potichu, ale našťastie zistil, že rodičia nie sú doma. Rozprával sa so sestrou, kt. prišla na to, že ho vyhodili zo školy. Prišli rodičia a HC sa ukryl do skrine. Nenašli ho. Phoebe mu dala peniaze a HC tajne odišiel. Navštívil bývalého profesora, rozprával sa s ním o budúcnosti a zaspal. Keď sa prebudil, zistil, že ho profesor hladká po vlasoch. Napadlo ho, či profesor nie je úchylný a rýchlo odišiel. Rozhodol sa odísť z mesta a poslal Phoebe odkaz do školy. Stretli sa pred múzeom. Phoebe bola odhodlaná odísť s ním. Vtedy sa HC rozhodol, že neodíde z mesta a vrátili sa spolu domov. HC ochorel a na jeseň mal ísť opäť do novej školy. Na konci svojho rozprávania si uvedomuje, že mu chýba spoločnosť ľudí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Mladí

Vypracované maturitné témy zo slovenského jazyka a literatúry

Diskusia: Existencionalizmus, autori zobrazujúci mládež, Rozhnevaní mladí muži

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu