Stendhal, Gogoľ, Balzac, Otec Goriot, postoj realistov ku skutočnosti

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 21.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 910 slov
Počet zobrazení: 1 351
Tlačení: 107
Uložení: 105

Stendhal, Gogoľ, Balzac, Otec Goriot, postoj realistov ku skutočnosti

Realizmus vo svetovej literatúre

1. pol. 19. storočia - zač. 20. stor. / súčasnosť (niektorí autori)

Je to umelecký smer, ktorý pravdivo (objektívne) zobrazuje svet a ukazuje typické podmienky a postavy, tzv. typy. Autor nevstupuje do deja, len ho prerozpráva. Realizmus sa opiera o filozofiu pozitivizmu (predstaviteľ - August Comte). Pozitivizmus zobrazuje to, čo vidíme (skutočnosť so všetkými jej protirečeniami); vyžaduje analýzu prírodných a spoločenských zákonov (základom analýzy sa stalo pozorovanie). Realizmus vznikol v najvyspelejších krajinách (Anglicko, Francúzsko), na Slovensko sa dostal v roku 1875. Jeho hlavným žánrom je román.

Typizácia je spôsob vytvárania literárnej postavy, vzniká dlhodobou analýzou (pozorovaním) typických charakterov v typických okolnostiach. Takto vytvorená postava sa nazýva typ a predstavuje nám najdôležitejšie znaky a vlastnosti určitej skupiny ľudí, ktorá má spoločné prostredie, zamestnanie, záľuby, atď.

Literárne postavy majú kladné aj záporné vlastnosti (typ alkoholika - Adam Trnka; typ otca, ktorý sa obetoval pre svoje dcéry - otec Goriot; typ čestného chudobného človeka - mamka Pôstková).

Rozdiely medzi romantizmom a realizmom

1) zobrazovanie skutočnosti:

romantizmus: fantázia, zobrazovanie minulosti a budúcnosti

realizmus: pozorovanie, diela sú pravdivé, sú z autorovej prítomnosti

2) motív - konflikt:

romantizmus: boj za národnú alebo osobnú slobodu

realizmus: zákon moci a peňazí

3) hrdina:

romantizmus: zidealizovaný, zahalený rúškom tajomstva, samotár

realizmus: skutočný hrdina na základe pozorovania, využíva sa typizácia hrdinov (typ bol nezidealizovaný, mal kladné aj záporné vlastnosti)

Etapy realizmu

1) opisný realizmus - v tomto prúde autor svet pravdivo opisoval, ale nekritizoval (M. Kukučín - Rysavá Jalovica)

2) kritický realizmus - je to kritika spoločnosti (Tajovský - Maco Mlieč)

  • socialistický realizmus - autor kritizuje a nachádza východisko

Francúzsky realizmus

Stendhal (vlastným menom Henri Beyle, 1783 - 1842) bol esejistom a prozaikom, bol zarytým nepriateľom aristokracie, bojoval aj v Napoleonovej armáde. Najvýznamnejšie dielo - Červený a čierny.

Červený a čierny

Hlavné postavy: Julien Sorel, Madamme de Renal, Mathilde de la Mole. Názov diela je symbolický, zobrazuje farebné videnie sveta (červená - farba krvi, revolúcie a pokroku, čierna - znamená temno, zaostalosť, úpadok, smrť a cirkev).

Julien bol nadaný, učil sa v kláštornej škole. Raz ho učiteľ poslal do malého mesta, aby učil deti v meštianskej rodine. Tu sa zoznámil s Madamme de Renal, ktorá bola od neho staršia a žila ďaleko od veľkomesta, kvôli čomu sa nudila. Julien bol pekný, začal sa medzi nimi vyvíjať ľúbostný vzťah (zo strany Juliena to bola láska skôr z nudy a ctižiadostivosti). Po odhalení vzťahu musel odísť. V tom čase si Julien myslel, že k spoločenskému úspechu mu pomôže povolanie kňaza. Odišiel teda do seminára, ale ani tu nedodržiaval pravidlá a nedokázal sa prispôsobiť kňazskému životu, preto ho vylúčili.

Odišiel do rodiny pána de la Mole, stal sa jeho tajomníkom a zoznámil sa s Mathildou de la Mole. Tá sa doňho zaľúbila a chcela sa zaňho vydať, hoci o ňom nič nevedela. De Renal napísala Mathilde list, čo Julienovi prekazilo spoločenský postup, za čo ju chcel zastreliť. Pri pokuse o vraždu ho chytili. Vedel, že trest bude vysoký, pretože jeho čin bol posúdený ako vražda, čo tiež mala byť výstraha pre nižšie spoločenské vrstvy. Na súde sa chcel obhájiť tým, že keby bol z vyššej spoločenskej vrstvy, nikdy by to neurobil. Jeho reč bola zároveň kritikou vládnucej triedy. Aj napriek obhajobe bol odsúdený na smrť. Súdenie bolo „triedne“. Na súde sa zúčastnili aj Madamme de Renal a Mathilde de la Mole, ktoré boli na Julienovej strane.

Obsah úryvku z čítanky:

  1. (pobyt u pána de la Mole): V jedno ráno sa v knižnici Mathildinho otca stretol Julien s grófom Norbertom. Ten Julienovi navrhol, aby si išli zajazdiť na koni. Keďže Julien sedel na koni len niekoľkokrát, nedopadlo to dobre a spadol z koňa. Pri obede sa o tejto príhode dozvedela aj Mathilde, ktorá sa na tom ešte dlho zabávala. Na druhý deň sa s grófom Norbertom dohodol na ďalšej jazde, aby ukázal, že nie je až taký zlý. Tá dopadla dobre, aj keď bol príliš smelý a riskoval, že padne pod okoloidúce vozy. Hoci boli k Julienovi všetci láskaví, čoskoro sa v tejto rodine začal cítiť osamotený, lokaji sa vysmievali zo všetkých jeho chýb.
  1. (obdobie vo väzení pred trestom smrti):

Pani de Renal prišla za Julienom do väzenia, kde sa s ním rozprávala o všetkom, čo o sebe doteraz nevedeli. To, že sa ju pokúsil zabiť, mu odpustila, dokonca sa doňho znovu zaľúbila. Hoci Julienovi zostávali už len dva mesiace do popravy, vďaka láske to boli najšťastnejšie dni v jeho živote.

Honoré de Balzac (1799 - 1850) pochádzal z obchodníckej rodiny, chcel sa stať vydavateľom diel francúzskych klasikov. Ale nemal na to prostriedky, navyše, tieto diela sa zle predávali, kvôli čomu sa zadĺžil. Aby mohol splatiť dlhy, začal písať. Jeho prvé diela nemali úspech (pretože nemal skúsenosti). Chcel vytvoriť všestranný obraz francúzskej spoločnosti. Väčšinu života prežil v Paríži, jeho dôležitým pôsobiskom bol aj zámok Laché, kde často tvoril (napísal tu napr. aj dielo Otec Goriot). Jeho život je spracovaný v diele Balzac od Stephena Zweiga.

Diela: Ľudská komédia, Otec Goriot, Stratené ilúzie, Lesk a bieda kurtizán, Šagrénová koža, Sesternica Beta, Bratanec Pons, Plukovník Chabér

Ľudská komédia

Toto dielo Balzac nedokončil. Je to cyklus diel obsahujúci takmer 100 románov rozdelený na tri cykly: štúdie mravov, štúdie analytické a štúdie filozofické. V Ľudskej komédii stvárnil obraz rôznych spoločenských prostredí, najmä Paríža.

Otec Goriot

Dej sa odohráva v parížskom penzióne Vauguére. Ľudia, ktorí tu žili, boli rozdelení na jednotlivých poschodiach podľa toho, do akej spoločenskej vrstvy patrili. Otec Goriot sa musel kvôli svojej dobrosrdečnosti k dcéram stále sťahovať na vyššie poschodia medzi chudobnejších.

Hlavné postavy:

Otec Goriot - typ obetavého otca, ktorý sa úplne obetoval pre svoje dcéry, prišiel o majetok a nakoniec aj o život. K dcéram cítil tzv. opičiu (nezdravú) lásku. Až po čase pochopil, že svojou obetavosťou dcéry len skazil.

Vautrin - bývalý trestanec, typ nebezpečného človeka konajúceho bez zábran, ale na rozdiel od vyšších spoločenských vrstiev je aspoň otvorený.

Rastignac - pôvodne čestný študent, ktorý neskôr podľahol nahováraniu Vautrina, aby získal peniaze bez ohľadu na iných (pretože sa chcel dostať do vyššej spoločnosti a zoznámiť sa s bohatými ľuďmi).

Anastázia de Restand, Delphine de Nucingen - Goriotove dcéry

Pani Vauguérová (majiteľka penziónu)

Dej: Goriot rozdal z otcovskej lásky svoj majetok dcéram, aby boli šťastné a spokojné. Tak od neho získali veľké veno a vydali sa - Anastázia za baróna a Delphine za bankára. Po svadbe im manželia zakázali stretávať sa s otcom (pretože nemohli dovoliť, aby sa ich manželky stretávali s niekým z nižšej spoločenskej vrstvy). Napriek tomu sa tajne stretávali v penzióne, ale všetci si mysleli, že Anastázia a Delphine sú Goriotovými milenkami. Tie mali krásne domy, oblečenie..., ale aj tak chceli od otca stále viac peňazí, kvôli čomu začal chátrať fyzicky aj duševne a zanedlho aj zomrel. V posledných chvíľach jeho života bol pri ňom Rastignac (spoznal život otca Goriota, a preto si ho začal vážiť, zároveň sa z jeho života poučil). Poslednou Goriotovou túžbou bolo vidieť svoje dcéry. Niekedy ich preklínal, inokedy ospravedlňoval a stále si nahováral, že prídu, ale oni neprišli. Dcéry, ktoré najviac miloval, v ňom tak túto lásku zabíjali. Aby aspoň zatienili verejnú mienku, každá z nich poslala na pohreb jeden prázdny koč. Jedinými zúčastnenými na pohrebe teda boli Rastignac a jeho komorník.

Autor v diele kritizuje spoločenské rozdiely, zákon moci a peňazí, podľa ktorého sa ľudia delili do spoločenských vrstiev. Takisto kritizuje morálku, pokrytectvo, necitlivosť a skazenosť šľachty. Ukazuje, že ten, kto sa chcel dostať medzi vyššie vrstvy, sa im musel prispôsobiť aj morálkou.

Obsah úryvku z čítanky: Jean Joachim Goriot bol cestovinárskym robotníkom. Vďaka jeho šikovnosti v tejto oblasti onedlho získal množstvo peňazí a prevahu nad ostatnými obchodníkmi s obilím. Veľmi miloval svoju manželku, ktorá však neskôr zomrela. Túto lásku preniesol na svoje dcéry a rozhodol sa, že zostane vdovcom. Obidve dcéry vychovával nerozumne - dával im takmer všetky zarobené peniaze a drahé dary. Keď sa vydali, spolu so svojimi manželmi sa začali pohoršovať nad tým, že otec Goriot stále pokračuje v obchodovaní. Po piatich rokoch presviedčania sa utiahol do ústrania, ubytoval sa v penzióne a žil iba z peňazí, ktoré našetril za posledné roky. Keď umieral a ani jedna dcéra za ním neprišla, pochopil, že keby si majetok nechal, nepokazil by ich a v tejto chvíli by boli pri ňom.

Stratené ilúzie, Lesk a bieda kurtizán

Voľné pokračovania diela Otec Goriot, hlavnou postavou je v obidvoch Rastignac. Spolu s dielom Otec Goriot tvoria jadro Ľudskej komédie.

Ruský realizmus

Nikolaj Vasilievič Gogoľ (1809 - 1852) bol zakladateľom ruskej realistickej literatúry a hlavným predstaviteľom naturálnej realistickej školy. Pochádzal zo schudobnenej ukrajinskej šľachty. Po skončení gymnázia odišiel do St. Peterburgu, kde pracoval ako úradník a neskôr sa stal pomocným profesorom histórie na univerzite. Je autorom, o ktorom sa hovorí, že vo svojich dielach sa smial a zároveň plakal (tzv. smiech cez slzy).

Diela: Večery na dedinke (laze) neďaleko Dikaňky, Arabesky, Poviedky z knihy Mirhorod

Vrcholné diela: veselohra Revízor , román Mŕtve duše

Večery na dedinke neďaleko Dikaňky

Poviedkový cyklus, skladajúci sa z dvoch častí. Prvá obsahuje romantickú rozprávkovosť, využíva fantastické a hrôzostrašné prvky s prímesou komiky a humoru. Druhá časť obsahuje poviedky, kde sa Gogoľ javí ako demokratický a realistický spisovateľ, znalec prostého ľudového života, zamýšľajúci sa nad sociálnymi protirečeniami a tragickými stránkami života. Tento cyklus obsahuje aj ukrajinské ľudové motívy.

Revízor

Veselohra, ktorá pri prvom uvedení v roku 1836 vyvolala veľkú neľúbosť cára a pobúrenie v reakčných kruhoch. Spisovateľ tu zobrazil rozklad feudálno-byrokratického zriadenia v Rusku a celú prehnitosť systému stelesňovaného postavami - ničomníkmi, ktorých podľa Belinského „prenasleduje tieň strachu z hriešneho svedomia“.

Mešťanosta Skvozník, Dmuchanovský, omylom považuje podvodníka a povaľača Chlestakova za vysokého úradníka a revízora z Petrohradu. Kvôli tomu vznikajú komické situácie odhaľujúce morálne bahno nielen v živote „honorácie“ provinčného mesta, ale v živote vládnucich kruhov ruskej spoločnosti vôbec.

Hlavná postava Chlestakov je typ špekulanta, ktorý nemá dostatočný príjem a tak so svojim sluhom prichádza do gubernského mestečka, kde čakajú revízora. Za revízora považujú Chlestakova, ktorý vďaka tomu začne navštevovať úradníkov. Tí sa predbiehajú v pohostinnosti, pretože každý z nich sa dopustil nejakého priestupku. Chlestakov je veľmi spoločenský a podľa jeho správania sa úradníci domnievajú, že nie je proti nim (Gogoľ privádza túto situáciu až do extrému, využíva satiru a humor). Dielo sa končí príchodom skutočného revízora. Chlestakov predtým stihne ujsť a mesto necháva v ešte väčšom neporiadku, ako keď prišiel.

Mŕtve duše

  1. diel Gogoľ napísal v roku 1842, 2. diel v záchvate depresie spálil (do depresii upadal kvôli tomu, že za prvý diel románu bol často napádaný a kritizovaný). Chcel napísať aj tretí diel, kde by bola hlavná postava vnútorne prerodená. Námet na dielo mu poskytol Puškin. Mŕtve duše komponoval ako dobrodružstvá Čičikova založené na kúpe tzv. mŕtvych duší, slúžiacich na podvodné získanie pôžičky a majetku.

Čičikov preto cestuje po Rusku, stretáva sa so statkármi a úradníkmi (autorovi to dáva možnosť predstaviť rôzne spoločenské postavy a typy). Príde aj za lakomou a nedôverčivou Korobočkovovou. Je to jednoduchá žena, o čom svedčí aj jej vyjadrovanie. Čičikov sa od nej snaží vymámiť zoznam mŕtvych duší, na ktorom by si mohol založiť kariéru, ale ona ho chce predať, preto sa s ním veľmi dlho zjednáva. V závere diela autorovi symbolicky svitá nádej vo vychádzajúcom slnku.

Názov „Mŕtve duše“ je symbolický. Dielo je satirickým obrazom pomerov v nevoľníckom Rusku, je zároveň aj výrazom autorovho hľadania ideálov a síl, ktoré povedú spoločnosť k rozkvetu. V románe naznačuje, že nimi nebudú predstavitelia feudálno-statkárskej vrstvy, ale ani postavy typu Čičikova, ktorí stelesňujú dravosť a prefíkanosť novodobého buržoázneho sveta. Riešenie však nenachádza. Jeho sympatie nie sú na statkárskej ani na úradníckej strane, podáva len ich obraz. Ľudí charakterizuje aj menami. V celom diele nie je jediná kladná postava, čím chce autor ukázať, že celá spoločnosť je zvrátená. Zároveň odsudzuje celé spoločenské zriadenie.

Obsah úryvku z čítanky:

Nozdriov si chcel s priateľom Čičikovom zahrať karty o peniaze. Čičikov sa však tváril, že nič nepočul a po chvíli sa ho rozhodol o niečo poprosiť. Keď mu po naliehaní dal Nozdriov čestné slovo, že splní, čo bude chcieť, povedal, že potrebuje tzv. mŕtve duše. S týmto problémom sa obrátil na Nozdriova, lebo vedel, že on má dosť mŕtvych nevoľníkov, ktorí ešte nie sú vyčiarknutí z revízneho súpisu. Nozdriov podozrieval Čičikova, preto sa rozhodol, že mŕtve duše mu nedá, až kým sa neprizná, načo ich potrebuje. Čičikov sa ho dvakrát pokúsil oklamať, ale bolo to neúspešné. Potom prišiel s nápadom, že ich od Nozdriova kúpi. Nozdriov ich však predať nechcel, preto začal vymýšľať rôzne výmenné obchody, čo sa zase nepáčilo Čičikovi. Preto sa nakoniec Nozdriov rozhodol, že všetky mŕtve duše postaví na jednu kartu a rozhodnutie ponechá na osud.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy Literatúra

Diskusia: Stendhal, Gogoľ, Balzac, Otec Goriot, postoj realistov ku skutočnosti

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.040 s.
Zavrieť reklamu