Tragédia: jej charakteristika, kompozícia (Sofokles, Shakespeare, Corneille)

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 21.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 863 slov
Počet zobrazení: 1 785
Tlačení: 106
Uložení: 115

Tragédia: jej charakteristika, kompozícia (Sofokles, Shakespeare, Corneille)

Tragédia: Hlavným znakom je boj jednotlivca s nepriateľskými silami. Ústrednou postavou je vždy nadpriemerný človek. Základom tragickosti je konflikt medzi výnimočnou osobnosťou a vládnucimi silami alebo protivníkom ( bohovia, osud, nespravodlivosť ).

Sofokles

Názov diela: Antigona
Autor: Sofokles
Literárne obdobie: Klasické (Atické) obdobie - Grécka literatúra
Námet: Život v Tébach a dejiny mesta Téby
Téma: Príbeh Antigony a jej snaha uctiť si telo jej zosnulého brata-búri sa proti svetským zákonom
Hlavná myšlienka:
- Uctiť si každého mŕtveho pohrebom, pretože to je to posledné čo mu môžeme dať.
- Morálne ocenenie Antigony, ktorá obetovala svoj život z lásky k bratovi.

Konflikt: Antigona x Kreón - rozdielne názory o uctení tela Antigoninho mŕtveho brata. Antigonaje na strane božských zákonov, ale Kreónova predstava je iná.

Charakteristika hlavných hrdinov: 

ANTIGONA - dcéra bývalého kráľa Téb Oidipa. Mala dvoch bratov a sestru. Je charakterná, mravná, odvážna a odhodlaná uctiť si pohrebom brata napriek prekážkam. Váži si božské zákony a má rada Haimóna.
KREON - terajší prísny a krutý vladca, ktorý nerešpektuje božské zákony a nepovoľuje úctivý pohreb Antigoninho brata.
ISMENA - bojazlivá a nesmelá sestra Antigony
HAIMON - Antigonin snúbenec, ktorý kvôli nej bol ochotný postaviť sa proti vlastnému otcovi

Dej diela: Vládca Kreón vydal zákaz pochovať Antigoninho brata Polyneika, ktorý bol vlastizradcom. Antigona sa napriek príkazom rozhodne brata pochovať. O svojej pravde sa snaží presvedčiť aj svoju sestru Isménu a privolá si ju na pomoc. Isména odmietne zo strachu o svoj život, i keď vie, že Antigona má pravdu. Antigona sa v noci vykradne hľadať bratovu mŕtvolu, ale prichytia ju stráže. Kreón sa to dozvie a dá Antigonu pochovať zaživa v hrobke. Svoje rozhodnutie nezmení ani keď ho o to poprosí vlastný syn Haimón, Antigonin snúbenec. Obmäkčí sa až keď ho príde varovať veštec Teiresias pred unáhleným rozhodnutím a pred porušením božských zákonov. Vyberie sa Antigonu vyslobodiť. Na ceste k hrobke sa dozvie, že Antigona sa obesila. V hrobke nájde pri jej tele plačúceho Haimóna, ktorý sa pred ním prekole. Keď sa o tom dozvie Kreónova žena, spácha samovraždu. Posol to všetko povie Kreónovi a Kreón už nikdy viac nemôže nájsť zmierenie.

William Shakespeare - písal historické hry (Richard IV.-VI., Henrich IV.-VIII.), komédie (Skrotenie zlej ženy, Veselé panie z Windsoru, Sen noci svätojánskej, Ako sa vám páči), tragédie (Romeo a Julia, Hamlet, Othello, Kráľ Lear, Mackbeth). Pochádza zo Stradfordu nad Avonom z rodiny remeselníkov. V 18-tich rokoch odišiel z domu ako člen kočovnej divadelnej spoločnosti. Spočiatku len hrával, neskôr začal aj s písaním hier (scénky na ľudové motívy). Jeho zásluhou sa divadlo dostalo na kráľovský dvor (divadlo Glóbus).

Hamlet

Príbeh z dánskej kroniky z 11. - 12. storočia. Hamletovho otca, dánskeho kráľa, zavraždí vlastný brat Claudius, aby sa zmocnil trónu. Hamlet chce pomstiť otcovu smrť, a tak predstiera choromyseľnosť. Zabije dvorana Polónia, otca svojej milej Ofélie. Tá sa z toho pomiatla a utopila sa. Laertes, jej brat, vyzval Hamleta na súboj. Laertes však svoj meč pred súbojom potrel jedom. Zranil ním Hamleta, ale omylom došlo k výmene mečov (kordov) a Hamlet zranil Laerta. Zomierajú teda obaja. Smrti neušla ani kráľovná, pretože sa napila otráveného vína, ktoré predtým pre Hamleta prichystal kráľ Claudius.

Hamlet je renesančný hrdina, ktorý sa dostáva do kontaktu s morálne pokrivenou spoločnosťou. Spisovateľ touto postavou smeruje do svojho obdobia - Hamlet predstavuje humanizmus a renesanciu a svojimi názormi tlmočí názory autora. Citát „Je čosi zhnitého v štáte Dánskom.“ dáva najavo, že Hamlet pochybuje o učení cirkvi a prejavuje sa ako človek, ktorý sa bojí smrti.

Romeo a Julia

Dva rody, Montechiovci a Kappuletovci, boli navzájom znepriatelené. Kappuletovci chceli vydať Juliu za muža, ktorého jej vybrali, a nie za Romea, ktorého mala sama rada. Julia predišla nechcenému zväzku tak, že sa tajne vydala za Romea, a na radu kňaza, ktorý ich zosobášil, užila liek po ktorom vyzerala ako mŕtva. Rodičia ju teda pochovali. Predtým Julia poslala Romeovi list, ktorý mu mal všetko vysvetliť, ale neprišiel mu. V Juliinej hrobke spáchal samovraždu. Julia sa potom prebrala, a keď zbadala mŕtveho Romea, tiež sa zabila. Ich rodičia sa nad hrobmi zmierili.

Othello

Za veľmi žiarlivého Othella sa vydala krásna Desdemona. Mal „priateľa“ Jága, ktorý mu neprial šťastie a snažil sa vyvolať Othellovu žiarlivosť. Othello v zápale žiarlivosti Desdemonu zaškrtil, ale vzápätí sa dozvedel, že mu bola verná. Zo zúfalstva sa sám zabil.

Kráľ Lear

Lear mal tri dcéry. Dve z nich boli ziskuchtivé, iba tretia ho mala rada. Dve staršie ho vyhnali, aby získali jeho bohatstvo. Tretia dcéra odišla s ním. Spolu putovali po krajine, kde sa dozvedali, v akej chudobe žijú ľudia, ktorým vládol.

Pierre Corneille - Cid

Hlavné postavy: Don Rodrigo (Cid) a Chimena [Kimena]. Chimena sa má vydať za Dona Rodriga. Ich láska je šťastná, až pokým Chimenin otec neurazí otca Dona Rodriga. Keďže Cidov otec je už starý, česť rodiny sa rozhodne zachrániť on sám. Bráni mu v tom láska ku Chimene. Stojí pred ťažkým rozhodnutím, či má zabiť Chimeninho otca aj za cenu, že ona ho znenávidí („Ak pomstu vykonám, budem ňou preklínaný, ak nie, mnou pohrdne, že zbabelý som bol.“). Nakoniec sa rozhodne, že česť ubrániť pôjde. Španielsky panovník si cení bojové úspechy Dona Rodriga a za víťazstvá sa mu neskôr odmení uhladením sporov medzi ním a Chimenou.

Príbeh dal podnet k romanci, ktorá sa končí Cidovou smrťou. Podstatou diela je láska a povinosť, víťazí zmysel pre povinnosť (typická črta klasicizmu). Dielo je písané vznešenou rečou, pretože bolo písané pre vyššie spoločenské vrstvy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy Literatúra

Diskusia: Tragédia: jej charakteristika, kompozícia (Sofokles, Shakespeare, Corneille)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu