Zóny pre každého študenta

Óda a jej autori

Óda a jej autori

Óda môže byť:

Óda je oslavná pieseň alebo rozsiahla lyrická báseň.

Najskôr bol tento útvar použitý v starovekej poézii a mal pevnú štruktúru. Óda oslavuje hrdinu, predmet, osobu, vlasť, múdrosť, lásku atď. V hudbe sa óda objavila v 16. storočí, najčastejšie použitá v dobe baroka, predovšetkým u Henryho Purcella.

Skladali ju aj skladatelia klasicizmu – najznámejšia je Óda na radosť, súčasť Beethovenovej deviatej symfónie. Vyniká nadnesenosťou a pátosom, oslavným spôsobom sa vyjadruje o nejakej téme( radosť, mladosť, sloboda, príroda, národ alebo nejaká významná osoba). Patrí do reflexívnej alebo úvahovej lyriky.

Ódy písal Mickiewicz, Hollý. Najznámejši spisovateľ ód bol Friedrich Schiller. Najznámejší básnik ód bol grécky básnik Pidaros.

Ján Hollý – „slovenský Homér“ – óda Na Umku

Ján Hollý žil a tvoril v období 18. storočia. Je predstaviteľom slovenského klasicizmu (klasicizmus znamená návrat k antike, preto básnici volia aj literárne útvary, ktoré vznikli v antike. Najznámejší literárny útvar bol v antike EPOS.)
Hollý napísal eposy ako Svätopluk, Cyrilometodiáda a Sláv. Okrem eposov napísal aj 21 idylických básní pod názvom Selanky. Písal aj ódy, ktoré boli tiež typické pre antiku.
Básnici veľmi často oslavujú múzy (bohyne umenia). Jednou z múz je aj Umka. Ján Hollý napísal ódu Na Umku v prvom spisovnom jazyku Slovákov – bernolákovčine.
Ján Hollý dokázal, že aj Bernolákov spisovný jazyk je vhodný na písanie poézie (preto nepoužil biblickú češtinu).
Aby sme lepšie rozumeli takýmto básňam, sú prekladané do súčasného jazyka. Takýto preklad sa volá vnútroliterárny preklad.
Témou tejto ódy je matka. Človek má mať dve matky: matku biologickú a matku vlasť.
- óda má päť strof
- vo veršoch je použitý združený rým (aabb).

Adam Mickiewicz

Adam Mickiewicz (* 24. december 1798, Zaosie – † 26. november 1855, Istanbul) bol poľský básnik, dramatik a publicista. Hlavný predstaviteľ poľského romantizmu. V roku 1824 bol deportovaný do Ruska, od roku 1829 žil v západnej Európe.

Dielo

Idey mladých vyjadril v Óde na mladosť. Historický epos Konrad Wallenrod vznikol vo vyhnanstve v Rusku. Potom žil v emigrácii v Paríži, kde napísal národný epos Pán Tadeáš

Friedrich Schiller

Friedrich Schiller, celým menom Johann Christoph Friedrich von Schiller (* 10. november 1759, Marbach – † 9. máj 1805, Weimar) bol nemecký dramatik, lyrik, estetik a historik.

Bol vedúci predstaviteľ nemeckej klasiky, čestný občan Francúzskej republiky. Jeho dramatické dielo patetickým spôsobom obhajuje slobodu a práva človeka a ľudské bratstvo. Jeho názory sa utvárali pod vplyvom Rousseaua, Lessinga a hnutia Sturm und Drang. V estetike vychádza z Kanta. Umenie považoval za prostriedok formovania harmonickej osobnosti, ktorá slobodne tvorí dobro. Podľa neho iba umenie pomáha človeku získať skutočnú slobodu.

Lyrika

  1. Schiller Óda na radosť (preklad Ľubomír Feldek)



Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/23261-oda-a-jej-autori/