Detektívny román a fantastická literatúra, Dejový a významový plán diela, Analýza textov z tvorby J. R. R. Tolkiena a R. Chandlera.

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.02.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 877 slov
Počet zobrazení: 2 022
Tlačení: 86
Uložení: 95

Detektívny román a fantastická literatúra. Dejový a významový plán diela. Analýza textov z tvorby J. R. R. Tolkiena a R. Chandlera.

Detektívny román je žáner epickej prózy (v lit. Systéme patrí do tzv. populárnej literatúry), Takáto próza kladie dôraz na zábavnosť, psychické šokovanie, napätie.

Základnou vlastnosťou je dejovosť - príbeh.

Charakteristické sú: stereotypnosť v kompozícii (klišé), najčastejší býva motív vraždy, zločinu, ktoré bývajú takmer v každom príbehu. Častý je motív záhady. Veľmi podstatná je postava detektíva.

Priekopníkom je Američan Edgar Alan Poe: poviedka Zlatý Chrobák.

Arthur Conan Doyle: romány a novely Pes Baskervillský, Sherlock Holmes. Ramond Chandler: postava Phill Marlon, väčšina diel bola sfilmovaných.

Fantastická literatúra z anglického slova science-fiction. Je to zase podsystém z lit systému (vedecko-fantastická literatúra). Tieto diela čerpajú námety zvedy a techniky, stvárňujú udalosti, ktoré sa ešte neodohrali ale možno sa odohrajú v budúcnosti.

Tým, že sa dej odohráva v budúcností, čitateľ sa očitá v inom svete, de platia iné zákony.

Vo fantastickej literatúre prevažujú: neskutočné javy, fantastickosť, imaginárny svet, odklon od skutočnosti.

V 20. storočí nastal veľký rozmach fantastickej literatúry, ktorá sa nemusí vždy definovať ako scifi ' žáner. Hovoríme o fantasy literatúre.

Fantasy literatúra je typ modernej fantastickej literatúry využívajúci postupy, kedy sa stiera hranica medzi skutočným a neskutočným.

Hlavné znaky:

  • dobrodružnosť
  • magickosť
  • rozprávkovosť
  • zobrazuje legendárne a imaginárne svety a heroické postavy Priekopník: John Ronald Ruel Tolklen - Pán prsteňov, Hobbit

Raymond Thorton Chandler - Žena v jazere

Raymond Thornton Chandler (*23, íúi 1888 - + 26, marec 1959) bol anglicko-americký spisovateľ románov, scenárista, ktorý mal veľký vplyv na modernú podobu detektívok.

Narodil sa v Chicagu, ale ako 7-ročný sa s matkou presťahoval do írska.

Bojoval s alkoholizmom a až prílišnou sebakritikou, pracoval ako novinár. „Bol som najhorším novinárom, akého tieto noviny mali," povedal na adresu svojej' kariéry v redakciách londýnskych denníkov. V čase svojho európskeho pobytu napísal mladý Raymond asi tridsať básní a podľa svojich slov sa síce mohol stať dokonalým druhoradým básnikom, no radšej odplával domov. Na sklonku prvej svetovej vojny sa rozhodol vstúpiť ako dobrovoľník do kanadského vojska. Po návrate však opäť netušil, čo by mal robiť, a tak sa dal na účtovnícky kurz.

Vďaka svojím schopnostiam a úsudku sa prepracoval až na post viceprezidenta olejárskej firmy Dabney Oii Syndicate, avšak po vypuknutí hospodárskej krízy prepitého a zanedbaného Chandlera vyhodili. Práve vtedy sa na naliehanie svojej o osemnásť rokov staršej manželky Cissy rozhodol živiť písaním beletrie. Napísal napr.: Zbohom moja krásna, Žena v jazere, Vysoké okno..,

Žena v jazere Hlavné postavy:

  • Philip Marlowe - detektív z L,A
  • Kingsley - bohatý obchodník a jeho žena Crystai
  • Chris Laver - milenec Crystal
  • Almore a jeho žena
  • Mildred Havilandová (Muriel Chess) a jej manžel Bill Chess
  • policajt Degarmo Obsah:

Bohatý obchodník Kingsley požiada Marlowa aby našiel jeho manželku Crystal. Crystal je veľmi bohatá, krásna,

rozmaznaná a ľahkomyseľná a Kingsley sa bojí škandálu. Crystal odišla spolu s milencom Chrisom. Marlow ide na

rodinnú chatu v Puma Lake, Crystal tam nie je. Tam sa zoznámi s Billom. Spolu nájdu v jazere mstvolu. Bili zistí, že to je jeho žena Muriel.

Marlow sa vracia do Bay City porozprávať sa s Chrisom. On prisahá že s Crystal nebol už dlhší čas. Marlow zisti, že vedľa Lavera býva Dr. Almore. Ten naňho zavolá policajta Degarma.

Marlow zistí, že manželka Dr.Almora zomrela za zvláštnych okolností a navyše celá smrť bola ututlaná políciou. Neskôr ide Marlow znovu za Laverom a nájde ho zastreleného v kúpeľni. Zavolá políciu.

Na ceste ho policajti zastavia, donútia vypiť alkohol a zatknú ho za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Miestny šerif ho z basy dostane von.

Crystal sa ozve Kingsleymu, že potrebuje peniaze. Marlow sa stretne s Crystal v hoteli aby jej odovzdal peniaze. V hoteli ho omráči neznáma osoba. Keď sa zobudí zbadá Crystal mstvu.

Príd u policajti, jeden z nich je Degarmo. Marlow spolu s ním odchádza do Puma Lake lebo všetko nasvedčuje že vrahom je Kingsley.

Nakoniec Marlow zistí, že žena v jazere nebola Billova manželka Muriel ale samotná Crystal.

Za Crystal sa vydávala Billova manželka Mildred. Obidve ženy sú mstve a Marlow zistí, že vrahom bol policajt Degarmo. Ten sa snaží ujsť, no pri úteku spadne dole útesom a zabije sa.

John Ronald Reuel Tolkien - Pán prsteňov

J.R.R, Tolkien sa narodí! 3.1.1892 v juhoafrickom mestečku Bloemfontein, kde odišli jeho rodičia, aby začali nový život. Keď mal tri roky odcestoval do Anglicka spolu s matkou, ktorá si nemohla zvyknúť na africké podnebie. Otec však zomrel v Južnej Afrike na krvácanie do mozgu.

Keď mal Tolkien 12 rokov jeho matka zomrela na cukrovku, ako sirotu ho vychovával otec Francis Xavier Morgan z birminghamského Oratória vo štvrti Edgbaston.

Keď mal 16, zamiloval sa do Edith Brattovej a napriek mnohým prekážkam sa s ňou oženil a mal s ňou štyri deti, po celý zvyšok života ostala jeho jedinou láskou.

Na začiatku Prvej svetovej vojny narukoval do Britskej armády k Lancashirským strelcom, kde slúžil ale bol prepustený po tom ako väčšinu roku 1917preležal v nemocnici, pretože trpel zákopovou horúčkou.

Po vojne Tolkien pracoval najskôr v Oxforde na Novoanglickom Slovníku ,Oxford English Dictionary). V roku 1920 sa presťahoval do Leedsu, kde na katedre angličtiny miestnej univerzity získal titul profesora anglosaského jazyka, ale v roku 1925 sa vrátil naspäť do Oxfordu.

V roku 1945 sa na Mertonskej fakulte v Oxforde stal profesorom anglického jazyka a literatúry, kde zostal až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1959. Zomrel v roku 1973. Diela:

  1. Hobbit
  1. Pán prsteňov:
  • Spoločenstvo prsteňa
  • Dve veže
  • Návrat kráľa

Obsah - Spoločenstvo prsteňa:

Dej sa začína oslavou 111. narodenín Bilba a zhodou okolností aj Frodových 33. Bilbo plánuje na oslavu veľké

prekvapenie (ale nie veľmi príjemné), chce odísť z Hobitova. Na oslavu prichádza Gandalf, ktorý zistil informácie o záhadnom prsteni neviditeľnosti. Po slávnosti sa s Bilbom dlho rozprávajú, čo bude ďalej. Bilbo mu vysvetlí, že chce odísť navždy a celý svoj majetok nechať Frodovi, okrem prsteňa, ku ktorému si vytvoril veľmi silný vzťah. Gandalfovi sa to veľmi nepáči, a tak medzi nimi nastane menšia hádka. Gandalf ho nakoniec presvedčí, aby Frodovi nechal aj prsteň.

Rozlúčili sa a Bilbo odišiel. Po chvíli sa v izbe objaví Frodo, Gandalf mu vysvetli, čo sa tu stalo.

Keď sa Frodo spýta na prsteň, Gandalf mu len povie, aby si ho nenasádzal a nech ho udrží v bezpečí, lebo môže byť nebezpečný.

Niekoľko rokov sa vôbec nič nedeje, až sa raz pred Frodovými dverami opäť objaví Gandaif. Je veľmi rozrušený a pýta sa na prsteň. Frodo veľmi nechápe, o čo ide, ale prsteň mu podá. Gandalf ho hodí do ohňa a potom ho dá Frodovi do ruky (totiž vôbec nebol horúci). Zrazu sa na prsteni objavia nejaké znaky. Frodo to nevie prečítať, tak sa spýta Gandalfa, čo to má znamenať. Gandaif Frodovi vysvetlil, že prsteň, ktorý drží v ruke je onen Veľprsteň, ktorý pred tisíckami rokov dal

ukovať temný pán Sauron, aby bol jeho pomocníkom a on mohol vládnuť celej Stredozemi, Navyše dal prsteňu vlastnú vnútornú moc, ktorá ovládne telo aj dušu každého, kto sa s ním stýka. Preto sa stali Gloch a Bilbo takými posadnutými prsteňom a preto sa mohli dožiť takého vysokého veku. Ale čo je najhoršie, duch Temného pána povstal a pomocou svojich služobníkov, nazgúlskych Čiernych jazdcov, teraz zo všetkých síl hľadá svoj stratený prsteň. Frodovi prešiel mráz

po chrbte a nesmelo sa spýtal Gandalfa, čo má teda robiť.

Ten mu povedal, že musí bezpodmienečne odísť z Hobitova. Gandalf musel odísť tiež. Po čase vyrazil aj Frodo so svojím záhradníkom Samom Mukrom a kamarátom Pipínom Bralom. S Gandalfom sa mali stretnúť na východe v Jeleninách. Po nebezpečnej ceste tam aj dorazili, no Gandalfa nenašli. Stretli sa tam však s Chichom Brandylenom, Pipinovým

najlepším priateľom.

Nemali na výber, tak pokračovali v ceste na východ cez Staroles, kde ich zachránil Tom Bombadil, ktorý im poradil ísť do hostinca U Skákavého poníka. Tam sa stretli so záhadným Chodcom, ktorý bol veľmi dobrý priateľ Gandalfa. V hostinci našli aj list od Gandalfa, v ktorom im radí, aby išli do elfského mesta Vododolu. Tak sa pod vedením Chodca vydali na nebezpečnú výpravu. Počas cesty Ich napadli Čierni jazdci a Frodo bol bodnutý otrávenou dýkou. Keď už vyzeralo, že Frodo zomrie, nachádza ich elf Glorfindel a berie Froda do Vododolu.

Cestou aj ich napadli Čierni jazdci, ale Glorfindel im dokázal uniknúť. Frodo cestou padol do bezvedomia a prebúdza sa až vo Vododole, kde je v rukách elfského kráľa Elronda. Vedľa neho sedí Gandaif, ktorý mu aj rozpovie, prečo sa s ním nemohol stretnúť v Jelenínách. Keď Gandaif odišiel z Hobitova, išiel za svojím priateľom, veľkým čarodejníkom

Sarumanom Bielym, ktorý vládol v Železnom páse. Išiel sa s ním dohodnúť, ako budú pokračovať v boji so Zlom. Čakalo ho tam však veľké prekvapenie, Saruman zradil. Spojil sa so Sauronom a v Železnom páse mu zhromažďuje veľkú ohyzdiu armádu. Pochopiteľne sa s Gandalfom dostali do konfliktu, ktorý Gandalf prehral, ale na poslednú chvíľu sa mu podarilo uniknúť smrti.

Neskôr sa vo Vododole konala Elrondova rada, ktorá mala rozhodnúť o osude prsteňa. Prišli tam zástupcovia rôznych

rás - elfov, ľudí, trpaslíkov a zásluhou Froda a jeho druhov aj hobitov. Rada rozhodla, že prsteň treba zničiť, čo znamená, že ho treba zaniesť do krajiny Zla, Mordoru, a tam ho hodiť do Hory osudu, kde bo! ukovaný. To je totiž jediný spôsob, ako ho zničiť. Frodo bol zvolený ako nositeľ prsteňa. Pridali sa k nemu Chodec, o ktorom sa zistilo, že jeho meno je

Aragorn a je právoplatným nástupcom na Gondorský trón (ríša ľudí), Boromir (syn miestodržiteľa Gondoru), elf Legolas, trpaslík Gimii a, samozrejme, Sam, Pipin a Chicho. Vodcom výpravy sa stal Gandalf.

Takto vzniklo spoločenstvo deviatich, tých, ktorí bojujú o zachovanie Dobra v Stredozemi, Spoločenstvo sa teda vydalo na cestu smerom k zemi Mordor. Mohli sa vybrať dvoma cestami, snehovou horou Cardhas alebo cez Moriu (hlboké podzemné tunely, ktoré kedysi vykopali trpaslíci). Frodo na radu Gandalfa nakoniec rozhodol, že pôjdu cez Cardhas.

Lenže Saruman odhalil ich úmysly s na Cardhas privolal obrovskú snehovú víchricu. Nakoniec nemali inú možnosť, ako ísť cez Moriu. Po tom, ako sa dostali do jaskýň, boli napadnutí ohyzdmi a trolom, ktorých nakoniec porazili, ale neskôr Gandaif v boji so strašným duchom podsvetia Balrogom padol do temnej priepasti. Po opustení Moríe spoločenstvo pokračovalo vo svojej výprave, teraz už pod vedením Aragorna. Cestou narazili na elfa Haldira, ktorý ich doviedol do Lothóríenu k elfskému pánovi Celebornovi a panej Galadríel. Tam sa im veľmi páčilo, no nemali na výber, museli ísť ďalej.

V úpätí Amon Henu sa rozhodli oddýchnuť. Keď sa Frodo išiel prejsť, Boromir, ktorého moc prsteňa takmer od začiatku pokúšala a teraz bol ňou už úplne ovládnutý, ho napadol a snažil sa mu ukradnúť prsteň. Frodo si v strachu nasadil

prsteň a pomocou neviditeľnosti dokázal Boromiroví utiecť. Keď už Boromir vytriezvel, vrátil sa do tábora a priznal sa Aragornovi. Ten sa vydal hľadať Froda, aj ho našiel, ale v tom ich napadli ohyzdl. Poradil mu, aby odišiel a pokračoval v ceste sám. V bojí proti ohyzdom bol Boromir zabitý a Pipin a Chicho unesení. Sam si domyslel, čo má Frodo v pláne a ako verný služobník ho nasledoval. Spolu sa ďalej plavili po rieke a neskôr pokračovali na súši. Spoločenstvo sa už

rozpadlo, Gandalf a Boromir sú mstvi, Pipin s Chichom unesení. Voľné zostali už iba dve skupinky, Frodo so Samom a Aragorn s Legolasom a Gimlim, ktoré musia vo výprave pokračovať samostatne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#dejovy plan a vyznamovy plan diela #Dejovy a významovy plan diela #John Ronald Reuel Tolkien

Slovenský jazyk a literatúra – maturitné otázky

Diskusia: Detektívny román a fantastická literatúra, Dejový a významový plán diela, Analýza textov z tvorby J. R. R. Tolkiena a R. Chandlera.

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu