Dominik Tatarka

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: Otevko
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 22.04.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 822 slov
Počet zobrazení: 10 042
Tlačení: 764
Uložení: 739
Narodil sa v Chlevníku, študoval v Prahe neskôr v Paríži. Potom sa vrátil na Slovensko, pôsobil ako učiteľ, bol jedným z prvých kritikov kultu osobnosti, komunistickej strany,... Bol teda otvoreným nepriateľom vojsk Varšavskej zmluvy, takže napokon jeho knižky boli stiahnuté z vydavateľstiev, bol pod neustálym dozorom agentiek, ktoré mu napokon mnohé ešte pomáhali so samizdatom. Podpísal Chartu 77, v podstate pripravoval pád komunistického režimu ale nežnej revolúcie sa už nedožil.

V úzkosti hľadania – kniha poviedok, napísal ju ako študent, ovplyvnená expresionizmom
Lokalizované do obdobia po druhej svetovej vojne, človek hľadá svoju identitu...

Pach – poviedka o poručíkovi, ktorý sa po vojne oženil, ale to šťastie mu ako keby stále kazí nejaký pach... spomienky na vojnu, raz nájde nájde nejaký kameň a brúsi si ním svoju dýku a nekontrolovateľne ju nechtiac zabodne žene pod kľúčnu kosť

Panna Zázračnica – surrealistická novela,
Príbeh situoval do bohémskeho prostredia umelcov, rozpráva príbeh Petra, ktorý stretol Anabelu, zaľúbil sa do nej, priviedol ju medzi svojich priateľov. Je pre nich modlou, inšpiráciou, všetci ju chcú, ale ona im neustále uniká... Anabela akoby bola napoly skutočná a napoly neskutočná

Farská republika – román z obdobia pred 1. svetovou vojnou
Tomáš Menkina je stredoškolský profesor na gymnáziu v Žiline (tak, ako autor), kresťanstvo sa propaguje ale v skutočnosti to vôbec nie je také, autor cez Tomáša kritizuje toto obdobie,... Nakoniec práve preto, že to kresťanstvo by malo byť oddelené od školy odchádza.
Tomáš žije so svojou matkou, na štúdium mu posiela strýko John peniaze z Ameriky

Raz cestuje k rodičom priateľky, jeho známy ho poprosí, aby zobral kufor do vlaku za neho, akurát vtedy je nejaká kontrola a v tom kufri nájdu komunistické letáky => ide na nejaký čas do väzenia. John sa vráti, v jeho dome bývajú gardisti a tí mu zato dávajú arizované majetky, Tomáš ho prestáva rešpektovať. Takisto jeho matka je nešťastná, že nechodí do kostola atď. Na koniec Tomáš ide do vojny.

Družné letá, Radostník, Prvý a druhý úder – schematické diela, socialisticko-realistické romány
Autor akoby nevidel negatívne črty procesov, veril, že komunistická strana to myslí úprimne a chce, aby prosperoval

Démon súhlasu – novela, satirický pamflet (=hanopis), autor tomu dal podnadpis „fantastický traktát z konca jednej epochy“
Bartolomej Boleraz je spisovateľ, funkcionár vo zväze spisovateľov. Valizlosť Mataj je iba funkcionár vo zväze. Títo dvaja spoločne leteli vrtuľníkom na nejaké zasadnutie, na ktorom mali byť odovzdané ceny trom spisovateľom. Bartolomejovi sa tam moc nechcelo ísť, lebo poznal diela, ktoré mali byť ocenené a myslel si, že si to nezaslúžia. Bartolomej to povedal Valizlosťovi a ten s ním súhlasil. Neskôr na porade prvý krát Bartolomej povedal svoj názor a čakal, že Valizlosť ho podrží, ale on súhlasil s ostatnými => démon súhlasu. Keď cestujú späť, pokazí sa im lietadlo a nejako im odsekne vrtuľa vrch hlavy. Keď tam príde maršal, pozbiera ich mozog lopatkou a dal im ich späť do hlavy ale naopak => ukazuje vymývanie mozgov, ukazuje, že človek nemyslí svojím mozgom.

Na ich pohrebe maršal hovorí prejav, keď Bartolomej Boleráz počuje, čo spravil a chcel spraviť, tak sa rozhodne ožiť a povedať všetko, ale niečo sa v ňom bije hlavne preto, že má Valizlosťov mozog.
Je tu aj súdruh Figura, ktorý nemá dosť schopností na svoj post a obklopuje sa ľuďmi, ktorí sú ako on, všetko sú také figúrky.

Rozhovory bez konca – kniha dvoch noviel
Kohútik v agónii – stretnutie autora s jeho sestrou, ktorá chce spraviť pre neho polievku. Keď však má zabiť kohútika, pripomína jej to stav na konci druhej svetovej vojny, smrť jej 16 ročného syna Milka, ktorého matka nepustila do vojny a keďže bol doma, tak ho neskôr Nemci zajali, ako všetkých mužov, ktorý neboli vo vojne, tam píše lístky matke, že ju neviní za svoju smrť. Je to príbeh narušenej ženy, ktorá si spomína na posledné chvíle s ním,... Autor má tak trošku pocit, že ho viní za smrť syna, že on prežil a jej syn nie.

Ešte s vami pobudnúť – ukazuje matku a syna, syn jej telefonuje z práce, zistí, že matka nie je doma a tak rýchlo uteká na dedinu za ňou, potom zistí, že ona šla za ním do mesta. Jeho matka už cíti, že umiera a tak ho chce vidieť, nesie mu košík plný jedla,...

Prútené kreslá – novela, autobiografické črty

Rozprávačom je Bartolomej Slzička, ktorý na jednom výlete pri Baltickom mori rozpráva kolegyni Jarmile (sediac v prútených kreslách) príbeh z jeho štúdií v Paríži. Prichádza tam ako študent, je ubytovaný v jednom penzióne, zvykom tam je, že sa schádzajú každý večer a rozprávajú sa, často aj o svojich krajinách, niektorí sa mu vysmievajú, že pochádza z krajiny nikoho. Bartolomej sa v Paríži zamiloval, bola to Daniela, ktorá ho považovala len za priateľa, napriek tomu, že si veľmi dobre rozumeli, Daniela mu dosť pomáhala, lebo ona bola Francúzka.

Písačky – autorove pamäti, spomienky na jeho predchádzajúci život

Navrávačky – v podstate to isté ako Písačky, ale autor to nahral na magnetofónové pásky

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu