Retrospektívny kompozičný postup

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: primak
Typ práce: Maturita
Dátum: 05.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 734 slov
Počet zobrazení: 2 780
Tlačení: 146
Uložení: 92

Retrospektívny kompozičný postup

Je to postup pri ktorom sa dej odvíja od konca príbehu. Čiže udalosť sa už stala a my sa až neskôr dozvieme ako sa to udialo.

Retrospektíva = pohľad do minulosti

Okrem retrospektívneho postupu poznáme:

  • Chronologický – je to klasický spôsob rozprávania pri ktorom je dôsledne dodržaná časová línia deja od začiatku až po koniec
  • Reťazový – Nadväzujúci (dej jednotlivých kapitol, ktoré majú často samostatný názov, vyvrcholenie vytvára reťaz, ktorú spája často krát len postava hl. hrdinu.

Diela:

  • Ladislav Mňačko – Ako chutí moc
  • Alfonz Bednár – Kolíska
  • Jerome David Salinger - Kto chytá v žite
  • Dobroslav Chrobák – Drak sa vracia

Smrť sa volá Engelchen ► Predstaviteľ Slovenskej prózy po roku 1945

Príbeh rozpráva hlavná postava Voloďa, ktorý patril k partizánom. Lieči sa v Nemocnici zo zranení. Autor v diele opisuje vypálenie Kopaničiarskej obce PLOŠTINA. Obyvatelia tejto dediny poskytovali partizánom akúkoľvek pomoc. Partizánom pomáhala aj židovka Marta, ktorá získavala cenné informácie od Nemeckých dôstojníkov. Marte berie vojna úplne všetko aj úctu k sebe samej. Jediné chvíle zabudnutia sú chvíle v náručí Voloďu. Partizánom sa podarí niekoľko úspešných akcií a pri jednej z nich narazia na jednotku významného Nemeckého generála, ktorého Marta zabije. Týmto činnom nadobúdajú udalosti rýchly spád. Nemci posielajú na Ploštinu gestapo na čele s generálom Engelchenom. Partizáni opúšťajú Ploštinu aby uchránili obyvateľov a Nemci však pred očami žien a detí upália 27 Ploštinských mužov. Po vojne Marta príde navštíviť Voloďu aby sa s ním rozlúčila. Tvrdí, že odchádza za bratom do Kanady ale Voloďa sa neskôr dozvie že sa zabila. Voloďa sa zblíži v Nemocnici s Eliškou. Sľubujú si že sa vezmú ale on musí nájsť Engelchena aby neunikol trestu za svoje zločiny.

Dobroslav Chrobák – Drak sa vracia

Drak vyrastal so starým slepím hrnčiarom, ktorý ho našiel ako hajdúcha. Drak sa postupne správal ako on, tým že ho vychovával. Bol samostatný a opustený. Zaľúbila sa do neho Eva a otehotnela s ním. Avšak drak sa zo dňa na deň z dediny odišiel a nikomu nič nepovedal. Drak do Evy nebol zaľúbený a Eva sa vydala za Šimona.

Drak sa vracia do dediny a Eva dúfa, že sa k nej vráti. Dedina prežíva ťažké neúrodné časy a dedinčania si to spájajú s príchodom Draka. Všetko zlé čo sa v dedine stane pripisujú to Drakovi. V lese vznikne požiar a zostalo tam dedinské stádo. Drak sa navrhne, že stádo zachráni a dedina mu neverí tak ide s ním Šimon.

Drakovi sa podarí zachrániť dedinské stádo a vracia sa do dediny. Príbeh je napísaný RETROSPEKTÍVNE. Eva ako stará mama rozpráva príbeh svojím vnúčatám. Eva pochopí že ju Drak nikdy nemiloval a začína byť šťastná so Šimonom.

Alfonz Bednár – Kolíska

Dej:
Zita počúva večerný prenos zo súdneho procesu s Jozefom Majerským, ktorý je obvinený z rozvracania družstva, sabotáže a zrady. Na súde svedčí aj Zitin muž Mišo Černek. Zita si začína spomínať na rok 1945. Lieskov, dedinu, v ktorej žila, obsadili Nemci. Kontrolovali ju, pálili domy, ženy, deti, ľudia sa navzájom udávali... Nemci hľadali ukrytých partizánov. Jedného večera k nej nečakane prišiel Majerský, ktorý ju prosil, aby ho ukryla. Ušiel od svojej partizánskej skupiny, pretože trpel vážnou chorobou očí a už to nemohol vydržať. Nevedel, že Zita je Černekova žena. Mal veľké výčitky svedomia z toho, čo jej urobil v minulosti a z toho, že teraz ohrozuje svojou prítomnosťou ju aj jej dieťa. Zita ho ukryla v izbe, v ktorej nikto nebýval a v kuchyni mu začala chystať večeru. Pritom kolísala v drevenej kolíske svojho chorého syna. Odrazu sa do Zitinej malej kuchynky vrútili Nemci. Zvuk kolísky pripomínal veliteľovi zvuk motora. Preľakol sa, že vnútri posielajú pomocou dynama a vysielačky správy partizánom. Keď zistili, že je to iba kolíska, ostali u Zity v kuchyni.

Zita musela kolísať dieťa, pretože zvuk ošúchaných podnôh kolísky veliteľovi pripomínal jeho domov, dedinu a mlyn, v ktorom vyrastal. Zita sa veľmi bála, že nájdu v izbe Majerského. Nemci začali byť po čase veľmi dotieraví, smiali sa Zite, urážali ju a ponižovali. Majerský sa bál, že ho u Zity nájdu. Bál sa, že jej kvôli nemu ublížia a tak utiekol von oknom. Vojaci naďalej trápili Zitu, dokonca si vypýtali hrniec, do ktorého sa chceli vymočiť a poliať tým Zitinho chlapca. Zita sa preľakla a vbehla do izby, volajúc Majerského o pomoc. Ten však už ušiel. Zrazu začuli streľbu a všetci okrem nej a chlapca vybehli von. O chvíľu sa už Nemci vrátili s ranenými a jedným mŕtvym do kuchyne, vzápätí doniesli aj raneného Majerského, to on na nich strieľal z potoka. Zita sedí v kuchyni, počúva v rádiu prenos zo súdu. Majerského odsúdili na dvanásť rokov väzenia. Zita sa veľmi hnevá na svojho muža, pretože svedčil proti Majerskému. Zdá sa jej, že Mišo sa chcel iba vypomstiť Majerskému, pretože Zita si ho z núdze zobrala a z núdze s ním žije... 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#retrospektívny kompozičný postup


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu