Zóny pre každého študenta

Stratená generácia

- naznámejšia skupina autorov svetovej medzivojnovej literatúry, ktorých spájala spoločná téma kritiky 1. svetovej vojny. Vo svojich dielach opisujú ľudí zničených vojnou, ktorí sa po jej skončení nedokázali zaradiť do normálneho života. Vo svojich dielach vaužívali expresionizmus (umelecký smer, zaujíma sa o vnútro človeka, o jeho city a pocity)
Predstavitelia Stratenej generácie – americký prozaik Ernest Hemingway, francúzsky prozaik Romain Rolland, nemecký prozaik Erich Maria Remarque
 
ERNEST HEMINGWAY
- nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, americký prozaik, zúčastnil sa 1.svetovej vojny, bol zranený na západnom fronte. Posledné roky života prežil na ostrove Kuba, kde v roku 1962 spáchal samovraždu.
- napísal román Zbohom zbraniam, ktorý zaraďujeme k dielam stratenej generácie. Dej románu sa odohráva na fronte, v poľnej nemocnici, kde sa americký poručík Frederik lieči zo zranení. Stretáva sa tam s anglickou ošetrovateľkou Cathy, s ktorou sa zblíži a postupne sa so seba zaľúbia. Ich láska je poznačená strachom z vojny, strachom z toho, že vojna ich rozdelí. Cathy otehotnie a to mladú dvojicu privedie k myšlienke na útek do neutrálneho Švajčiarska. Chcú dať symbolické „zbohom zbraniam“, aby pripravili pre svoje dieťa lepšiu budúcnosť. Frederik dezertuje a spolu s tehotnou Cathy nelegálne utekajú do Švajčiarska. Po namáhavej ceste cez hory a po celonočnom veslovaní cez jazero sa nakoniec dostávajú do Švajčiarska. Cathy po útrapách z cesty predčasne rodí a pri pôrode umiera ona, aj dieťa. Frederik ostáva zlomený, bez zmyslu života. Hl.myšlienka diela – kritika vojny, ktorá zabíja nevinných.
- najznámejším dielom E.Hemingwaya je novela Starec a more. Dej novely sa odohráva na Kube, hlavnou postavou je starý rybár Santiago, ktorý prežíva neúspech pri love už dlhé týždne. Ostatní rybári ho začnú obviňovať z toho, že prináša nešťastie. Santiago po čase ulovil veľkú rybu. Pri jej love sa vyčerpal a nevládal rybu vytiahnuť do lode. Priviazal ju o loď a privesloval k brehu. Tam zistil, že cestou k brehu mu rybu obžrali žraloky a z celej veľkej ryby ostala iba kostra. Santiago od vyčerpania zomiera. Santiago je symbolom nezlomnej ľudskej námahy.
 
ROMAIN ROLLAND
- nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1915. Preslávil sa novelou Peter a Lucia. Dej novely sa odohráva v Paríži, v čase 1.svetovej vojny. Hlavné postavy príbehu sú: Peter – 18 ročný mladý muž, žije s rodičmi, jeho starší brat Filip je na fronte, kde má o pár mesiacov narukovať aj Peter. Petrov otec je malomeštiak, hovorí o vlastenectve a o povinnosti zomrieť za vlasť, odmieta prijať pravdu o skutočnej tvári vojny.
Lucia – mladé dievča, venuje sa maliarstvu, žije iba s matkou, ktorá ťažko pracuje v továrni na výrobu munície, Luciin otec zomrel.
Dej: odohráva sa v krátkom časovom úseku približne troch mesiacov(január až apríl) v Paríži, ktorý je bombardovaný Nemcami. Peter a Lucia sa stretávajú v metre, kam sa ukryjú pri bombardovaní. Strach pred smrťou a pocit osamotenosti ich rýchlo zbližuje. Začnú sa spolu stretávať, prežívajú spolu veľa času, plánujú si spoločnú budúcnosť, rozprávajú sa o svojich pocitoch, ich láska je úprimná a čistá. Na Veľký piatok vojdú do kostola, kde si sadnú a tešia sa zo svojej lásky. Nepočujú že je vyhlásený letecký poplach a že mesto znovu bombardujú. Peter a Lucia zomierajú spolu v ruinách kostola, ktorý je zasiahnutý bombou.

Hlavná myšlienka diela: kritika malomeštiactva a vojny. Autor poukazuje aj na morálne a sociálne následky vojny (ťažké životné podmienky v ktorých žije Lucia, malomeštiacke postoje Petrovho otca, citové odcudzenie Petrovho brata Filipa, ktorý sa mení po skúsenosti s vojnou)
 
ERICH MARIA REMARQUE
- nemecký prozaik židovského pôvodu. Zúčastnil sa 1.svetovej vojny. Negatívne skúsenosti z nej opísal v románe Na západe nič nového. Po nástupe nacizmu musel emigrovať z Nemecka, žil v USA.
Román Na západe nič nového – román opisuje osudy 18-ročného Paula Baumera, ktorý sa po vypuknutí vojny so spolužiakmi z maturitného ročníka dobrovoľne hlási na front. Mladí muži ovplyvnení vlasteneckými rečami svojho učiteľa majú skrelené predstavy o vojne. Ich pohľad na vojnu sa mení po prvých zážitkoch na fronte. Paul už neverí vlastnectvu, chce iba prežiť a vrátiť sa domov. Vnútorne ho zlomí otrasný zážitok – pri útoku skočí do krátera, kde narazí na nepriateľského vojaka a smrteľne ho zraní. Keďže útok pokračuje, Paul musí čakať v kráteri, kým neustane paľba. Vidí pomalé umieranie človeka, ktorého zabil vlastnými rukami. Vtedy pochopí aká je vojna nezmyselná a absurdná. V závere románu Paul zomiera. Jeho smrť je paradoxná a nezmyselná. Paul zomiera v deň, keď sa na západnej fronte nebojuje (na západe nič nového), 3 týždne pred koncom vojny, ktorú celú prežil.
Hlavná myšlienka románu: autor pomocou naturalistických opisov bojových scén vyvoláva odpor voči vojne, zobrazuje utrpenie zvierat aj ľudí, kritizuje zabíjanie a poukazuje na nezmyselnosť vojny, ktorá zbavuje človeka jeho ľudskosti.
- časť tvorby Remarque venoval opisu ťažkých osudov nemeckých emigrantov, ktorí utekali z krajiny v strachu pred fašizmom. Tejto tematike sú venované romány – Tiene v raji, Noc v Lisabone
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/3868-stratena-generacia/