Zóny pre každého študenta

Antická literatúra

Antická literatúra

Grécka literatúra
-  Najvýznamnejší predstaviteľ bol Hómer, slepý básnik vďaka ktorému sa zachovali najvýznamnejšie eposy Ilias a Odysea
-  Ďalší významný Ezop bol pôvodne otrok, bol škaredý, hrbatý ale múdry. Po ňom sa zachovali Ezopove bájky
-  Z gréckej tragédie, bol najvýznamnejší predstaviteľ Sofokles od ktorého sa zachovala AntigonaKráľ Oidipus
-  Grécka lyrika sa orientovala na piesne, ktoré sa spievali so sprievodom hudby, najmä lýry – odtiaľ je názov lyrika.
 
HÓMER
Ilias – Trojský kráľ a jeho syn Paris vyvolali vojnu zo Spartou, pretože Paris uniesol manželku Spartského kráľa Helenu. Základný konflikt nastáva keď Sparťania podvedú Trójanov aby zvíťazili. Pred hradby postavia dreveného koňa do ktorého sa ukryjú najlepší bojovníci. Trójania si myslia, že je to dar a vtiahnu koňa mesta. V noci vyliezli z koňa, otvoria brány, pustia vojsko, podpália mesto a tak zničia tróju. V epose vystupuje známy grécky bojovník Achylles – ma zraniteľné miesto len na päte. Bojovníkom pomáhajú aj grécky Bohovia. Vojna trvala 10 rokov.
Odysea – Dej sa odohráva po skončení trójskej vojny. Hlavná postava Odyseus dal postaviť dreveného koňa. Odyseus kým sa vráti do vlasti z vojny, prechádza prekážkami, nebezpečenstvami, tak ho čakala jeho manželka Penelopa. Je zobrazená ako verná manželka, ktorá čaká na svojho Odysea.
 
SOFOKLES
Antigona – Kráľ Kreón nedovolí pochovať jedného z dvoch Antigonových bratov Polyneika, pretože ho považoval za vlastizradcu. Mal ostať na povrchu zeme a mala ho roztrhať divá zver a vtáctvo. Antigona nedbá na jeho zákaz, lebo si myslí, že odporuje Božím zákonom. Keď ju kráľ Kreón pristihne pri pochovávaní brata, dá ju zatvoriť do skalnej hrobky. Nedá sa presvedčiť ani synom Haimonom. Ktorý je budúcnosť a vedy sa kráľ rozhodne oslobodiť Antigonu, ale už je neskoro, lebo sa obesila. Zúfalý Haimon chce napadnúť svojho otca, ale nešťastne sa prebodne mečom a samovraždu spácha aj jeho matka.
 
SAPFÓ
- Vo svojom dome na rodnom ostrove Lesbos zriadila dom múz a zhromaždila v ňom mladé dievčatá, aby sa tu učili a zasvätili službe Bohom a umeniam. Zachovala sa len jediná celá báseň . Modlitba k Afrodite
Rímska Literatúra
- Nadväzovala na grécku literatúru a na ľudové tradície
CICERO
Básnik, rečník, dejepisec. Spracoval diela : o štáte , o zákone, o senáte.
VERGILIUS
Bucolica – pastierske básne
Georgica – roľnícke spevy. Významný je jeho epická báseň Aeneas – pokračovanie Hómerovho eposu Ilias.
Aeneas – Po skončení trójskej vojny Aeneas so svojím otcom a priateľmi na príkaz Bohov hľadá novú vlasť, ktorú nájde v kraji Italia, ožení sa s dcérou kráľa Latinova, Laviniou a z jeho rodu vzídu rímsky panovníci Cesar a Augustus.
 
HORÁCIUS
Satira – poukazuje na ľudské chyby a správny spôsob života i šťastie človeka.
 
OVÍDIUS
Metamorfózy – (Premeny) Je v nej 12 000 veršov, ktoré spracoval Grécke a Rímske báje. Zaujímavý je príbeh o Dajdalovi a Ikarovy, ktorí uskutočnili prvý vzdušný let.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/6087-anticka-literatura/