Humanizmus a renesancia (svetový)

Humanizmus a renesancia (svetový) (14 – 17 storočie)

Spoločenské podmienky – objavenie Ameriky (1492)
-  Vedecké objavy (heliocentrický názor Mikuláša Koperníka)
-  vynálezy: kompas, staré zbrane
-  vynález tlače Janom Gutenbergom

Humanizmus: Znamená ľudský, jr to umelecké hnutie, ktoré sa šírilo s rozvojom vedy a techniky. Humanisti študovali diela rímskych a gréckych básnikov a napodobňovali ich.

Renesancia:
Znamená obrodenie, znovuzrodenie (zmena človeka)

Znaky H a R : - 
návrat od záhrobného života k pozemskému
-  právo človeka na šťastie a lásku
-  úcta k rozumu a vede (racionalizmus)
-  zmyslové poznanie (senzualizmus)
-  význam jednotlivca (individualizmus)
-  rečníctvo
-  radostný vzťah človeka k pozemskému životu
-  začínajú sa používať národné jazyky

Talianska literatúra

DANTE  ALIGHIERI
Božská komédia – Má 100 spevov a zobrazuje základné problémy stredovekého človeka, básnická duša putuje záhrobím v pekle ho sprevádza básnik Vergilius, tu trpia hriešnici pre vášne a zločiny, prechádzajú do očista, ktorý je prechodom k radosti neba. Rajom sprevádza Danteho jeho milá Beatrice, ktorú chcel autor svojou básňou osláviť.

GIOVANNI  BOCACCIO

Dekameron – Obsahuje 100 noviel, ktoré si rozpráva 10 mladých ľudí počas 10 dní na flórenskom vidieku kam ušli zo strachu pred vyčinaním mora. Rozprávania sú väčšinou veselé, vyjadrujú radosť zo života a sú zakončené ponaučením.

FRANCESCO  PETRARKA

Spevník – Obsahuje 366 básní najmä ľúbostných sonetov, ktorý venoval milovanej Laure.

Francúzka literatúra

FRANCOIS  WILLON

Malý testament – Venoval svojím priateľom
Veľký testament – Je spomienkou na mladosť, lásku, študentskú veselosť

FRANCOIS RABELAIS (Rablé)

Gargantcia a Pantaguel – Hlavnými postavami románu obry putujú po svete, stretávajú rôznych ľudí, ktorý autor zobrazuje grotestne.

Španielska literatúra


MIGUEL de CERVANTES SAVEDRA

Dômyselný rytier Don Guijote dela Mancha – Hrdina románu sa pomätie z čítania rytierskych románov a rozhodne sa obnoviť rytiersku slávu. Putuje na nevládnom koni zo vznešeným menom Rocinante a zo zbrojnošom prostým a prefíkaným sedliakom Sanzom Ranchom, ktorý ho sprevádza na oslovi. Hrdina chce pomáhať biednym a poprávať krivdy. Jeho dobrodružstvá sa končia zosmiešnením alebo bitkou (boj s veternými mlynmi), ktoré považuje za obrov zápas s krídlom sviec, ktorý sa mu v predstavách menia na nepriateľské vojsko. Nakoniec sa vracia domov. Ochorie a pred smrťou sa zrieka svojho poblúznenia.

Anglická literatúra

WILLIAM  SHAKESPEARE
Komédie –  Skrotenie zlej ženy
Sen noci svätojánskej
Mnoho kriku pre nič
Veselé panie z Windsoru – Dve panie, ktoré samoľúby pôžitkársky rytier Falstaff napísal rovnaké ľúbostné listy, sa zhodnú záletníka potrestať, svojim vtipom a prefíkanosťou ho zosmiešnia.
Tragédie -  Rómeo a Júlia – Príbeh nešťastne končiacej lásky milencov, ktorý pochádzajú z dvoch nepriateľských rodov vo Verone (Kapuletovci a Mantehovci). Rody sa zmieria až na zbytočnými obeťami svojich detí.
 Hamlet – Syn dánskeho kráľa Hamlet sa rozhodne pomstiť svojho otca, ktorého zavraždil vlastný brat, aby sa zmocnil trónu a oženil sa s kráľovnou vdovou. Princ Hamlet vykonáva pomstu až po dlho váhaní. Pri tom zomierajú aj nevinný (afélia, ktorá milovala Hamleta sa pomiatla a utopila). Aféliin brat vyzve Hamleta na súboj, v ktorom má Hamlet zomrieť otráveným mečom. Zraní princa, ale pri zámene je sám smrteľne zranený. Kráľovná pripíja na Hamletov úspech otráveným vínom a zomiera. Ranený Hamlet zabije vraha svojho otca .
  Otello – Kde víťazia intrigy a podlosť nad čistým ľudským citom. Čierny vojvodca benátskeho vojska Otello v žiarlivosti podľahne intrigám Jaga a zavraždí svoju manželku Desdemonu, keď zistí že sa dal oklamať spácha samovraždu.
  Macbet
Kráľ Lear  – ilustruje sklamanie otcovej lásky a nevďačnosť bohato odmenených dcér

Historické divadelné hry – Henrich VI
Richard III
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/6091-humanizmus-a-renesancia-svetovy/