Zóny pre každého študenta

Stratená generácia

Stratená generácia
Generácia je skupina autorov, ktorých spájajú rovnaké životné skúsenosti, názory, postoje. Stratená generácie je skupina amerických autorov, ktorých spájajú negatívne skúsenosti z vojny. V čase 2.sv.vojny bojovali za amer. armádu na frontoch v Európe. Boli dobrovoľníci ovplyvnený vlasteneckými heslami, mysleli si, že idú bojovať za pravdu, veľké ideály. Keď však zblízka videli utrpenie človeka, prebudilo sa v nich humánne cítenie, začali sa na vojnu pozerať s hnusom, stratili svoje ideály. Keďže nevedeli nájsť z tejto situácie východisko, označili ich ako stratená generácia. Neskôr sa takto nazývali aj európsky spisovatelia ktorých spájali skúsenosti z vojny. Táto skupina nie je organizovaná, nemali vlastný program. Spájala ich iba náhoda, že sa v Paríži stretávali v literárnom salóne autorky Gertrudy Steinovej.
 
ERICH MARIA REMARQUE (1898 - 1970) 
- vl. menom Erich Paul Kramer 
- ako osemnásťročný spolu so spolužiakmi z gymnázia odchádza na vojnu 
- bol učiteľom, žurnalistom, ale nakoniec zostal pri písaní 
- po úspechu svojho prvého románu (Na západe nič nového) sa presídlil do Švajčiarska (1933) ; V Nemecku zatiaľ jeho knihy verejne pálili a odňali mu nemecké štátne občianstvo 
- 1933 do New Yorku kde získal o niekoľko rokov americké štátne občianstvo; Po II. svetovej vojne žil striedavo v USA a vo Švajčiarsku kde nakoniec zomrel.

Na západe nič nové -  Hlavným hrdinom a rozprávačom príbehu je Paul Baumer. Je to 20 ročný mladý človek, ktorý so svojimi spolužiakmi sa dobrovoľne prihlásili na vojnu. Ovplyvnil ich učiteľ Kontovek svojimi nacionalistickými názormi. Chcú si ísť splniť svoju vlasteneckú povinnosť, prvotné nadšenie však postupne upadá, keď Paul vidí umierať svojich spolužiakov. Paul v retrospektívnych príbehoch opisuje budovanie zákonov, ale aj priame boje. Paul umiera v posledných dňoch vojny v októbri 1918 a v deň keď zomiera správa z frontu znie: Na západe nič nové!!! Katzínsky je starší ako ostatní, akoby ich otec. Keď je ranený Paul ho chce odniesť do tábora, no dopraví ho už mŕtveho.  Himelstoss, veliaci dôstojník, nevýrazný človek. Ale dostal v armáde šancu a trápi vojakov. Paul musí zubnou kefkou vyčistiť izbu, alebo s malou lopatkou odhadzuje sneh z celého tábora. Veľmi výraznou je scéna, keď Paul zabije prvého človeka, v zákope s ním kvôli okolitému boju musí ostať niekoľko hodín. Má výčitky svedomia, zomerie mu doklady a sľubuje, že po vojne vyhľadá jeho rodinu. Psychologický román

Víťazný oblúk –

Ravic – emigroval z Nemecka, je lekárom
Joan – Krásna mladá herečka, ktorá je zaľúbená do Ravica
Durant – Doktor zdierač
Haak – nemec, ktorý ma na svedomí veľa ľudských životov.

Ravic jeden večer spoznal ženu, spočiatku ho nezaujímala, cez jeho kamaráta jej pomohol nájsť prácu v bare Šeherezáda.  Keď sa raz po práci išiel odreagovať do baru, zbadal tam speváčku, nemohol z nej odtrhnúť oči. Bola to ona. Aj ona ho spoznala a od vtedy sa začal ich vzťah otužovať. Často u neho prespávala a veľmi veľa pili. Ravic nemal pas a ani doklady. Chodil do práce a vykonával operácie za jeho vedúceho Duranta, ktorý nebol schopný. Raz po operácii videl, ako sa vonku stala nehoda. Pokúsil sa pomôcť a zachrániť život, ale prišla polícia a začala vyzvedať od svedkov nehody. Po tomto vyšetrovaní polícia zistila, že Ravic je utečenec, ktorého vyhostili z krajiny. Dostal sa do Švajčiarska. Do Paríža sa vrátil po troch mesiacoch. Zistil, že Joan žije v novom byte s novým priateľom, a že pracuje ako herečka. Medzitým videl v Paríži Haaka, poznal ho z koncentračného tábora. Ravic sa pripravoval na to, že ho zabije, využil situáciu, že bol opitý a zabil ho. Joan sa mu často pokúšala vysvetliť, že miluje len jeho a že s priateľom sa chce rozísť, lebo sa jej vyhráža. On si však myslí svoje a keď mu pár krát volala, že ju chce zabiť, myslel si, že ho chce len privolať a o nič nejde. Nakoniec prišiel za Ravicom jej priateľ, že ju postrelil, a že potrebuje jeho pomoc. Operoval ju, no vedel, že je to zbytočné a že zomrie. Ešte na smrteľnej posteli si vyznali lásku no Ravic vedel, no Ravic vedel, že ju stratil a to vďaka jeho hlúposti. Nakoniec bol chytený spolu s ostatnými a bol odvedený do koncentračného tábora.
 
Čas žitia a čas umierania – Je to román zobrazujúci 2 svetovú vojnu. Hlavnou postavou je Ernest Graber – sfanatizovaný nemec.  Prichádza domov na dovolenku, kde zisťuje, že sa vojna prejavila aj tam. Nachádza zbombardovaný dom a príbuzných nenachádza. Zo svojho fanatizmu vytriezvieva. Stretáva bývalú spolužiačku a vyvinie sa medzi nimi láska. Zoberú sa. Vracia sa späť na front, kde stráži zajatých Rusov. Rozhodne sa, že ich pustí, jeden z Rusov ho z nedôvery zabije.
 
ERNEST HEMINGWAI
(1889 - 1961) 
Synom lekára, nadšeného, športovca a poľovníka, ktorý v synovi vzbudil záujem k prírode, lovu a športu. Po absolvovaní strednej školy sa stal novinárom. Ako reportér pre Kansas City Star . Svoj život ukončil samovraždou. Bol prvým Američanom zraneným na Talianskom fronte. Veľkú časť svojho života strávil na Kube, kde aj zomrel. Bol vášnivým rybárom, miloval cigarety, kubánsky rum a poznal sa s Fidelom Castrom. Bol viac krát ženatý, viedol extrémny a kontroverzný život. V posledných rokoch trpel depresiami a lieky zapíjal alkoholom. Dostal nobelovú cenu za literatúru.
 
Starec a more – Hlavným hrdinom je starý Santiago, kubánsky rybár, ktorému sa mnoho dní nepodarilo uloviť žiadnu rybu. Preto sa vydáva hlbšie na more, aby dosiahol dobrý úlovok. Púšťa sa ďaleko od pevniny, kde na návnadu chytí obrovskú rybu a bojuje s ňou dva dni. Podarí sa mu ju uloviť a zabiť. Počas cesty späť však telo pripútané k lodi priláka dravé ryby. Ich prvé nájazdy odvrátil nožom a veslom, keď si však zničí tieto zbrane rezignuje  a do prístavu prináša len ohlodanú rybu. O vysileného starca sa postará jeho jediný priateľ, chlapec Manolin, ktorý ho obdivuje a verí v jeho schopnosti a skúsenosti. Starec predstavuje človeka, ryba prírodu a žraloky zlo okolo nás. Santiago zvíťazil sám nad sebou, nad vlastnou slabosťou, nad pochybnosťami o zmysle ľudského snaženia.
 
Komu zvonia do hrobu – Román z obdobia španielskej občianskej vojny. Dej románu sa odohráva v horách a sústreďuje sa do troch dní. Americký profesor Robert Jordan sa pridáva ku partizánom, ktorých úlohou je vyhodiť do vzduchu most a tak znemožniť prísun nepriateľských posíl. Robert sa zamiluje do Marie, dcéry zavraždeného starostu. Sám pochybuje o úspechu akcie, ale disciplinovane plní úlohu. Oddielu sa podarí most zničiť, pri ústupe si však Jordan zlomí nohu. Posiela skupinu do bezpečia a sám uvedomujúc si bezvýchodiskovosť svojho postavenia, očakáva nepriateľa, ktorý hodlá na čas zastaviť. Posledné okamihy života prežíva, že svet je krásny a stojí za to, aby preň človek bojoval. Jordan je individualistický hrdina, ktorý nie vždy súhlasí s kolektívom.
Zbohom zbraniam
 
ROMAIN ROLLAND
-  Bol odporcom vojny, nenávidel vraždenie. Je nositeľom nobelovej ceny.
 
Peter a Lucia – Dej sa odohráva počas prvej svetovej vojny od 30. 1. 1918 do 29. 3. 1918 v Paríži. Peter a Lucia sú 18 – ročný mladý ľudia, ktorý sa 1 krát stretávajú počas bombardovania Paríža. Pochádzajú z rozličných spoločenských vrstiev. Peter  zo zámočnej rodiny a Lucia je chudobná, jej matka pracuje v továrni na výrobu zbraní. Lucia si zarába maľovaním, kde kreslí kópie známych obrazov, túto prácu si neváži, podľa nej sú to čarbanice, raz by chcela naozaj maľovať. Na veľký Piatok prichádzajú do kostola, chcú sa zasnúbiť. Lucia tuší, že sa stane niečo zlé, lebo niekoľkokrát vidí čiernovlasé dievčatko. Keď sú v kostole, Nemci opäť bombardujú. Padá na nich pilier a zomierajú.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/6109-stratena-generacia/