Zóny pre každého študenta

Franz Kafka, Karel Čapek, Jaroslav Hašek

Franz Kafka, Karel Čapek, Jaroslav Hašek

FRANZ KAFKA
Pražsko – nemecká medzivojnová literatúra
-  Zaraďujeme ju k nemeckej literatúre, patria tu autori, ktorý sú nejako spätý s Prahou, buď miestom narodenia alebo pôsobením
 
-  Väčšinu svojich diel počas života nevydal
-  Po jeho smrti jeho diela vydal jeho najlepší priateľ Max Brod, hoci Kafka v závete žiadal, aby diela spálil
-  Bol to židovský spisovateľ nepochopený rodinou a dobou
-  Zomrel na tuberkulózu
-  Pre Kafkových hrdinov je charakteristické, že im nedáva mená, iba iniciály.
-  Svojský je aj spôsob ako sa hrdinovia dostávajú do absurdných situácií.
 
Premena – Je to jedno z mála diel, ktoré uverejnil a vo svojom závete ušetril od zničenia. Je to groteskno – strašidelný príbeh, premeny obchodného cestujúceho Gregora Samsu na obludný hmyz. Celá rodina sa ho stráni a obmedzuje kontakt na najmenšiu možnú mieru. Gregor postupne stráca hlas, no stále rozumie a cíti ako predtým. Neschopnosť porozumenia tvarí jeden zo základných motívov diela. Trpí samotou, nikto sa s ním nerozpráva. Keďže v rodine chýba jeho príjem, prenajmú jednu izbu dvom podnájomníkom. Tí ho však nedopatrením zbadajú a na protest odchádzajú bez zaplatenia. Gregor definitívne pochopí, že je rodine na príťaž a krátko na to, možno aj z vlastnej vôle zomiera.
Proces – Je to nedokončený román. Hlavným hrdinom je bankový úradník Jozef K. Dej sa odohráva v bližšie neurčenom mieste, v podvečer jeho tridsiatich narodenín. Do jeho bytu prichádzajú dvaja muži a oznámia mu že je zatknutý. Dôvod sa však nedozvie ani neskôr. Nechajú ho na slobode, vyšetrovanie prebieha na rôznych tajomných miestach, na povalách, v pivniciach opustených domov. Svojim sudcom nikdy nevidí do tváre. V podvečer jeho 31 narodenín opäť prichádzajú dvaja muži. Odvedú ho do lomu za mesto a zabijú ho bez toho, aby sa dozvedel za čo bol odsúdený. Jozef K. pred smrťou hovorí, že zomiera ako pes.
 
JAROSLAV HAŠEK
-  Česká medzivojnová próza
-  Žil bohemským  životom, živil sa predajom psov
-  Počas 1 sv vojny sa dostal do ruského zajatia a po návrate sa utiahol do ústrania
 
Osudy dobrého vojaka Švejka – Švejk je 40 ročný starý mládenec. Je to verejne uznávaný blbec. Chce ísť bojovať za Rakúsko – Uhorsko do vojny aby zachránil monarchiu. Má veľmi silnú reumu, tak ho na odvod musí priniesť jeho domáca na vozíčku. Zažíva veľa dobrodružstiev, dostane sa do služby k poľnému kňazovi, ktorý je ožran a prehrá ho v kartách s poručníkom Lukášom. Švejk zatiahne ručnú brzdu vo vlaku, aby zistil či funguje. Ukradne uniformu vojakovi, ktorý sa kúpe v rybníku, aby zistil či mu pristane. Zatknú ho ako ruského špióna. V súkromnom živote sa Švejk živý predajom psov. (kradnutých s falošným rodokmeňom). Ak chcete psa dobre predať, treba ho vykrmiť, nafarbiť mu srsť, vyčistiť zuby a opiť ho, aby bol hravý a veselý.
 
KAREL ČAPEK
-  Český prozaik, dramatik, esejista. Pôsobil v dovadle, z toho prostredia mal aj manželku.
-  Niektoré diela písal spolu so svojim bratom Jozefom. Ten bol maliar a je autorom rozprávky o Psíčkovi a mačičke.
R.U.R (Rossums Universal Robots) – Je to názov firmy, ktorá na jednom ostrove začne vyrábať umelých ľudí. Po čase na nich začnú ľudia zvyšovať nároky. Roboti musia pracovať dlhšie, preto sa vzbúria, povraždia ľudí,  pretože si chcú vládnuť sami. Na žive nechajú iba vedca, ktorý ich zostrojil. Chcú od neho aby im dal plány na svoju výrobu, pretože sa nemôžu riadne rozmnožovať. Neskôr si vedec všimne, že dvaja roboti sa začnú správať ako ľudia. Prejavujú city a vtom vidí nádej na ľudstvo.
Bíla nemoc – Dej sa odohráva v nemenovanej krajine, kde vypukne epidémia neznámej choroby, ktorá sa prejavuje bielymi škvrnami na tele. Na čele tejto krajiny stojí diktátor Maršal, ktorý vedie vojny a dobíja stále nové a nové územia. Keď sa už situácia zdá byť beznádejná, prichádza lekár Gálen, ktorý má na túto chorobu liek. Odovzdá ho však iba pod jednou podmienkou, keď sa Maršal vzdá svojich vojnových plánov. Ten to však odmieta a súhlasí až vtedy, keď sám ochorie. Keď prichádza Gálen odovzdať mu zázračný liek, ušliape ho sfanatizovaný dav a liek je zničený.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/6110-franz-kafka-karel-capek-jaroslav-hasek/