Existencializmus

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: janka114
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 236 slov
Počet zobrazení: 35 395
Tlačení: 915
Uložení: 879
Existencializmus
J. P. Sartre – Múr
A. Camus – Cudzinec
A. Moravia – Rimanka

2. sv. vojna bola najkrvavejším konfliktom v dejinách ľudstva. Vyžiadala si obrovské materiálne i morálne škody, zmenila podobu sveta, rozdelila ho na dva protikladné póly, medzi ktorými bola „železná opona“ s psychologická „studená vojna“. Aj literatúra sa vyvíjala izolovane.
1. západoeurópske štáty a USA (Francúzsko, Anglicko, ...) = reprezentovali svet demokracie a trhovej ekonomiky. Rozvíjali sa tu moderné smery
2. Sovietsky zväz a jeho satelity (Československo, Poľsko..) = svet socialistickej diktatúry a plánovanej ekonomiky, spisovatelia museli písať metódou socialistického realizmu

Medzi moderné smery patrili
existencializmus
Skúma otázky existencie človeka, vyjadruje sa k základným otázkam ľudského bytia. Zdôrazňuje osobnú slobodu jednotlivca, ktorý sa nepodriaďuje konvenciám. Spoločnosť je voči nemu nepriateľská,
Predstavitelia: Jean – Paul Sartre, Albert Camus (sartr, kami)
neorealizmus
Spája sa s kinematografiou a rozvíja sa v 40. a 50. rokoch v Taliansku. Hrdinov nachádza medzi obyčajnými vidiečanmi a jednoduchými ľuďmi z veľkomesta.
Predstaviteľ: Alberto Moravia.
 
JEAN PAUL SARTRE
Múr
Psychologicko - existencialistická poviedka. Autor vytvára hraničnú situáciu typickú pre existencializmus. Hraničná situácia privádza postavu pred bránu smrti, a práve vtedy sa ľudská existencia prejaví, taká aká je. Odohráva sa počas španielskej vojny. Hlavnou postavou je Pablo Ibietto, čaká s ostatnými na popravu (skrývali partizánov). Pablo je už celý uzmierený so svojim bytím a chce sa už zbaviť svojho tela, ktoré už iba zapácha, potí sa a je na tiaž. Chce sa pobaviť, a preto navraví vyšetrovateľom, že hľadaný republikán, vodca partizánov - Ramon Gris sa nachádza na cintoríne. Vojaci vyrazili na cintorín, Pablo čakal, že keď sa vrátia, hneď ho odvedú na popravisko za to, že ich oklamal. Lenže po návrate vojakov Pabla odvedú na dvor medzi ostatných väzňov, Pablo nechápe prečo. Na dvore sa stretáva s priateľmi, kt. mu hovoria, že Ramona zastrelili, lebo ho niekto udal, že bol na cintoríne (skrýval sa v márnici a strieľal na vojakov). Vtedy si Pablo ľahol a začal sa veľmi smiať. Absurdnou hrou náhody sa z neho stáva zradca, hoci chcel za iného človeka obetovať život.
- nepoznáme minulosť postáv
- pocit beznádeje, strachu, odpútanie od života
 
ALBERT CAMUS
Cudzinec - román
- typické dielo existencializmu
Patrice Meursault – postava s prvkami autobiografie, až nápadne sa podobá na Alberta Camusa.
Meursault, osamelý človek, nenachádzajúci zmysel života uprostred ,,nezmyselného“ sveta, je typická postava existencializmu. Je vkladaný životom do rôznych situácií, ale on ich prijíma bez rozmýšľania a nevidí v nich zmysel. Meursault je cudzincom nielen v ľudskej spoločnosti, s ktorej konvenciami a pravidlami je drasticky konfrontovaný, ale aj vo svojom bezobsažnom živote, ktorého zmysel nevidí, hľadá, v podstate nenájde a je mu viac-menej ľahostajný.
Veľmi dôležité sú jeho psychologické postupy, názor a pohľad na svet, spoločnosť, ale aj chápanie samého seba, vlastného života. Názory z jeho úst pôsobia logicky, ale v ľudskej spoločnosti sú prinajmenšom nekonvenčné a šokujúce. Napríklad jeho názor na svadbu. Keď jeho priateľka svadbu vyžadovala, povedal, že súhlasí, ak jej na tom tak záleží, ale podľa neho je to zbytočné. Tak isto, keď sa Maria spýtala, či ju miluje, odpovedal jej že na tom predsa nezáleží, sú spolu a to jej musí stačiť. Meursault nikdy nerobil, čo sa mu nepáčilo a hlavne nie to, čo vyžadovala spoločnosť.
Všímal si detaily, ktoré si iní nevšímajú. Napríklad šéfovi oznámi, že sa mu nepáči, keď už je popoludní uterák, ktorý visí pri umývadle a všetci sa doňho utierajú, mokrý a už to nie je pôžitok sa doňho utrieť.
Dej sa dohráva sa v medzivojnovom Paríži, v Alžírsku a starobinci v Marengu. Je ohraničený smrťou  Meursaultovej matky a blížiacou sa Meursaultovou popravou. Je jednoduchý, priamy, s minimálnymi odbočeniami.
Patrice Meursault prichádza na pohreb matky, ľudí zaráža jeho správanie, že neprejaví žiadny náznak smútku, neplače, tvári sa, akoby matku ani nepoznal. [citát: ,,Pomyslel som si, že som zasa strávil jednu nedeľu, mamička je teraz pochovaná, zajtra pôjdem zasa do roboty a v podstate sa vlastne nič nezmenilo.“] Po pohrebe ide s priateľkou do kina a strávi s ňou noc. Jedného dňa sa vyberie s ňou i s priateľom na chatu na pláž. Priateľku sledujú dvaja Arabi, ktorí na Meursaulta veľmi žiarlia. Na pláži dôjde k boju medzi Meursaultom a jedným z Arabov, ktorý zomiera. Meursault sa dostáva do väzenia. Pobyt vo väzení za vraždu Araba sa mu nezdá ničím výnimočný, bolo mu to jedno, či je uväznený v cele, doma alebo v manželstve s Mariou. K Arabovi nemal nijaký vzťah, dôvodom prečo ho zabil, bola jednoducho situácia. Mal pri sebe zbraň, stretol ho a hlavne, tak odporne svietilo slnko. Do väzenia prichádza za ním kňaz aby mu poskytol útechu a rozhrešenie, Meursault ho však odmieta. Počas súdneho procesu opäť neprejavuje najmenší náznak ľútosti nad tým, čo urobil, tvári  sa len ako pozorovateľ. O smrti rozmýšľa ako o udalosti, ktorá musí raz prísť a nevidí v nej nič zvláštne, nechápe ju ako koniec, ani ako vykúpenie.
Nie je cudzincom preto, že ako Európan žije v Alžírsku, ale preto, že je cudzincom v spoločnosti a nerešpektuje jej hodnotový rebríček.
 
ALBERTO  MORAVIA 
Rimanka – román
Dej sa odohráva v Taliansku v posledných rokoch fašizmu
Adriana- krásna, skromná Rimanka, ktorá žije v zlých sociálnych podmienkach, stáva sa prostitútkou, napriek tomu túži po pokojnom rodinnom živote, je veľmi citlivá, až naivná
Astarita- úradník fašistickej polície, je zaľúbený do Adriany, zvrátený
Giacomo- mladý študent z bohatej rodiny, člen antifašistickej skupiny, je doňho zaľúbená Adriana
Sonzogno- vrah, veľmi násilný a krutý, jeden z Adrianiných milencov 
vedľajšie: Adrianina matka, Gino, Gisella....
Dej -Adriana pochádzala z veľmi chudobnej rodiny- otec ich opustil, keď ešte bola malá a matka pracovala ako šička pre bohatých pánov. Adrianin sen bol vydať sa, mať deti a peknú, čistú kuchyňu. Ich jediným bohatstvom bola Adrianina krása, v ktorej videla jej matka cestu k lepšiemu životu. Zohnala jej prácu modelky pre maliarov, ale stále tvrdila, že by zo svojej krásy mohla vyťažiť aj viac. Adriana sa zoznámila s mladým šoférom Ginom, do ktorého sa zaľúbila. Sľuboval, že si ju zoberie a splní jej sen o rodine. Pri pózovaní sa Adriana zoznámila s Gisellou, ktorá pracovala ako prostitútka. Pozvala ju na výlet, kde ju zoznámila s úradníkom polície- Astaritom. Astarita Adrianu už dlhšie sledoval a bol do nej zaľúbený. Nakoniec sa mu pod hrozbou vydierania musela oddať. Keď sa lúčili, dal jej peniaze, ktoré v nej vyvolali dovtedy nepoznaný pocit radosti. A preto, keď sa dozvedela, že Gino je ženatý a má dieťa, zrútil sa jej sen o usporiadanom živote a rozhodla sa  stať prostitútkou. Adriane už nechýbajú peniaze, ale nie je šťastná a chce splniť svoju túžbu po rodine. Zoznámi sa s mladým študentom z bohatej rodiny Giacomom, ktorého nežne prezýva Mino. 
Mino je členom protifašistickej skupiny, ale nie je šťastný, hľadá zmysel života, predstavuje pocity existencialistov. Adriana sa doňho okamžite zaľúbila a napriek tomu, že Mino k nej necíti taký hlboký cit, majú spolu milenecký vzťah. Adriana naďalej pracuje ako prostitútka a jedným z jej klientov je vrah a zločinec Sonzogno, ktorý je veľmi násilný a krutý. Mina zatkla polícia pre protivládnu činnosť, pri výsluchu sa však prejavil ako slaboch a udal všetkých svojich kamarátov. Keď ho prepustili, trápia ho výčitky svedomia a opovrhuje sám sebou. Adriana zistila, že je tehotná a vie, že otcom dieťaťa je Sonzogno. Napriek tomu tvrdí Minovi, že je to jeho dieťa, aby dala jeho životu zmysel. Mino je však natoľko nešťastný, že sa rozhodol spáchať samovraždu, ešte predtým však zabezpečil, aby sa jeho bohatá rodina postarala o dieťa. Adriana prijíma túto pomoc a verí, že vďaka Minovej rodine bude mať jej dieťa šťastný a veselý život.
 
Idea: Zmysel nášho života spočíva v krásnych vzťahoch ľudí, a nie v peniazoch

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Maturitné témy z literatúry



Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu