Jozef Urban

Jozef Urban
Jozef Urban (* 29. november 1964 Košice – † 28. apríl 1999 Zvolen) bol slovenský básnik, textár, publicista a novinár.

Životopis
Vzdelanie získaval na Vysokej ekonomickej škole v Bratislave, kde študoval odbor ekonomika zahraničného obchodu. V rokoch 1988 – 1989 pracoval ako redaktor časopisu Literárny týždenník, neskôr bol tiež šéfredaktorom literárneho mesačníka Dotyky, šéfredaktorom týždenníka Mladé rozlety a riaditeľom galérie Bibiana, potom sa presťahoval do Zvolena. Tragicky zomrel dňa 28. apríla 1999.

Tvorba

Jozef Urban debutoval básnickou zbierkou „Malý zúrivý Robinson“ v roku 1985, za ktorú získal Cenu Ivana Kraska. V druhej polovici 80. rokov, kedy pôsobil ako šéfredaktor časopisu Dotyky, ho oslovil na textársku spoluprácu spevák Miroslav Žbirka. Medzi ich prvé spoločné hity patrila pesnička „Len s ňou“. Podpísal sa tiež pod zabudnutý hit skupiny Broken Heart „Neplač“ a megahit skupiny Money Factor „Vráť trochu lásky medzi nás“, na albume Petra Lipu Naspäť na stromy má okrem titulnej piesne na konte aj text piesne „Caracas“.

Počas svojej textárskej kariéry Jozef Urban spolupracoval s mnohými slovenskými interpretmi. Sú medzi nimi Beata Dubasová, Marcel Palonder, Oľga Záblacká, Vašo Patejdl, skupiny Money Factor, Dorian Gray, Broken Heart alebo Elán. Jozef Urban je autorom libreta k pôvodnému slovenskému muzikálu Kráľ Dávid. Autorsky sa podieľal aj na soundtracku k tretiemu pokračovaniu filmovej sérieFontána pre Zuzanu, na ktorom nájdeme aj kultovú pieseň v podaní Joža Ráža „Voda čo ma drží nad vodou“. Keď ju dopísal, tragicky zomrel pri havárii, kedy sa zrazil na svojom aute zn. Ibiza s protiidúcim kamiónom medzi Zvolenom a Detvou.
 
Diela:
Poézia:
Malý zúrivý Robinson, Hluchonemá hudba, Kniha polomŕtvych, Snežienky a biblie, Dnes je Mikuláša
Tvorba pre deti a mládež:
Dobrodružstvá Vranky Danky
 
Malý zúrivý Robinson
-debutová zbierka
-predstavil sa ako básnik kontroverzného sveta
-vyznačuje sa humorom, iróniou a sarkazmom
-používa hovorový jazyk vtedajšej generácie
-je obklopený dievčatami a hudbou a množstvom skutočností o ktorých nebolo nič povedané
 
Hluchonemá hudba
-uvedomovali si rozporuplnosť sveta a negatívne prejavy, nekompromisne ich komentuje a pomenúva aby upozornil na stav spoločnosti
-voľný verš
-jeho prirodzená rytmickosť ho tlačí do uzavretých foriem
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/6723-jozef-urban/