Zóny pre každého študenta

Muzika - Peter Pištánek

Peter Pištánek -1960,študuje na VŠMU scenáristiku, najznámejšie diela: -Rivers of Babylon
    -Muzika
 
Muzika
Literárny druh: Epika
Literárny žáner: Novela zo života mladých ľudí s prvkami absurdity,paradoxu,erotiky
Miesto a čas deja: 70-80roky 20str., Dedina pri Bratislava
 
Téma: Život mladého človeka v 70-80 rokoch 20.str. Rodinný život na dedine tesne pri Bratislave
 
Postavy: Martin Junec- Mladoženáč, veľká láska k hudbe.
    Marfa- Martinova manželka, veľmi žiarliva stale martina kontroluje v praci.
    Anča Prepichova- Zaostalé dedinske dievča, promiskuidná, Martinova milenka.
    Žofré- Martinou švagor, Marfin brat, pridal sa do kapely ako gitarista.
    Hruškovič- Hudobník, ktorého Martin spoznal na svadbe, založili spolu kapelu.
   
1. Expozícia:
Spoznávame Martina Juneca. Mladoženáča, ktorý aj s manželkou Marfou žiju u svokrovcou kedže nemajú vlastný byt. Nič ho nebavý až na saxofón ktorý kupil od svojho stareho učitela. Nemôže však na nom hrať kedže sa stretava s negatívnym prístupom okolia. Pracuje ako mastič vo vodárni v Karlovej Vsi. Tam hra občas na záchode pretože jeho kolegovia sa naňho stažovali, vraj rozširuje "zahraničnú hudbu". Jeho manželka ho v praci neustale kontroluje a kolegovia sa zabávajú na tom že jej nahovárajú že Martin ju podvádza s mladými laborantkami.

2. Zápletka:
Martin s Marfou raz išli na svadbu sesternice. Tam všetkych prekvapil keď zaskočil za muzikanta a zahral na saxofóne. Všetkym luďom sa jeho hudba páčila najme muzikantovi Hruškovičovi. Rano po svadbe keď sa Martin zobudil bol vedla neho Hruškovič ktorý mu dal ponuku aby sa pridal do kapely a chodili hravať na zábavy=dobrý zárobok. Keďže sa mu narodil syn, suhlasil. Zatial čo Martin hraval Hruškovič to bral ako zábavu a užíval si s hosteskami. Martin snival o tom aby sa jeho manželka Marfa snim milovala s fantáziou, aby bola viac ako mlade baby s fantaziou, aby sa milovali ako v porne. Vždy ked jej to navrhol odmietla. Aź sa raz opila a dovolila mu to pri rozsvietenom svetle. Odvtedy radšej sám zhasína...

3. Vyvrcholenie:

Martin sa kvôli nátlaku kolegov nechava preložit na iné miesto kde je len sám a má aj miesto na hranie. Zoznámil sa s istou Ančou Prepichovou. Pracovala pre vojakou a šila padáky. Našiel u nej to čo si želal pri Marfe, milovanie ako v pornografii. Martinova kapela dostala ponuku hrať na Maďarskej zábave no ani on ani Hruškovič nevedeli po maďarsky. Raz započuli ako si jeho švagor spieva po maďarsky a tak ho pribrali medzi seba. Nevedeli však ze spieval len foneticky a na maďarskej svadbe ich všetkych zbili. Začali hrat aj so Žofrem až ich predvolali pred komisiu. Aby prešli museli hrať komunisticke predpisane piesne. Dostali povolenie. Získali tam aj známosti ktore využili ked opitý Žofre obtažoval nemku nahý a zavreli ho do vezenia. Raz Hruškovičovi načapal Martina s Ančou no povedal mu že sa nemusi bat že on Marfe nič nepovie. Martin sa pomaly do Anči zalúbil.

4. Peripetia:

Hruškovič pošle Martina na chatu aj s Ančou že nech sa zabaví. Medzitym všetko povie Marfe a ta podvedie Martina s Hruškovičom. Dostávaju ponuku ako kapela ísť hrať do Švajčiarska no Martin podplati komisiu aby nešli do Švajčiarska ale do Bulharska pretože tam mala prisť na rekreáciu Anča.

5. Rozuzlenie:

Martin sa stretol s Ančou no prekvapilo ho že sa knemu sprava ako k ostatným. Nakoniec sa kvôli nej pobije s jej kolegami. Martin si všetko uvedomi až keď mu  Anča povie že pre nu to bola zábavka. Keď Hruškovič
zistí, že to všetko Martin vybavil dobitého ho len poklepal po ramene a povedal: " Spal som s Marfou." Vtedy si Martin uvedomil čo spravil a začal sa tešiť domov na ženu a dieťa.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/6796-muzika-peter-pistanek/