Zóny pre každého študenta

Ernest Hemingway - prehľad tvorby

Ernest Hemingway - prehľad tvorby
 
Úvod
Dôvodom prečo som si vybrala Ernesta Hemingwaya ako svoju tému na projektový týždeň pre tretí ročník je ten, že jeho meno každý pozná. Ale prečo je to tak? Je to celosvetovo uznávaný autor, ktorý získal Nobelovu cenu za jeho najznámejšie dielo Starec a more. Doteraz si pamätám, že sme to mali ako povinné čítanie na základnej škole v siedmom ročníku. Vtedy mi to prišla ako ťažká a nepochopiteľná kniha, ktorá niekde zabudla pointu. Ale teraz, keď som študentkou na banskobystrickom gymnáziu viem niečo viac nielen o diele, ale aj o autorovi. Tak sa poďme pozrieť či som sa o Hemingwayovi dozvedela niečo nové.
 
1 Životopis
Ernest Hemingway je predstaviteľom svetovej medzivojnovej a povojnovej literatúry. Narodil sa 21. júla 1899 v Oak Park v štáte Illinois. Jeho matka Megan Elizabeth (speváčka) a otec Clarence Hemindway (lekár) mali dokopy šesť detí. Po skončení strednej školy v jeho rodnom meste sa rozhodol nepokračovať v štúdiu a začal pracovať ako publicista pre miestne noviny. Z tejto práce čoskoro odišiel, pretože chcel vstúpiť do armády. To sa mu  avšak nepodarilo, a tak sa nakoniec pridal k červenému krížu. Vo vojne nevyhľadával bezpečné miesta, ale práve naopak. Snažil sa dostať, čo najbližšie k bojisku a vidieť z vojny, čo najviac. Na talianskom fronte bol zranený a prevezený do Milánskej nemocnice, kde sa prvýkrát nešťastne zaľúbil.

Po návrate z vojny sa presťahoval do Toronta, kde stretol svoju prvú manželku, a neskôr sa presťahovali do Paríža. Tam sa stretol s Gertrúdou Steinovou a vznikla Stratená generácia (literárno-vedný termín pre označenie autorov (a ich postáv), ktorí sú poznačení vojnou a viac sa už nedokázali zaradiť do bežného života). V Paríži písal množstvo článkov do časopisov, dokonca začal písať vlastné knihy. Onedlho sa rozišiel so svojou prvou manželkou a druhýkrát sa oženil. Presťahovali sa na Floridu. Prvé dve nevydarené manželstvá ho inšpirovali k napísaniu knihy Zbohom zbraniam.
Istú dobu strávil v Španielsku, kde písal o španielskej občianskej vojne. V tomto období sa mu podlomilo zdravie, mal množstvo úrazov (natrhnutie/roztrhnutie svalov, poškrabanie očnej buľvy, problémy s obličkami, dostal hemoroidy a niekoľko infekcií,...). Po tretíkrát sa oženil a napísal knihu Komu zvonia do hrobu, ktorý bol inšpirovaný jeho skúsenosťami a zážitkami z tejto krajiny.

V období druhej svetovej vojny sa jeho vzťah s treťou manželkou naštrbil, čo znamenalo koniec ich manželstva. Avšak Hemingway sa ešte oženil štvrtýkrát s Mary Welshovou. Po vojne chcel napísať trilógiu, z ktorej stihol napísať len jednu časť - Starec a more. Táto kniha zožala najväčší úspech a získal za ňu Nobelovu cenu. Postupom času zažil niekoľko vážnych zranení: dočasne stratil sluch a zrak, mal otras mozgu, zlomené stavce,... Podstúpil niekoľko terapií a bral množstvo liekov, ktoré mu spôsobili paranoje. Pár týždňov pred jeho 62 narodeninami spáchal samovraždu.
 
2 Tvorba
Hemingway hľadá o človeku pravdu v životných situáciách, pretože vtedy sa prejavia jeho kvality. Svoje postavy stavia tvárou k smrti, aby ukázali aké v skutočnosti sú. Časté témy, ktoré využíval pri svojej tvorbe:
1.  Vojna – zúčastnený 1. aj 2. svetovej vojny, španielska občianska vojna
2.  Lov a rybačka – celoživotné vášne
3.  Býčie zápasy – veľkým znalcom, dokonca napísal Smrť popoludní
Poznáme aj charakteristiky jeho tvorby:
1.  Autobiografický základ – častá postava Nick Adams stvárňuje samotného autora
2.  Jednoduchý štýl písania – súvisí s jeho reportérskou prácou
3.  Zápas človek so sebou samým – „Ak človek urobí pre vec všetko, výsledok nie je taký dôležitý.“
Napísal množstvo románov, novelu, 49 poviedok: Snehy na Klimandžáre, Kopce ako biele slony, Keď čosi končí,... A napísal aj divadelnú hru.

2.1 Starec a more
Je to novela, za ktorú Hemingway získal Pulitzerovú a Nobelovu cenu. Autor tu vytvoril symbolické zobrazenie, kde starec predstavuje človeka, ryba prírodu a žralok zlo okolo nás.
Hlavnou postavou je starec Santiago, ktorý chodí každý deň na more. Posledných osemdesiat dní sa mu nedarí nič uloviť, a tak rodičia jeho učňa Manolina mu zakážu stýkať sa so starcom. Jedno ráno sa Santiago vyberie na more sám. Podarí sa mu chytiť obrovskú rybu, ktorú potom ako ju zabije nedokáže dostať do člna. Za rybou zostáva obrovská krvavá stopa, ktorá priláka žraloky. Santiago bol príliš ďaleko od brehu a jediné čo mu zostávalo bolo brániť svoj úlovok harpúnou. Žralokov je príliš veľa a rybu nedokáže uchrániť, zožerú mu ju a jemu zostane o čln priviazaná iba jej kostra. Keď sa konečne priplaví k pevnine, priviaže čln a ide si ľahnúť spať do svojej chatrče. Sníva sa mu o levoch na africkej pláži.
V deji môžeme postrehnúť, že starca sa veľmi nedotklo to, že prišiel o najväčší úlovok, aký v živote ulovil. Síce o rybu bojoval, ale nerezignoval. Tu si môžeme všimnúť prejav autorovej filozofie, ktorá hovorí, že ak pre vec urobíme všetko, výsledok nie je taký dôležitý. Sám Santiago si to priznal: „Robil som čo som mohol. Škoda, že som zašiel priďaleko.“
 
2.2 Zbohom zbraniam
Román z vojnového prostredia. Je to príbeh Fredericka Henryho, amerického dôstojníka, a Catherine, anglická ošetrovateľka, ktorí sa do seba zamilujú. Avšak nešťastne, pretože osud im skomplikuje životy. Dej sa odohráva behom prvej svetovej vojny na talianskom fronte , kde je dôstojník Henry zranený. Prevezú ho do nemocnice, kde spozná Catherine (podobnosť s Hemingwayovou prvou láskou). Zaľúbení sa rozhodnú utiecť z vojny, čo sa im nakoniec aj podarí cez Ženevské jazero do Švajčiarska. Kde Catherine po cisárskom reze spolu s dieťaťom zomiera (ďalšia podobnosť Hemingwaya a jeho druhej manželky).

2.3 Komu zvonia do hrobu

Román z obdobia španielskej občianskej vojny. Dej románu začína mottom od anglického básnika J. Donna: „Nikto nie je ostrovom samým pre seba, každý je kusom pevniny, kusom súše; a ak more odmyje hrudu, Európa sa zmenší, akoby sa stratil výbežok zeme alebo sídlo tvojich priateľov či tvoje vlastné; smrť každého človeka umenší mňa, lebo ja som súčasťou človečenstva: a preto sa nikdy nepýtaj komu zvonia do hrobu, zvonia tebe.“
Hlavnou postavou je Robert Jordan, americký dobrovoľník, ktorý bojuje proti fašistom. So svojou skupinou mali za úlohu zničiť strategický most, čo sa im aj podarilo, ale Jordan bol zranený. Kôň mu zlomil nohu a on sa rozhodol, že zvyšok svojej skupiny pošle do bezpečia a on počká na nepriateľov.

2.4 Ostrovy v prúde
Toto dielo bolo vydané až po jeho smrti. Je to príbeh maliara Thomasa Hudsona, ktorý ma tvorivú krízu a po smrti svojich synov stráca zmysel života. Rozhodne sa vstúpiť do armády, kde bojuje s Nemcami v oblasti Karibiku (zážitky Hemingwaya, keď sa pridal k americkému námorníctvu). V závere Hudson zomiera.
 
3 Zaujímavosti
- záľubu rybárčiť zdedil po svojom otcovi, jeho ďalšie záľuby: rád poľoval v Afrike, milovník býčích zápasov
- Hemingwayova matka z neho chcela mať lekára, ale on sa rozhodol odísť do vojny
- dôvodom, prečo sa rozviedol so svojou prvou manželkou bol ten, že ho zviedla jej priateľka
- vďaka druhej manželke sa stal slávnym autorom, mohol si kúpiť jachtu (Pilar), chodil na Safari
- choval osem mačiek
- mal cukrovku
- vraj bol agentom sovietskej tajnej služby KGB
- trinásť pokusov o samovraždu

4 Citáty

Vybrala som pár zaujímavých citátov Ernesta Hemingwaya, ktoré ma zaujali.
Dva roky treba, aby sme sa naučili hovoriť a päťdesiat rokov, aby sme sa naučili mlčať.”
Človek nie je stvorený na to, aby sa vzdával. Človeka nemožno poraziť, len zabiť.”
Človek nie je na starobu múdrejší, len opatrnejší.”
Čím viac spoznávam ľudí, tým mám radšej psy.”
„Dávajte si pozor na to čo predstierate, pretože sa tým časom stanete.“
„Uchovajte si šarm aj pod tlakom.“
„Lepšie je zomrieť ako lev...“

Záver
Dúfam, že čítanie mojej práce Vám prinieslo niečo nové, alebo len osviežilo spomienky na vedomosti, ktoré ste sa kedysi naučili v škole. Avšak verím, že sa Vám moja práca páčila a obohatila Vás o nové zaujímavosti.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/7802-ernest-hemingway-prehlad-tvorby/