Sir Arthur Conan Doyle tvorba

Sir Arthur Conan Doyle tvorba

Úvod

Ako tému pre svoju prácu som si vybral Sira Arthura Conana Doyla. Tento škótsky spisovateľ v poslednej dobe určite neoslovil len mňa, ale aj množstvo iných mladých ľudí. Vďačí za to najmä filmom, ktoré v nedávnej minulosti ovládli svetové kiná a zachytávajú jeho najznámejšiu knižnú postavu – Sherlocka Holmesa. No príbehy anglického detektíva a jeho priateľa a kolegu doktora Watsona nie sú jediným  Doylovym dielom.

Ďalším  známym kúskom jeho tvorby je Stratený svet, ktorý je súčasťou príbehov profesora Challengera. Okrem toho písal aj historické romány a poviedky. V mojej práci by som vám chcel priblížiť život tohto zaujímavého autora, ktorý bol jedným z prvých, ktorí písali detektívky.

Niektorí o ňom možno budú počuť prvýkrát a niektorí sa o ňom zase dozvedia niečo nové. Tiež vám trochu priblížim aj spomínaného Sherlocka Holmesa, ktorý rozhodne nie je len o dvoch filmoch.

3 Sir Arthur Conan Doyle

3.1 Detstvo a štúdium

Sir Arthur Conan Doyle (obr. č. 1) sa narodil v Edniburghu 22. mája 1859. Bol druhým synom z desiatich detí Charlesa Altmonta Doyla a Mary Foleyovej. Jeho otec bol anglický umelec írskeho pôvodu a matka bola Írka. V roku 1864 sa rodina stratila kvôli Charlesovym problémom s alkoholom a ich deti boli dočasne umiestnené po celom Edinburghu. S deťmi sa opäť stretli v roku 1867 a bývali v byte na jednom z edinburghských námestí.

Ako deväťročný nastúpil Conan Doyle do prípravnej školy jezuitskej Stonyhurst College, ktorú dokončil v roku 1875. Ďalší rok navštevoval jezuitskú školu v rakúskom Feldkirchu. Za to, že mohol navštevovať súkromné školy vďačil najmä svojim bohatým strýkom, ktorí mu ich platili. V rokoch 1876-1881 študoval medicínu na Edinburghskej univerzite. Počas štúdia začal Conan Dolye s písaním poviedok. Jeho prvú poviedku The Haunted Grange of Goresthorpe odmietol publikovať Blackwoodov magazín a tak sa jeho prvou publikovanou poviedkou stala The Mystery of Sasassa Valley, ktorú vydal Chambersov edniburghský žurnál 6. septembra 1879. 

Obe tieto poviedky však boli len fikcia a jeho prvý náučný článok Gelsemium as a Poison vyšiel 20. septembra toho istého roku v British Medical Journal. V roku 1880 počas štúdia na univerzite pracoval Conan Doyle ako doktor na grónskej veľrybárskej lodi Hope of Peterhead a po promóciách robil lodného lekára na SS Mayumba počas plavby na pobrežie Západnej Afriky v roku 1881. Svoj doktorát dokončil v roku 1885 na tému Tables dorsalis, čo je ochorenie miechy nasledujúce po infekcii neliečeného syfilisu. Doylov otec zomrel v roku 1893 po mnohých psychických chorobách.

3.2 Pôvod mena Conan Doyle

Hoci Arthurov otec sa volal len Doyle, tohto známeho spisovateľa poznáme pod menom Conan Doyle. Pôvod mena Conan nie je úplne jasný. Je však pravdepodobné, že si ho vybral po svojom krstnom otcovi Michaelovi Conanovi. V krstnom liste, ktorý je uložený v  St Mary's Cathedral v Edinburghu má tiež uvedené celé krstné meno ako Arthur Ignatius Conan a Doyle len ako priezvisko.

3.3 Spisovateľská kariéra

V roku 1882 sa Conan Doyle spojil s bývalým spolužiakom Georgom Turnavinom Buddom ako partnerom na lekársku prax v Plymouthe. Ich vzťah však nebol najlepší a Conan Doyle čoskoro odišiel na vlastnú prax do Portsmouthu. Vtedy mal so sebou menej ako 10 libier (dnes by to bolo zhruba 700 libier) a ani jeho prax nebola veľmi úspešná.

Počas čakania na pacientov začal Conan Doyle písať príbehy a dokončil svoju prvú novelu The Mystery of Cloomber, ktorá bol vydaná v roku 1888. V tom istom období začal písať aj novelu Rozprávanie Johna Smitha, ktorú nikdy nedokončil a vydaná bola až v roku 2011. Nahromadil tiež množstvo poviedok, niektoré inšpirované jeho zážitkami na mori.

V roku 1886 napísal Štúdia v červenom (obr. č. 2), prvý príbeh detektíva Sherlocka Holmesa. Román bol najskôr niekoľkými vydavateľmi odmietnutý, ale nakoniec ho vydali v časopise Beeton's Christmas Annual. Doyle za neho dostal len 25 libier. Román sa dočkal aj knižnej verzie už v roku 1888. Súčasne s prvým príbehom o slávnom detektívovi písal Doyle aj historický román zo 17. storočia Micah Clarke, ktorý vyšiel v roku 1889. Pre jeho veľký úspech sa autor rozhodol napísať aj ďalší. Ten sa už odohrával v 14. storočí počas Storočnej vojny a volal sa Biela spoločnosť.

V roku 1890 vyšiel druhý román o Sherlockovi Holmesovi Znamenie štyroch. Conan Doyle ho napísal na objednávku Lippincott's Monthly Magazine. V tom istom roku odišiel na polročnú cestu do Viedne, kde si zlepšoval svoje vedomosti ohľadom očného lekárstva. Po návrate do Británie si otvoril ordináciu, no tá opäť nebola veľmi úspešná. Vrátil sa preto ku písaniu poviedok o Sherlockovi Holmesovi, ktoré vychádzali v časopise Strand Magazine. Tieto poviedky boli veľmi úspešné, autor však stratil chuť pokračovať a tak nechal Holmesa zomrieť v poviedke Posledný prípad, ktorá vyšla v decembri 1893.

3.4 Vedecko-fantastická literatúra

Arthur Conan Doyle sa svojim dielom Stratený svet (obr. č. 3) z roku 1912 zaradil medzi klasikov sci-fi literatúry vedľa Julesa Verna a H. G. Wellseho. Inšpiráciou pre Stratený svet boli paleontologické nálezy prehistorických zvierat. Kniha bola určená predovšetkým pre deti a mládež. Arthur Conan Doyle v nej vytvoril nového hrdinu, profesora Challengera, ktorý bol protipólom Sherlocka Holmesa  svojim zovňajškom aj vystupovaním. Obe však mali spoločnú silu osobnosti. Stratený svet sa tešil veľkému úspechu a predznamenal nie len novú éru literatúry, ale ovplyvnil aj filmovú tvorbu. Prvá adaptácia bola natočená už v roku 1925 a dočkala sa ďalších pokračovaní a napodobňovaní, napríklad vo filmoch Jurský park alebo Stratený svet. Profesor Challenger je tiež postavou ďalších románov, ale tie už neboli ani zďaleka tak populárne ako Stratený svet.

3.5 Politická kariéra

V roku 1900 sa Arthur Conan Doyle zúčastnil búrskych vojen ako vojenský lekár. Tieto vojny obhajoval aj vo svojich dielach. V roku 1902 po návrate z Južnej Afriky bol Doyle povýšený do šľachtického stavu za zásluhy pre Veľkú Britániu v búrskych vojnách. Najskôr chcel odmietnuť, ale po naliehaní svojej matky titul prijal.

V rokoch 1900 a 1906 kandidoval do parlamentu, ale nebol zvolený. Doyle pokračoval v písaní Sherlocka Holmesa a vydal aj svoje najúspešnejšie dielo Pes baskervillský. V roku 1906 sa autor angažoval v prípade Georga Edaljiho, ktorý bol odsúdený na základe neprípustných dôkazov. Arthur Conan Doyle spravil vlastné vyšetrovanie, na ktorého základe písal články pre Daily Telegraph, kde žiadal preskúmanie prípadu. Bola vytvorená vyšetrovacia komisia, ktorá nakoniec dokázala, že Edalji bol odsúdený neprávom.

Svojim verejným prejavom prispel Doyle k vytvoreniu odvolacieho súdu v Anglicku. V roku 1909 publikoval prácu, ktorá podporovala zlepšenie situácie v Kongu. Krajina vtedy patrila pod Belgicko a ešte v nej fungovalo otroctvo. Doyle spolu s ďalšími autormi vstúpil do organizácie pre zmenu podmienok v Kongu. Tá získala aj podporu významných svetových politikov, napríklad amerického prezidenta Theodora Roosvelta a nemeckého cisára Wilhelma II.. Na základe týchto intervencií došlo k zlepšeniu situácie v Kongu.

V roku 1912 sa Doyle zaujímal o prípad Oscara Slatera, ktorý bol nespravodlivo obvinený z vraždy. Na základe dôkazov, ktoré Doyle publikoval bol prípad v roku 1927 opäť otvorený a Slater zbavený obvinení a prepustený. V roku 1914 prijal Doyle pozvanie kanadskej vlády a cestoval po Spojených štátoch a Kanade. Jeho návštevu ukončila až 1. svetová vojna. Dyole počas nej publikoval v novinách rôzne vylepšenia pre britskú armádu, napríklad nafukovacie záchranné pásy a člny pre námorníkov. Zástancom jeho nápadov bol napríklad aj Winston Churchill. Doyle tiež obhajoval stavbu tunelom pod La Manche. V rokoch 1915-1920 písal históriu svetovej vojny.

3.6 Súkromný život

Doyle bol počas svojho života dvakrát ženatý. Jeho prvou manželkou bola Louisa Hawkinsová. Mal s ňou dcéru Mary Louisu a syna Alleyna Kingsleyho. Loiusa zomrela v roku 1906 na tuberkulózu a v roku 1907 sa Doyle druhýkrát oženil. Jeho druhou manželkou bola Jean Leckie. V roku 1909 sa im narodil syn Denis Percy Stewart, nasledujúci rok syn Adrian Malcolm a v roku 1912 dcéra Jean Lena Annete.

Okrem písania a lekárstva mal Doyle aj iné záľuby. Počas svojej praxe v Portsmouthe hrával ako brankár za miestny futbalový klub pod pseudonymom A.C. Smith. Bol tiež vášnivým hráčom kriketu a v rokoch 1899 a 1907 odohral 10 prvoligových zápasov za Marylebone Cricket Club. Jeho osobným rekordom bolo 43 bodov proti London County. Doyle si tiež občas zahral aj bowling a bol vášnivým hráčom golfu. V  Crowborough Beacon Golf Club bol dokonca zvolený za kapitána. Počas liečby tuberkulózy v Švajčiarsku si Doyle obľúbil lyžovanie a predpovedal, že Alpy sa v budúcnosti stanú rajom turistov. Bol špiritistom, teda veril na posmrtný život. Napísal o tom množstvo článkov a bol veľkým propagátorom tohto presvedčenia. Jeho špiritistické aktivity boli hlavnými dôvodom ciest s celou rodinou do Ameriky, Afriky a Ázie.
Doyle zomrel 7. júla 1930 v Crowborough v Sussexe.

4 Sherlock Homes

4.1 Kto bol Sherlock Holmes?

Najúspešnejšou postavou Arthura Conana Doyla sa stal Sherlock Holmes – detektív s množstvom výnimočných vlastností. Postavu slávneho detektíva vytvoril Doyle podľa dr. Josepha Bella, chirurga a svojho učiteľa z univerzity, ale súčasne bol inšpirovaný tiež detektívom C. Augustom Dupinom z detektívnych poviedok Edgara Allana Poea. Druhou ústrednou postavou detektívok Arthura Conana Doyla je dr. Watson – jediný priateľ Sherlocka Holmesa.

Ich prípady sa odohrávajú v druhej polovici 18. storočia až po začiatok 19. storočia. Autor v nich ukazuje ustupujúcu tradíciu viktoriánskeho Anglicka, obavy z možného budúceho chaosu a zároveň obdiv k novým objavom a vynálezom, ktoré sa premietajú do detektívových dedukcií. Celkovo Doyle napísal 56 poviedok a 4 romány o slávnom detektívovi. Zápisky z 56 prípadov urobil dr. Watson, 2 prípady sú písané zo zápiskov Sherlocka Holmesa a 2 sú písané v 3. osobe. Je to však len nepatrný zlomok Holmesovych prípadov, lebo celkovo ich mal vyše 2000.

Sherlock Holmes býval na Baker Street 221b v Londýne v prenájme u pani Hudsonovej. Mal brata Mycrofta, ktorý bol o 7 rokov starší a nikdy nebol ženatý, keďže mal veľmi vyhradený postoj k ženám. Rád fajčil fajku a hral na husle. Preslávila ho tiež lupa, károvaný klobúk a rôzne chemické pokusy. V poviedke Posledný prípad z roku 1893 sa Holmes stretol so svojim najväčším súperom, ktorým bol profesor Moriarty a v tomto príbehu ho unavený Doyle nechal zomrieť pádom z vodopádu. V roku 1903 sa však Sherlock Holmes vrátil v poviedke Prázdny dom. Doyle, ktorého k tomuto návratu donútil tlak verejnosti to vysvetlil tým, že Holmes dokáže prekonať aj smrť.

4.2 Kult Sherlocka Holmesa

Sherlock Holmes sa stal takým populárnym, že aj po Doylovej smrti vychádzali rôzne voľné pokračovania dobrodružstiev tohto geniálneho detektíva.

Vychádzali a vychádzajú časopisy zaoberajúce sa prípadmi Sherlocka Holmesa a dr. Watsona. Dokonca ich postavy sa berú ako historické, ktorých život je predmetom rôznych rekonštrukcií. Vyšlo množstvo divadelných hier, paródií či filmov na tému Sherlocka Holmesa a väčšina z nich sa tešila veľkej popularite.

Snáď najväčšiu majú tie posledné dva, kde si slávneho detektíva zahral Robert Downey jr. Holmes sa stal predlohou pre množstvo detektívov iných autorov detektívneho žánru, napríklad Poirota od Arathy Christie, alebo pre iných detektívov a typických televíznych postáv ako sú Monk, Colombo alebo Dr. House. 

5 Záver

Meno Sherlocka Holmesa dnes pozná asi každý. No nie všetci poznajú meno človeka, ktorý stojí za týmto slávnym detektívom. Keďže v škole sa o ňom neučí, chcel som vám Sira Arthura Conana Doyla a jeho tvorbu priblížiť takouto cestou. Dúfam, že sa mi podarilo splniť cieľ mojej práce a teda vy ste sa dozvedeli niečo nové, čo budete môcť v budúcnosti využiť. Tento autor si určite pozornosť zaslúži, nie len vďaka svojej tvorbe, ale aj veľmi zaujímavému a aktívnemu štýlu života.

Sir Arthur Conan Doyle bol lekár, amatérsky detektív, lyžiar, futbalista, hráč golfu, hráč kriketu, novinár, cestovateľ, špiritista a mnoho ďalších vecí. A napriek týmto všetkým aktivitám mal čas ešte písať a vytvoriť jednu z najznámejších knižných postáv histórie. Verím, že vďaka tomu, čo tu dnes odznelo si niektorí z vás aj prečítajú nejakú knihu od tohto autora. Či už to bude Sherlock Holmes alebo Stratený svet.

Všetky stoja za prečítanie. A taká zaujímavosť na záver je, že sám autor nepovažoval príbehy o Sherlockovi Holmesovi za svoju najdôležitejšiu alebo najväčšiu tvorbu. Pre neho bola vždy najvzácnejšia jeho literatúra faktu.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/7806-sir-arthur-conan-doyle-tvorba/