Zóny pre každého študenta

Jozef Mokoš tvorba

Jozef Mokoš Básnik so zmyslom pre humor

Úvod

V mojej práci by som chcela priblížiť čitateľom (ne)známeho  profesora na Vysokej škole múzických umení, Jozefa Mokoša. Je to človek veľmi milý, nápaditý a so zmyslom pre humor. Odkiaľ to všetko viem? Mala som neraz možnosť stretnúť sa s ním, vidieť jeho predstavenie alebo čítať jeho ťažko dostupné knižky.

Rada by som spomenula, že Jozef Mokoš pôsobil aj v Banskej Bystrici a spolupracoval s výborným banskobystrickým spisovateľom Mikulášom Kováčom. Veľmi sa mi páči jeho zmysel pre humor a chuť do života. Preto som sa rozhodla informovať vás o ňom čo najviac. V práci uvádzam niekoľko ukážok či už zvukových alebo písomných.

1 Životopis Jozefa Mokoša 

Narodil sa v Seredi 11.marca 1941. Od útleho detstva žil v Trnave, kde mal jeho otec obchod s hračkami. Otca ako živnostníka po roku 1948 prenasledovali, preto sa rodina musela vysťahovať z Trnavy do Liptovskej Štiavničky k matkiným príbuzným, odkiaľ sa neskôr presťahovali do neďalekého Ružomberka.

Tu potom vychodil základnú školu i gymnázium. Po maturite v roku 1958 študoval na Akadémii múzických umení v Prahe – bábkoherectvo a dramaturgiu bábkového divadla. Zem pod nohami mu ukázal a do Banskej Bystrice ho zlákal jeho priateľ a básnik Mikuláš Kováč, kde Jozef Mokoš nastúpil do Krajského bábkového divadla.

Tu pôsobil v rokoch 1946 – 1981spočiatku ako herec, neskôr ako dramaturg, režisér a umelecký šéf, posledné tri roky ako riaditeľ. Bol jeho vedúcou umeleckou osobnosťou, tvorcom osobitej koncepcie bábkového divadla, experimentátorom nových bábkových postupov. Neskôr odišiel do Bratislavy, kde sa stal dramaturgom Poetického súboru Novej scény a umeleckým šéfom Štátneho bábkového divadla v Bratislave.

V roku 1992 sa habilitoval na docenta Vysokej školy múzických umení v Bratislave, kde prednáša bábkoherectvo a dramaturgiu bábkového divadla. V roku 2004 sa stal členom Akadémie humoru Slovenska, v roku 2009 jej prezidentom.

2 Povedali o Jozefovi Mokošovi

2.1 Vladimír Štefko

Mokoš uplatnil v tvorbe pre deti nový princíp, odvodený od detskej hry. To znamená fantazijnosť, hravosť situačnú i verbálnu, jemnú, ukrytú didaktičnosť a obraznosť blízku detskému svetu. Jozef Mokoš je básnikom s fantáziou, s vyspelou veršovou technikou, prekvapujúcou a originálnou metaforickosťou a so zmyslom pre kompozíciu. Je zároveň bystrým štylistom, ktorý vie využívať bohatstvo slovenského jazyka, hľadať nové slovné spojenia i slovné hračky, využívať aliterácie, asonancie i parodizujúce elementy.

2.2 Tomáš Janovic

MAJSTER. 
Skvele je s Jozefom Mokošom.
Humoru Nikdy nedáva košom.

2.3 Štefan Šmihla

S Dodom sa poznáme už viac ako 50 rokov. Je to ohromný básnik, priateľ a vzdor dnešnej vykĺbenej dobe ešte stále recesista. Keď som mu nedávno volal z banskobystrickej Rooseweltovej nemocnice čo porába a ako sa má, povedal mi: „Na riť! Ležím na Kramároch!“

2.4 Povedal Jozef Mokoš

Humor je takpovediac taká naša sebaobrana, je to istým spôsobom aj taká nežná malá – občas pomsta, susedom okolo, ktorí si to zaslúžia. Ale humor je aj svetonázor, humor je také trochu ako keby naše vierovyznanie. Špecifický je humor detský – deti vôbec majú takú víziu sveta, že sa na svet pozerajú ako prvý raz a vtedy sú všetky tie vážne veci veľmi veselé.

3 Tvorba

3.1 Dráma

Pantomimické pásmo Predstavy, kde je spoluautorom Štefan Šmihla napísal Mokoš v roku 1963. Ďalej v roku 1975 napísal bábkové oratórium Jánošík. V roku 1982 zase knižné vydanie šestnástich bábkových hier a bábkových textov Hry ako hry alebo Zahrajte si s nami. A v roku 2010 napísal úspešnú hru Jánošík? Jánošík! Jánošík.

3.1.1 Ukážka z dramatickej tvorby

Slováci

Povedzme si, bratia, pravdu do očí, 
Slovák aj vysokú jedľu preskočí,
keď mu ju druhý na zem zvalí:
takí sme my, takí, miesto brala – skaly,
miesto stromov, pniaky,
ale srdcia ako stráň,
pred nami nás, pánboh, chráň!

3.2 Pre deti a mládež

V roku 2000 a v roku 2002 napísal Jozef Mokoš dve literárne tvorby pre deti a mládež, a to Vkladná knižka rozprávok a básničiek Vysielanie pre deti.

3.2.1 Ukážka z literárnej tvorby pre deti a mládež

Zbohatlíci

Vy neviete, čo sú zač...?
Sú to takí boháči,
Ktorým už nič nestačí.
Deväť izieb,
v každej druhej počítač.
Oni sa tak milujú, že si stále mejlujú
z jednej spálne do druhej.
A ich deti?
Tým je hej!
Keď sa ony rozprávajú,
tak vždy iba mobilom.
A ich reči? Tresky-plesky,
málokedy o inom.
Keď sa vrátia k rodičom,
hovoria po SMS-ky,
samozrejme o ničom.
Čo je na tom,
že už vedia
rozbiť atóm,
hrnce mamy,
internety, police,
keď sú pritom
celkom samy.
Tak sa hrajú,
že sa na hru
iba hrajú,
veď aj majú
čačiek, hračiek
kopcovité truhlice,
plné izby, pivnice.
Majú psíka
na baterky,
čo sám ciká
ako veľký.
A keď šteká,
musí niekam...
Taký je to robot pes:
Keď chce jesť,
vrtí chvostom, vrčí yes.
A čo stojí?
Toľko, čo aj mercedes.
A ešte majú, keď sa hrajú,
všakovaké makety,
tenisové rakety
s plochou dráhou letu,
všetko čo je k svetu:
počítače,
bábu, ktorá nikdy nezaplače,
udice
a golfové palice,
tucet Barbie,
CD-rom,
bár by,
to mal každý chlapec,
tobôž Róm.
A ich drahí rodičia?
Nikdy na nich nekričia,
ani včera, ani dnes.
Ak sa im chce pozhovárať,
zapíšu si do diára.
Potom mama,
aj s oteckom,
alebo tiež celkom sama,
urobí si na ne čas.
A sú šťastné?
Ale prosím vás...

3.3 Poézia

Už v roku 1962 napísal Jozef Mokoš Praskanie krvi, v roku 1969 Jesenné Litánie a v roku 1983 druhé vydanie Praskanie krvi. Toto dielo bolo rozšírené skladbu Pribúdanie kruhov. Neskôr v roku 2002 napísal súborné básnické dielo Štyri nočné obdobia, ktoré bolo rozšírené o poému Písanie do snehu.

V prezentácii na priloženom CD, ktorá je súčasťou mojej práce, môžete nájsť nahrávku Mokošovej básne Holubiarka recitovanú Zuzanou Krónerovou v rámci cyklu Soirée 100líčiek LIEČBA ŠOKOM (MOKOŠom), ktoré sa odohralo na Radnici v Banskej Bystrici dňa 17.11.2011. Z jeho tvorby Jesenné litánie by som rada upozornila na najkratšiu báseň, akú som kedy ja videla. Je ôsma v poradí a znie takto:

4. Ocenenia

Prémia Literárneho fondu za pôvodnú literárnu tvorbu za rok 2010 za hru Jánošík? Jánošík! Jánošík a cena Stana Radiča na Európskom Festivale humoru a satiry Kremnické gagy 2010 za hru Jánošík? Jánošík! Jánošík.

Záver

Cieľom mojej práce bolo predstaviť vám skvelého autora mnohých detských knižiek. Dúfam, že moje podanie vo vás vzbudilo o Jozefovi Mokošovi len pozitívnu predstavu a možno sami zájdete do knižnice či kníhkupectva, a jednu z jeho kníh si zakúpite alebo požičiate. Veľmi odporúčam!

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/7807-jozef-mokos-tvorba/