Zóny pre každého študenta

Kníhtlač

Kníhtlač
Kníhtlač je technika tlače z výšky, ktorá používa tlačové formy s vystupujúcim tlačovým reliéfom s tlačovými plochami, na ktoré sa sústavou valcov nanáša farba a tlakom sa prenáša na materiál, na ktorý sa má tlačiť. V širšom zmysle sa niekedy ako kníhtlač označuje mechanické rozmnožovanie písaného textu vôbec alebo kníhtlačiarstvo. Mechanické rozmnožovanie písaného textu poznali už Číňania, ktorí už v 8. storočí tlačili z dosák a od 11. storočia pohyblivými typmi. Medzi rokmi 1403-1405 objavili mechanické rozmnožovanie písaného textu v Kórei. V Európe objavil kníhtlač Johann Gutenberg v roku 1443.

Prvá tlačiareň na Slovensku bola v Bratislave najneskôr v rokoch 1477-1480, kedy tu vyšli 4 prvotlače. Ďalej je známe, že v roku 1560 vyšla kniha v Košiciach, ktorá sa ale nezachovala. Prvá zachovaná kniha, o ktorej je známe, že vyšla na Slovensku, bol 1. diel Postily P. Bornemiszu v maďarčine, ktorý vyšiel v Komjaticiach v roku 1573. Prvá slovenská kniha, o ktorej je známe, že bola vytlačená na Slovensku, vyšla v roku 1581 v Gutgesellovej tlačiarni v Bardejove, bol to preklad Lutherovho katechizmu "Katechysmus Dr. M. Luthera z Nemeckého yaziku na Slowensky preloženy". Slovenská Grafia je tlačiareň nachádzajúca sa v bratislavských Krasňanoch, kde sídli od roku 1971. Vznikla však (pod súčasným názvom) už v roku 1921 ako prvá tlačiareň na Slovensku, jej spoluzakladateľom bol známy politik Milan Hodža.

V roku 1935 v nej vznikla prvá farebná publikácia pre Maticu slovenskú. O rok neskôr bola zavedená hĺbkotlačová technika a v roku 1938 ofsetová. Tradícia rotačnej tlače sa datuje rokom 1956, kedy boli inštalované prvé hĺbkotlačové a ofsetové rotačky a začala výroba farebných časopisov. Od roku 1997 je zavedená technológia bezfilmového zhotovenia tlačovej formy v hĺbkotlači a od roku 2000 aj pre ofset. Ako jediná tlačiareň na Slovensku má potenciálnu okamžitú hodinovú kapacitu 5,5 miliónov strán A4 za hodinu, čo ju zaraďuje medzi európsku špičku. Za socializmu (od roku 1955) niesla názov: Polygrafické závody (Krasňany) n.p. a bola súčasťou trustu Slovenská polygrafia. Súčasným majoritným akcionárom je Grafobal Group. V roku 2006 zamestnávala 460 ľudí.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/8253-knihtlac/