Hamlet - Wiliam Shakespeare

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: ivusik-pia
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 20.06.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 464 slov
Počet zobrazení: 10 764
Tlačení: 933
Uložení: 1 039
Wiliam Shakespeare: Hamlet

Literárny druh: dráma
Literárny žáner: tragédia
Idea: vykreslenie renesančného hrdinu a úsilie o spravodlivosť v morálne narušenej spoločnosti. Tragédia mladého individualistu čeliaceho krutej skutočnosti, ktorý si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť. Pri naprávaní krívd obetuje lásku a vlastný život.
Literárne obdobie: Humanizmus a renesancia v anglickej literatúre
Téma: príbeh dánskeho princa Hamleta, ktorý chce pomstiť smrť svojho otca
Kompozícia: dielo sa skladá z piatich dejstiev
Miesto deja: Dánsko, hrad Elsinor

Postavy:
Hamlet-dánsky princ,syn zosnulého kráľa a synovec terajšieho kráľa
Claudius-terajší dánsky kráľ, Hamletov strýko
Gertrúda-Hamletova matka,dánska kráľovná
Ofélia-Polóniova dcéra
Polónius-hlavný kráľovský radca
Horatio-Hamletov najlepší priateľ
Leartes – brat Ofélie

Po smrti kráľa Hamleta sa jeho brat Klaudius ujíma trónu. Zároveň oslavuje svadbu s kráľovnou, vdovou, matkou princa Hamleta. Hamletovi sa zjavil duch jeho otca a z posolstva sa dozvedel, že jeho otec bol Klaudiom úkladne zavraždený. Duch kráľa žiada princa, aby ho pomstil. Princ Hamlet pomstu sľúbi. Pre svoj zámer pomsty, a preto, aby si overil pravdu, sa rozhodne hrať pomäteného. Keď prídu na hrad herci, Hamlet ich požiada, aby zahrali hru o zavraždení kráľa a chce ju pozmeniť tak, aby presne zodpovedala tomu, ako Klaudius zavraždil jeho otca. Hamlet sa stretne s Oféliou, ktorú miluje, dcérou kráľovského dvorného správcu Polónia

Klaudius sa pre istotu  rozhodne poslať Hamleta radšej preč z Dánska, do Anglicka. Herci zohrajú hru a pri scéne vraždy prekvapený Klaudius preruší predstavenie a odíde. Hamlet si overil, že Klaudius je skutočný vrah, a Klaudius nadobudol istotu, že Hamlet vie o jeho čine. Hamlet oznámi kráľovnej, že Klaudius je vrah a žiada ju, aby sa ho zriekla. Kráľovná v hádke volá o pomoc. Za závesom je schovaný Polonius, ktorý chcel vypočuť rozhovor v predstave, že pôjde o vzťah Hamleta k Ofélii. Hamlet v domnienke, že za závesom je schovaný kráľ, bodne a Polonia zabije. Nad mŕtvym Polóniom sa kráľovná s Hamlet zmieria a Hamlet utečie. Hamlet je chytený. Kráľ sľúbil kráľovnej, že ho zachráni. Vraždu Polonia zvedie na Hamletovo šialenstvo a pošle ho do Anglicka. Hamletovým sprievodcom dá však list anglickému kráľovi so žiadosťou, aby bol v Anglicku popravený. Loď s Hamletom stroskotala a Hamlet sa vracia do Dánska. Ofélia medzitým v žiali nad stratou svojho otca i nad stratou Hamleta zošalela a utopila. Jej brat Laertes sa rozhodne svojho otca i Ofélii pomstiť.

Kráľ Klaudius navrhne Laertovi, aby vyzval Hamleta na  súboj, ale sám aby si vzal ostrý meč a jeho špic namočil do jedu. Keby Laertes náhodou Hamleta nezasiahol a Hamlet súboj vyhral, pripraví mu ako víťazovi pohár vína, v ktorom bude jed. Hamlet zranený v súboji sa zmocní otráveného meča a zasiahne  Laerta. Kráľovná, ktorá vypila otrávené víno pripravené pre Hamleta, umiera. Laertes prezradí pred svojou smrťou intrigy kráľa a zmieri sa s Hamletom. Ten využije zvyšok svojich síl a skôr než zomrie, vykoná pomstu - zabije Klaudia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu